ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Μέσα στο αναστάσιμο κλίμα του Πεντηκοσταρίου αλλά και παρουσία ικανού φιλόμουσου ακροατηρίου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 η τελευταία εκδήλωση του Χορού μας, στο πλαίσιο των εορτασμών για τον πολιούχο και προστάτη του Άργους, άγιο Πέτρο υπό τον γενικό τίτλο: “Πέτρε, των Αργείων καλλονή 2024”.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο πρόσωπο ενός άλλου Πέτρου, γόνου της Πελοποννήσου που έμελλε να συνυφάνει το όνομά του με το ψαλτικό ρεπερτόριο της Κωνσταντινούπολης, από την οποία είλκε την καταγωγή ο άγιος Πέτρος μας. Ο λόγος για τον Λαμπαδάριο Πέτρο. Προσκεκλημένοι για το θέμα αυτό ήταν δυο άνθρωποι ειδήμονες και με βαθιά γνώση του αντικειμένου. Ο μεν κ. Μιχαήλ Μαμάης, καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής στο Ίδρυμα Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Διδάκτωρ Χημείας, καλός φίλος από τα παλιά με εξαίρετο ήθος, ο οποίος το 2020 εξέδωσε το Αναστασιματάριο του Πέτρου, την 1η έκδοση του οποίου αφιέρωσε στον Χορό μας.

Με ευσύνοπτο και μεστό λόγο παρουσίασε την ιστορία αλλά και την διάταξη της ύλης του βιβλίου, καθώς επίσης και μουσικά παραδείγματα. Ακολούθως ο Χορός μας απέδωσε αρμόζοντα μέλη κατά τρόπον ώστε να προσεγγιστεί η μεγαλοπρέπεια της απλότητας και της λιτής γραμμής που διέπει τις συνθέσεις του. Στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θωμάς Αποστολόπουλος, ο πλέον ειδικός στο αντικείμενο, με τις επιστημονικές ανακοινώσεις και έρευνές του, ειδικά στον τομέα των εξηγήσεων, ανέδειξε συναρπαστικές πτυχές του χαρακτήρα και της ζωής του Πέτρου σε σχέση με την δραστηριότητά του ως κοσμικού μουσικού. Τέλος οι 4 δεξιοτέχνες μουσικοί μας, Καραγεώργος Παναγιώτης (ούτι), Καρανάσιος Θάνος (βιολί), Κιντής Νικόλας (κανονάκι) και Μητροσύλης Βαγγέλης (κρουστά), έδωσαν ομολογουμένως τον καλύτερό τους εαυτό επί σκηνής ερμηνεύοντας τραγούδια του συνθέτη, ενώ σολιστικά τραγούδησαν οι: Λίτσας Αναστάσης, Μαμάης Μιχαήλ και Χαβιαρλής Γιάννης. Την εκδήλωσε χαιρέτησαν με την παρουσία τους: ο αιδεσιμολογιώτατος π. Γεώργιος Σελλής, Πρόεδρος του Ι.Σ.Κ.Ε, ο οποίος εκπροσώπησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νεκτάριο, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, διά Βίου Μάθησης & Αθλητισμού κ. Βασίλης Γ. Σιδέρης, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την έμπρακτη υποστήριξη και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Παναγιώτης Μπουλούκος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Άργους-Μυκηνών κ. Γιάννη Μαλτέζο, και τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την ευγενική παραχώρηση της Αίθουσας Τέχνης & Πολιτισμού “Μέγας Αλέξανδρος”.

Στο τέλος της εκδήλωσης και σε πανηγυρική ατμόσφαιρα ανακηρύχθηκε Επίτιμο Μέλος του Χορού μας ο κ. Μαμάης, με την ανάγνωση του Πρακτικού που ανέγνωσε ο κ. Αλέξιος Λυγγίτσος, Γραμματέας του Χορού μας, ενώ τιμητική πλακέτα για την εν γένει προσφορά του στην Ψαλτική Τέχνη και την ευγενική αποδοχή της πρόσκλησής μας επιδόθηκε και στον κ. Αποστολόπουλο. Η βραδιά έκλεισε με την ψαλμώδεση απ’ όλο τον κόσμο του απολυτικίου του αγίου Πέτρου και του “Χριστός ανέστη”, και με την υπόσχεση του χρόνου να γίνουν περισσότερες δράσεις! Και εις άλλα με υγεία!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Σωκράτης Δωρής : Βλάβη σε αγωγό του Αναβάλου στην παραλιακή εντός των Μύλων (VID)

AGGELOS DRITSAS

ΕΔΕ για τους δύο αστυνομικούς που έκλεισαν λακούβα με τσιμέντο

AGGELOS DRITSAS

Λαογραφικό Εργαστήρι Δήμου Ερμιονίδας

AGGELOS DRITSAS

Να σε βρούνε τέζα» – Τύπωσε… κηδειόχαρτα για αυτόν που τον «κάρφωσε» στην Τροχαία

AGGELOS DRITSAS

Στην Αργολίδα για το θέμα του βιολογικού ο Mανώλης Γραφάκος

AGGELOS DRITSAS

ΑΡΓΟΛΙΔΑ : ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

AGGELOS DRITSAS

Συνάντηση Ανδριανού για τα έργα του Αναβάλου με Σταϊκούρα και υπηρεσιακούς παράγοντες

AGGELOS DRITSAS

Το Πάσχα του 24 ανήκει στο παρελθόν…

AGGELOS DRITSAS

Χθες το βραδυ μες στην κακοκαιρια βρηκα στη μεση του δρομου αυτο το σκυλακι..

AGGELOS DRITSAS

13 άτομα συνέλαβε η αστυνομία στην Αργολίδα για διάφορα αδικήματα

AGGELOS DRITSAS

Lets do it Greece… Drepano!!! Ο Σύλλογος Γονέων Και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου κ Δημοτικού

AGGELOS DRITSAS

Επί σειρά ετών, λαμβάνετε αποφάσεις για ενίσχυση του Α.Τ. Ερμιονίδας…

AGGELOS DRITSAS