ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Ηπαραγραφή αποτελεί κεντρικό θέμα στην φορολογική διοίκηση, καθώς η νομοθεσία προβλέπει δικαίωμα ελέγχου από το Δημόσιο για περίοδο πέντε ετών. Ειδικά για τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος, η παραγραφή αρχίζει από τη λήξη του έτους υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Καθώς το 2024 οδεύει προς το τέλος του, με μόλις 96 ώρες να απομένουν μέχρι την εκπνοή της χρονιάς, οι φορολογικές αρχές επιταχύνουν τη διαδικασία αποστολής των τελευταίων ειδοποιητηρίων και φύλλων ελέγχου για τις υποθέσεις που αφορούν το φορολογικό έτος 2018. Η 31η Δεκεμβρίου 2024 σηματοδοτεί την παραγραφή αυτών των υποθέσεων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Η παραγραφή αποτελεί κεντρικό θέμα στην φορολογική διοίκηση, καθώς η νομοθεσία προβλέπει δικαίωμα ελέγχου από το Δημόσιο για περίοδο πέντε ετών. Ειδικά για τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος, η παραγραφή αρχίζει από τη λήξη του έτους υποβολής της φορολογικής δήλωσης. Στην περίπτωση του 2018, η περίοδος αυτή ξεκινά το 2019 και ολοκληρώνεται στο τέλος του 2024.

Για τους φορολογούμενους, η παραγραφή δεν σημαίνει μόνο το τέλος του δικαιώματος του Δημοσίου να διενεργήσει έλεγχο, αλλά επηρεάζει και τη διαχείριση των φορολογικών αρχείων. Εφόσον δεν έχει διενεργηθεί έλεγχος για το 2018, οι φορολογούμενοι έχουν το νόμιμο δικαίωμα να καταστρέψουν τα σχετικά έγγραφα. Ωστόσο, οι ειδικοί συστήνουν τη διατήρηση αυτών των αρχείων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς μπορεί να απαιτηθούν σε μελλοντικούς ελέγχους που αφορούν άλλες χρονιές ή υποθέσεις.

Η διαδικασία φορολογικού ελέγχου περιλαμβάνει την κοινοποίηση των πορισμάτων από τις ΔΟΥ ή τα ελεγκτικά κέντρα, ενώ οι φορολογούμενοι έχουν στη διάθεσή τους 20 ημέρες για να υποβάλουν παρατηρήσεις ή ενστάσεις. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της φάσης, οι αρχές διαθέτουν χρονικό περιθώριο ενός μήνα για την έκδοση της Έκθεσης Ελέγχου και την κοινοποίηση των οριστικών πράξεων προσδιορισμού φόρου. Οι τελικές οφειλές προστίθενται στη συνολική φορολογική επιβάρυνση του φορολογούμενου.
Η περίπτωση των υποχρεώσεων για το οικονομικό έτος 2018 αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Για έναν φορολογούμενο που υπέβαλε εμπρόθεσμα τη φορολογική του δήλωση το 2019, η πενταετής παραγραφή ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2024. Εάν έως την Τρίτη δεν έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος ή δεν έχει αποσταλεί ειδοποίηση, η υπόθεση παραγράφεται και οι αρμόδιες αρχές χάνουν το δικαίωμα να επιβάλουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις για το συγκεκριμένο έτος.https://www.dnews.gr/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Σκακιστικό διήμερο από τη Σκακιστική Ακαδημία Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Ανδρέας Πουλάς Προβληματισμός των κατοίκων της Αγίας Τριάδας Αργολίδας

AGGELOS DRITSAS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, ο Δήμος Άργους – Μυκηνών

AGGELOS DRITSAS

Εγκαινιάστηκαν οι εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Ναυπλίου BINTEO

AGGELOS DRITSAS

Ημέρα «Θυσίας του Διασώστη»: Βραβεύθηκε ο γιατρός Κ. Κατσαρός από την Αργολίδα

AGGELOS DRITSAS

Ένας Δεσμός Αγάπης στο Άργος – 182η εθελοντική αιμοδοσία

AGGELOS DRITSAS

Συναντηθήκαμε σήμερα με τα μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κίου,

AGGELOS DRITSAS

Νεμέα: Συνελήφθη ένας από τους δράστες της στυγνής δολοφονίας της 69χρονης συμβολαιογράφου της Ζακύνθου

AGGELOS DRITSAS

Ενημερωτική επίσκεψη πραγματοποίησε σήμερα ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου

AGGELOS DRITSAS

ΕΡΜΙΟΝΗ – ABBEVILLE: ΕΙΚΟΝΕΣ ΘΑΛΛΑΣΙΝΟΥ ΒΙΟΥ

AGGELOS DRITSAS

Δέκα Έλληνες στη λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους

AGGELOS DRITSAS

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε μεταξύ Ναυπλίου και Αργούς στην περιοχή της διασταύρωσης για Λάλουκα ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS