ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Google θα επισημαίνει τις εφαρμογές Android που περνούν από έλεγχο ασφαλείας

Το νέο σήμα αρχικά, θα διατίθεται σε εφαρμογές VPN στο Google Play Store που έχουν ολοκληρώσει έναν ανεξάρτητο έλεγχο ασφαλείας.

Για να δελεάσει τους προγραμματιστές λογισμικού να λάβουν σοβαρά υπόψη την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η Google αρχίζει να επισημαίνει ποιες Android VPN εφαρμογές έχουν περάσει από ανεξάρτητο έλεγχο ασφαλείας.

Στο Google Play Store, η εταιρεία έχει αρχίσει να τοποθετεί το νέο σήμα «Ανεξάρτητος έλεγχος ασφαλείας», σε εφαρμογές VPN που έχουν ήδη υποβληθεί σε έλεγχο. Η πιστοποίηση βρίσκεται στην ενότητα «Ασφάλεια δεδομένων» των εφαρμογών που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Η λήψη του σήματος σημαίνει ότι η εφαρμογή έχει δοκιμαστεί βάσει μιας βασικής γραμμής κριτηρίων ασφαλείας, που η Google βοήθησε να αναπτυχθεί με άλλους συνεργάτες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. «Αυτό σηματοδοτεί στους χρήστες, ότι μια ανεξάρτητη third-party συνεργασία έχει επικυρώσει ότι οι προγραμματιστές σχεδίασαν τις εφαρμογές τους ώστε να πληρούν αυτές τις ελάχιστες πρακτικές ασφάλειας και απορρήτου, και συγχρόνως προσπαθούν να εντοπίσουν και να μετριάσουν τα τρωτά σημεία των εφαρμογών τους», ανέφερε η εταιρεία σε ανάρτησή της.

Ο πήχης δεν φαίνεται να είναι και τόσο ψηλά. Για παράδειγμα, η ρουμπρίκα ασφαλείας περιλαμβάνει διάφορα επίπεδα για κάθε κατηγορία. Ωστόσο, για να λάβει μία εφαρμογή το σήμα, χρειάζεται μόνο να περάσει το «Επίπεδο 1» των απαιτήσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν τη διασφάλιση ότι η εφαρμογή κρυπτογραφεί τα δεδομένα όταν μεταδίδονται μέσω του διαδικτύου, και απαιτεί το ελάχιστο σύνολο αδειών λογισμικού που απαιτούνται για τη λειτουργία της.

«Ενώ η πιστοποίηση στα βασικά πρότυπα ασφαλείας δεν συνεπάγεται ότι ένα προϊόν είναι απαλλαγμένο από τρωτά σημεία, το σήμα που σχετίζεται με αυτές τις επικυρωμένες εφαρμογές, βοηθά τους χρήστες να δουν ότι ένας προγραμματιστής έχει δώσει προτεραιότητα στις πρακτικές ασφάλειας και απορρήτου και έχει δεσμευτεί για την ασφάλεια των χρηστών», αναφέρει η Google. Για να συνεχίσουν να λαμβάνουν το σήμα κάθε χρόνο, οι προγραμματιστές των εφαρμογών θα πρέπει να υποβάλλονται σε έναν επαναληπτικό ανεξάρτητο έλεγχο.

Προς το παρόν, η Google τοποθετεί το σήμα μόνο σε εφαρμογές VPN «λόγω του ευαίσθητου και σημαντικού όγκου δεδομένων που χειρίζονται αυτές οι εφαρμογές». Εάν αναζητήσετε μια εφαρμογή VPN στο Play Store, θα εμφανιστεί ένα banner που θα σας ενημερώνει σχετικά με το νέο σήμα «Ανεξάρτητος έλεγχος ασφαλείας» και τη σημασία του.

Οι εφαρμογές VPN όπως οι NordVPN, ExpressVPN και το Google One, έχουν ήδη υποβληθεί σε ανεξάρτητους ελέγχους για να λάβουν το σήμα. Η εταιρεία δεν έχει ενημερώσει πότε θα αρχίσει να κυκλοφορεί το σήμα για εφαρμογές άλλων κατηγοριών. Ωστόσο, η άφιξή του μπορεί να προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με το εάν η Google θα καταστήσει τους ελέγχους ως απαίτηση για ορισμένους κατασκευαστές λογισμικού Android ή εάν η κατάταξη του Google Play θα ευνοήσει τις εφαρμογές που λαμβάνουν το σήμα.

Η εταιρεία αναφέρει: «Προς το παρόν, δεν έχουμε σχέδια να καταστήσουμε την πιστοποίηση υποχρεωτική για τους προγραμματιστές εφαρμογών», ενώ προσθέτει ότι οι προγραμματιστές, θα χρειαστεί να πληρώσουν από 3.000 έως 6.000$ στα πιστοποιημένα εργαστήρια δοκιμών για να ελεγχθούν οι εφαρμογές τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Ι.Ν.Αγίας Τριάδας, ο Δήμος Ναυπλιέων

AGGELOS DRITSAS

Δημήτρης Πτωχός: «Εργαζόμαστε για τη δημιουργία ΟργανισμούΔιαχείρισης Προορισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου»

AGGELOS DRITSAS

Δ.Σ. στον Απολλώνειο Πολιτιστικό Σύλλογο Λευκακίων

AGGELOS DRITSAS

Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου σε συνεργασία με τον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Το 1ο τουρνουά Padel στην Αργολίδα είναι γεγονός

AGGELOS DRITSAS

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Έρχονται νέες αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων

AGGELOS DRITSAS

Υπεγράφη η σύμβαση για τη συντήρηση και ασφαλτόστρωση της οδού Μοναστηράκι – Μυκήνες

AGGELOS DRITSAS

 Ο Βασίλης Γ. Σιδέρης στο περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου στη #ΔΕΘ2025!

AGGELOS DRITSAS

Συγχαρητήρια ανακοίνωση Προέδρου Ε.Π.Σ. Αργολίδας Βασίλη Σιδέρη

AGGELOS DRITSAS

Καταχειροκροτήθηκε ο “Αγαμέμνων” του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας στο Αρχαίο Θέατρο Άργους

AGGELOS DRITSAS

𝝚𝝢𝝖𝝦𝝣𝝜 𝝥𝝦𝝤𝝘𝝦𝝖𝝡𝝡𝝖𝝩𝝤𝝨 «𝝭𝝜𝝫𝝞𝝖𝝟𝝚𝝨 𝝨𝝪𝝢𝝖𝝠𝝠𝝖𝝘𝝚𝝨 𝝗❜»

AGGELOS DRITSAS