ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς καθιερώθηκε το 1999 με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Καρδιολογικής Ομοσπονδίας και διοργανώνεται κάθε χρόνο 29 Σεπτεμβρίου από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς, με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Στόχος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σχετικά με τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Τις τελευταίες δεκαετίες τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν μάστιγα για τις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες και τείνουν να μετατραπούν σε «πανδημία» για τον πλανήτη.

Η καρδιά είναι ο «κινητήρας» του ανθρώπινου σώματος. Είναι ένας μυς με μέγεθος περίπου όσο η γροθιά ενός ανθρώπου, ο οποίος δίνοντας στο αίμα πίεση, το ωθεί να κυκλοφορεί στο εσωτερικό των αρτηριών, με τέτοιο τρόπο, ώστε να φτάνει σε όλα τα όργανα. Κάνει περίπου 72 σφυγμούς το λεπτό, 100.000 φορές την ημέρα.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, η καρδιακή ανεπάρκεια και οι διάφορες μορφές αρρυθμίας, αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Μπορούν να προκληθούν από ένα συνδυασμό συμπεριφορικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικο-οικονομικών παραγόντων κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η ανθυγιεινή διατροφή, η υψηλή χοληστερόλη, ο σακχαρώδης διαβήτης, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η παχυσαρκία, η νεφρική νόσος, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η επιβλαβής χρήση αλκοόλ, η κατάθλιψη και το άγχος. Το οικογενειακό ιστορικό, το εθνικό υπόβαθρο, το φύλο και η ηλικία μπορούν επίσης να επηρεάσουν δυσμενώς τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ενός ατόμου.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2020 σημειώθηκαν 45.741 θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ευρώπη αναφέρουν 4 εκατομμύρια θανάτους και πάνω από 1.500.000 είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πώς θα βελτιώσουμε την υγεία της καρδιάς μας;

– Η τακτική άσκηση (ιδανικά καθημερινά) προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό. Το γρήγορο βάδισμα για 30 λεπτά πέντε ημέρες την εβδομάδα είναι μια καλή αρχή, καθώς και άλλες ευκαιρίες για αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.

– Η υγιεινή διατροφή (Μεσογειακή) αποτελεί πρότυπο παγκοσμίως καθώς ενισχύει τη φυσική υγεία του οργανισμού. Ενδεικτικά, μια υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει υψηλό ποσοστό φρούτων και λαχανικών, ψάρια, ελαιόλαδο αντί για ζωικά λίπη, περιορισμό των γλυκών, μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και άλλα.

– Ο τακτικός έλεγχος με εξετάσεις αίματος και ηλεκτροκαρδιογράφημα. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα και ο υπέρηχος καρδιάς είναι μη παρεμβατικές-βασικές προληπτικές εξετάσεις που δίνουν στον ιατρό πολλές και σημαντικές πληροφορίες. Μπορεί να γίνουν σε κάθε ηλικία, δεν ξεχνάμε τα παιδιά που αθλούνται, αποτελώντας έναν πολύ απλό τρόπο παρακολούθησης της υγείας της καρδιάς.

– Δεν ξεχνάμε ότι αρκετοί από τους παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι “αόρατοι”.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας τονίζει τη σημασία της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης, κατάλληλης θεραπείας, καθώς και την ευρύτερη ευαισθητοποίηση για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΙΣΑ,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΚΩΝ/ΝΟΣ Ε. ΚΑΤΣΑΡΟΣ 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΔΩΡΟΒΙΝΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος «Πελοπόννησος» 2021-2027

AGGELOS DRITSAS

Ο Γ. Ανδριανός στις φετινές εκδηλώσεις στο Ναύπλιο προς τιμήν του Ιωάννη Καποδίστρια ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Γ. Γαβρήλος: Σοβαρή υποστελέχωση και λειτουργική απαξίωση των Κέντρων Υγείας. Κατάθεση Ερώτησης

AGGELOS DRITSAS

Μαθητές του Π.ΕΠΑΛ Άργους μας προτρέπουν να συμμετέχουμε στις ευρωεκλογές (βίντεο)

AGGELOS DRITSAS

Η παράταξη Δαμούλου κέρδισε και τις επαναληπτικές εκλογές του Επιμελητηρίου Αργολίδας

AGGELOS DRITSAS

Η διαχείριση του νερού είναι η μεγαλύτερη αναπτυξιακή πρόκληση των επόμενων ετών.

AGGELOS DRITSAS

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων αποχαιρετά με βαθιά θλίψη και συγκίνηση τον Τριαντάφυλλο Πουρσανίδη.

AGGELOS DRITSAS

  Ευρωεκλογές 2024: Με Βέφα, Βατίδου, Ηλιάδη και Καμπούρη το ευρωψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ

AGGELOS DRITSAS

Ο Όμιλος ΣΕΑΝΑΤΚ διοργανώνει έναν πολυήμερο αγώνα ανοικτής θάλασσας, τη Regatta Σαρωνικού 2024 με επίκεντρο την Ερμιόνη.

AGGELOS DRITSAS

Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί στο Ναύπλιο για την ¨4η Λευκή Νύχτα”

AGGELOS DRITSAS

Η Ιστορία Ενώνει: Οι Δήμαρχοι Ερμιονίδας και Πηνειού στο Ι.Λ.Μ.Ε.

AGGELOS DRITSAS

Με μεγάλη επιτυχία η “Γιορτή Φαρμακά 2025” στα σύνορα των νομών Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας

AGGELOS DRITSAS