ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Το Γενικό Λύκειο Λυγουριού πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στα πλαίσια των μαθημάτων στην ιστορική πόλη της Ερμιόνης και συγκεκριμένα στο Μπίστι και στο ΙΛΜΕ. 

Στο ανατολικό άκρο της Ερμιόνης βρίσκεται η χερσόνησος Μπίστι (Ουρά στα αρβανίτικα), που αποτελεί σημαντικό υπαίθριο αρχαιολογικό χώρο με αύρα ιστορίας και πολιτισμού. Εδώ αναπτύχθηκε η νέα πόλη των Ερμιονέων από τους αρχαϊκούς χρόνους (7ος-6ος αι. π.Χ.). 

Ο Παυσανίας επισκέφτηκε την περιοχή που ήταν κατάσπαρτη από ναούς, με σημαντικότερο το ναό του Ποσειδώνα ή της Αθηνάς και περιβαλλόταν από ισχυρό τείχος. Το κάστρο αυτό αμύνθηκε ηρωϊκά κατά των Τούρκων. Στα τέλη του 18ου αι. κτίζεται ένας αλευρόμυλος από τον Γιώργη Μήτσα και τον 20ο αι. το Μπίστι δενδροφυτεύεται.

Στην είσοδο συναντάμε το γραφικό ξωκκλήσι του Άη Νικόλα και κοντά στον ανεμόμυλο βρισκόταν το περίφημο αρχαίο Πορφυρείο που λειτούργησε πάνα από 1000 χρόνια και επεξεργαζόταν τα περίφημα και μοναδικά όστρακα της πορφύρας βγάζοντας το πορφυρό χρώμα με το οποίο βάφονταν τα βασιλικά ενδύματα.

Επισκεφτήκαμε επίσης το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης (Ι.Λ.Μ.Ε.) που στεγάζεται από το 2000 σε ένα παλιό ερμιονίτικο αρχοντικό με μεγάλη ιστορική αξία, γιατί σε αυτό συγκεντρώθηκαν οι πληρεξούσιοι των Ελλήνων στις 18 Ιανουαρίου 1827 για να συνεχίσουν τις εργασίες της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης η οποία είχε ξεκινήσει στην Επίδαυρο και διακόπηκε λόγω της πτώσης του Μεσολογγίου.

Φιλοξενεί εκθέματα από την κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και πολιτική παράδοση της πόλης καθώς και ιστορικά ντοκουμέντα. 

Το σύνολο των εκθεμάτων του Μουσείου ανέρχεται σε 650 αντικείμενα και διαθέτει πολύ σημαντική Βιβλιοθήκη.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές ξεναγούς μας, για το Μπίστι Κυριάκο Λαλούση και για το Μουσείο την πρόεδρό του συνταξιούχο φιλόλογο κ. Τίνα Αντωνοπούλου. Αποχωρήσαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Σοφία Σαρρή, Δ-ντρια του σχολείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ο Υποπτέραρχος (ΕΑ) Χαράλαμπος Μαυρίδης ανανεώνει την υποψηφιότητά του με την “Αλλαγή Πορείας”

AGGELOS DRITSAS

Ο Γεώργιος Μίλης αποφάσισε να συστρατευθεί με την παράταξη “Αλλαγή Πορείας”

AGGELOS DRITSAS

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπάσκετ θα συναντήσει τους Δημάρχους σε Άργος και Ναύπλιο

AGGELOS DRITSAS

Άσκηση στο ξενοδοχείο Amanzoe στο Κρανίδι Ερμιονίδας

AGGELOS DRITSAS

ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ 26-1-2024

AGGELOS DRITSAS

Διεξήχθη η Λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής για το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου 2024

AGGELOS DRITSAS

Δήμος Ναυπλιέων: Δώσε αίμα, είναι ζωή για εσένα και τον συνάνθρωπό σου

AGGELOS DRITSAS

Πρώτη εργάσιμη μέρα της νέας χρονιάς με επίσκεψη στο δημαρχείο του Ναυπλίου.

AGGELOS DRITSAS

Στα πλαίσια των εορτασμών για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου

AGGELOS DRITSAS

Ξεκινά σήμερα, Τετάρτη 10 Απριλίου 2024 στη Τρίπολη η έκθεση «Πελοπόννησος Expo» στη Βιομηχανική Περιοχή Τρίπολης

AGGELOS DRITSAS

Λιμενικό: Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης εκατοντάδων μεταναστών νότια της Γαύδου

AGGELOS DRITSAS

ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ- ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ -ΤΟΜΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

AGGELOS DRITSAS