ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2024: Η αλλαγή για ετεροδημότες σε σχέση με τις εθνικές εκλογές

Δυνατότητα επιστολικής ψήφου δίνεται σε αυτές τις ευρωεκλογές, ωστόσο, υπάρχουν και οι ετεροδημότες που είτε έχασαν την προθεσμία εγγραφής που έληξε στις 29 Απριλίου, είτε δεν επέλεξαν αυτόν τον τρόπο συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το υπουργείο Εσωτερικών, παρατηρείται μια σημαντική διαφορά συγκριτικά με τις εθνικές εκλογές του 2023 και αφορά συγκεκριμένα στα σχολεία όπου ψηφίζουν.

Χαρακτηριστικά, αναφέρεται πως, με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, οι ετεροδημότες ψηφίζουν:

  • Στις ευρωεκλογές και στα δημοψηφίσματα, στα κοινά εκλογικά τμήματα του τόπου διαμονής τους (μαζί με τους λοιπούς εκλογείς της περιφέρειας όπου διαμένουν)
  • Στις εθνικές ή ταυτόχρονες εκλογές (εθνικές και ευρωεκλογές την ίδια μέρα) σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών που συστήνονται μόνο στις πρωτεύουσες των νομών με εξαίρεση τους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης

Σημειώνεται πως ο ετεροδημότης ψηφίζει μόνο στον τόπο διαμονής του και όχι στον δήμο της βασικής του εγγραφής.

Οι ετεροδημότες, για να μπορέσουν να ψηφίσουν στις επερχόμενες ευρωεκλογές, θα έπρεπε να είχαν κάνει τη σχετική αίτηση μέχρι τις 30 Μαρτίου 2024, οπότε και ανανεώθηκαν οι εκλογικοί κατάλογοι. Έτσι, αυτόματα, θα μπορούν να ενημερωθούν μέσω του gov.gr για το πού ψηφίζουν.

Πώς ο ετεροδημότης μεταβάλλει τα στοιχεία της διαμονής του και τα στοιχεία επικοινωνίας του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους; Η διαδικασία είναι η ακόλουθη:

Ο εκλογέας οποτεδήποτε μπορεί να μεταβάλλει τα στοιχεία της πλήρους διεύθυνσης διαμονής του (περιφερειακή ενότητα, δήμο, δημοτική ενότητα, περιοχή-πόλη, οδό, αριθμό και ταχυδρομικό κώδικα).

Η μεταβολή αυτή γίνεται κατόπιν υποβολής αίτησης διόρθωσης διεύθυνσης διαμονής εκλογέα, στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του gov.gr για τους ετεροδημότες, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ, με κωδικούς Taxisnet.

Ο εκλογέας οποτεδήποτε μπορεί να μεταβάλλει τα στοιχεία επικοινωνίας του (αριθμό τηλεφώνου και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου). Η μεταβολή αυτή γίνεται κατόπιν υποβολής αίτησης μεταβολής στοιχείων επικοινωνίας εκλογέα στην ηλεκτρονική εφαρμογή ετεροδημοτών (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ).

Πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες στις ευρωεκλογές 2024

Για να ενημερωθείτε, θα πρέπει να μπείτε στην πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ). Θα πρέπει να συμπληρώσετε τα εξής πέντε στοιχεία:

  • Επώνυμο
  • Όνομα
  • Όνομα Πατέρα
  • Όνομα Μητέρας
  • Έτος Γέννησης

Στη συνέχεια, πατάτε «Αναζήτηση» και θα βγουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες. Σημειώνεται πως, μέχρι στιγμής, μπορείτε να δείτε μόνο το Εκλογικό Διαμέρισμα όπου ψηφίζετε και όχι το εκλογικό κέντρο. Η πληροφορία αυτή θα είναι διαθέσιμη μέσα στις επόμενες ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Δυναμική διαμαρτυρία στην Αργολίδα για την άμεση εφαρμογή του Τεχνητού Εμπλουτισμού BINTEO

AGGELOS DRITSAS

39 άτομα συνέλαβε η Αστυνομία στη Πελοπόννησο – Τα 10 στην Αργολίδα

AGGELOS DRITSAS

ΔΕΔΔΗΕ Αργολίδας: Διακοπή ρεύματος την Κυριακή στο Σκαφιδάκι

AGGELOS DRITSAS

Πόρτο Χέλι : 02:20 τα ξημερώματα

AGGELOS DRITSAS

Ένωση Ερμιονίδας: Εκτός ομάδας 7 ποδοσφαιριστές και ο γυμναστής

AGGELOS DRITSAS

Το επόμενο iPad Mini θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα με το “Jelly Scrolling” στην οθόνη

AGGELOS DRITSAS

Ζήτησε χρήματα για να μην καταγγείλει τον… δήθεν τραυματισμό του από δάγκωμα σκύλου

AGGELOS DRITSAS

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

AGGELOS DRITSAS

ΝΑΥΠΛΙΟ: Χάθηκε τσάντα φάκελο ταυτότητα κ μετρητά την Κυριακή τα ξημερώματα στη Ψαρών έξω απ’ το ξενοδοχείο Bonne nuit pension

AGGELOS DRITSAS

Τραγωδία Τεμπών:Αποφυλακίζεται ο επιθεωρητής Λάρισας του ΟΣΕ με εγγύηση 20.000 ευρώ

AGGELOS DRITSAS

Μαθητές του Γυμνασίου Λυγουριού Αργολίδας ευχήθηκαν στους εγκλείστους των Φυλακών Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Στο ετήσιο συνέδριο Microsoft Ignite, κυριαρχεί το Copilot AI

AGGELOS DRITSAS