ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Στο Συνέδριο της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών στο Ναύπλιο—

Είχα σήμερα την τιμή και τη χαρά να παραστώ στην τελετή έναρξης του Συνεδρίου της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών «Το Σύνταγμα σε Δοκιμασία: Διαχρονικά ζητήματα και σύγχρονες προκλήσεις» στο Ναύπλιο.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνα, τόνισα μεταξύ άλλων τα εξής:

«Θέλω να συγχαρώ την Ένωση Διοικητικών Δικαστών για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης αυτού του συνεδρίου και βεβαίως να καλωσορίσω στο Ναύπλιο και την Αργολίδα τους συνέδρους και τους υψηλούς προσκεκλημένους.

Ο επιστημονικός κριτικός στοχασμός πάνω στο Σύνταγμα, τον καταστατικό χάρτη της πολιτικής μας κοινωνίας, είναι πάντα επίκαιρος και χρήσιμος. Ιδίως όταν εμπλουτίζει τη δημόσια σφαίρα τόσο με επιχειρήματα, όσο και με συγκεκριμένες προτάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της αποστολής του.

Σ’ αυτή τη διαρκή αναμέτρηση με τις προκλήσεις των καιρών, δύο είναι οι βασικές υποχρεώσεις της πολιτείας σε ό,τι αφορά το Σύνταγμα:

Αφενός, η απαρέγκλιτη τήρηση των διατάξεών του, ώστε να κατοχυρώνεται στην πράξη η νομιμότητα και η ασφάλεια του δικαίου για όλους τους πολίτες και να εξασφαλίζονται οι όροι για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης έναντι στους θεσμούς, ένα από τα θεμελιώδη ζητούμενα της κοινωνίας μας και προϋπόθεση κάθε αισιόδοξης σκέψης για το συλλογικό μας μέλλον.

Αφετέρου, υποχρέωση της πολιτείας είναι και η διαρκής θεσμική αναβάθμιση. Και ενώπιον αυτής της πρόκλησης, η τεκμηριωμένη γνώμη των λειτουργών της δικαστικής εξουσίας και των ειδικών επιστημόνων είναι μια αναγκαία και πολύτιμη συνεισφορά σ’ αυτή την κατεύθυνση, ιδίως ενόψει της επόμενης συνταγματικής αναθεώρησης.

Είναι κρίσιμο, οι όποιες προτάσεις διατυπωθούν από τις πολιτικές δυνάμεις και τους δημοσιολογούντες να θεμελιώνονται ισχυρά στον επιστημονικό λόγο, ώστε η διαδικασία της αναθεώρησης να συμβάλλει πραγματικά, μέσα από την αντιπαράθεση και τη σύνθεση απόψεων, σε μια θετική αλλαγή.

Με τη βεβαιότητα λοιπόν ότι το Συνέδριο αυτό συνεισφέρει ουσιαστικά σ’ αυτή την κρίσιμη αποστολή, εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Διευκρινιστική δήλωση κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ Κωνσταντίνου

AGGELOS DRITSAS

Κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αργολίδα – Στους 20 οι θάνατοι

AGGELOS DRITSAS

Π. Τατούλης: Δεν θα ασχοληθούμε καθόλου με τους πολιτικούς μας αντιπάλους

AGGELOS DRITSAS

Τα Χίλια Πρόσωπα της Βροχής ΝΑΥΠΛΙΟ 4-7-2024 Ωρα 8:00 μ.μ ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Βαλτιμόρη: Έξι τουλάχιστον νεκροί μετά την κατάρρευση της γέφυρας

AGGELOS DRITSAS

Το Φεστιβάλ Ακροναυπλίας συνεχίζεται σήμερα με το έργο “Ο Πέτρος της Μάνης και το φάσμα των φατριών”

AGGELOS DRITSAS

Καθορίστηκε το πλαίσιο λειτουργίας του Δήμου Ναυπλιέων με τη σχολική κοινότητα

AGGELOS DRITSAS

Μια σημαντική στιγμή της τοπικής Εκκλησίας μια σημαντική στιγμή της Ενορίας της Κάτω Παναγιάς

AGGELOS DRITSAS

Τάσος Λάμπρου (Ενότητα Δημιουργίας)

AGGELOS DRITSAS

ΑΡΓΟΛΙΔΑ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α1 ΚΥΡΙΑΚΗ 7.1.2024 14η αγωνιστική

AGGELOS DRITSAS

Καλή διάθεση να υπάρχει και θα ζεστάνουμε όλοι εμείς τον κρύο καιρό!

AGGELOS DRITSAS

Νέο Σχολείο! Υπέροχες Εμπειρίες!

AGGELOS DRITSAS