ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογική ενημερότητα – express για χρέη σε εφορία και δήμους 

Σύστημα διαλειτουργικότητας ενεργοποιείται από την 1η Σεπτεμβρίου μεταξύ της ΑΑΔΕ και των δήμων και των περιφερειών με στόχο την ψηφιακή δέσμευση και άρση δέσμευσης φορολογικής ενημερότητας, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Οι πολίτες που έχουν τακτοποιήσει οφειλές από δημοτικά τέλη ή και κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας, χωρίς ταλαιπωρία και με εξπρές διαδικασίες θα λαμβάνουν φορολογική ενημερότητα για μεταβιβάσεις ακινήτων ή είσπραξη χρημάτων.

Με τη νέα υπηρεσία οι φορολογικές αρχές θα ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για φορολογούμενους που έχουν κλείσει τους ανοιχτούς λογαριασμούς στο δήμο με ρύθμιση ή εξόφληση των οφελών και στους οποίους θα χορηγείται αυτόματα το πιστοποιητικό ενημερότητας για τις συναλλαγές τους.

Αντίθετα για όσους έχουν «κόκκινα» χρέη από δημοτικά τέλη ή κλήσεις της δημοτική αστυνομίας θα μπλοκάρεται αυτόματα η έκδοση φορολογικής ενημερότητας.

Επισημαίνεται ότι σήμερα στην περίπτωση που ο φορολογούμενος προχωρήσει στην εξόφληση του χρέους που έχει στον Δήμο δεν μπορεί να λάβει άμεσα φορολογική ενημερότητα καθώς η ενημέρωση της ΑΑΔΕ από το δήμο για την εξόφληση της οφειλής του καθυστερεί δεδομένου ότι η επικοινωνία μεταξύ των δύο φορέων γίνεται μέσω επιστολών.

Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς:

  • Ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει αποδεικτικό ενημερότητας ισχύος μέχρι και δύο μηνών για την πραγματοποίηση πράξεων και συναλλαγών.
  • Η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να μη χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας, εάν ο φορολογούμενος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε άλλη αρχή του δημόσιου τομέα (δέσμευση χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας), εφόσον η αρχή αυτή χρησιμοποιεί υπηρεσίες διαλειτουργικότητας για να ενημερώνει τη Φορολογική Διοίκηση για την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών που συνεπάγονται τη δέσμευση ενημερότητας, καθώς και για την τακτοποίηση των οφειλών, που συνεπάγονται άρση της δέσμευσης ενημερότητας.
  • Αν ο φορολογούμενος έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών ή έχει οφειλές μη ληξιπρόθεσμες ή σε αναστολή, μπορεί να εκδοθεί αποδεικτικό ενημερότητας περιορισμένης ισχύος, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον έναν μήνα.

Ωστόσο η Φορολογική Διοίκηση και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη σε πρόγραμμα ρύθμισης ορίζει υποχρεωτικά όρο παρακράτησης στις περιπτώσεις που το αποδεικτικό ενημερότητας εκδίδεται για είσπραξη χρημάτων ή μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού από επαχθή αιτία.

Το παρακρατούμενο ποσό λαμβάνεται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων, σύμφωνα με το πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών. Σε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου το αποδεικτικό ενημερότητας εκδίδεται με ποσό παρακράτησης ποσοστού 70% επί του τιμήματος, εφόσον το τίμημα δεν υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας, και έως το ύψος των ληξιπρόθεσμων ρυθμισμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση.

Εάν υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές σε αναστολή άνω των 50.000 ευρώ, ορίζεται ποσοστό παρακράτησης 50% επί του τιμήματος, εφόσον αυτό δεν υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας και έως το ύψος των συνολικών οφειλών σε αναστολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Αργολίδα: Πουλάνε δημόσιο αναδασωτέο δάσος στην Ερμιονίδα – Πως κατάφεραν να το αποχαρακτηρίσουν

AGGELOS DRITSAS

Καταδικάστηκε ο 33χρονος που βούτηξε το κεφάλι γάτας σε ποτήρι με μπύρα

AGGELOS DRITSAS

Με αφορμή την συζήτηση που έγινε σε επίπεδο Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας

AGGELOS DRITSAS

ΝΑΥΠΛΙΟ: Υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για αντιμετώπιση των κατολισθήσεων στο μονοπάτι της Αρβανιτιάς ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Προήχθη στον βαθμό του Αρχιπυράρχου ο Διοικητής ΔΙΠΥΝ Αργολίδας Αναστάσιος Παπάς

AGGELOS DRITSAS

Στον τελικό του The Voice ο Αργείος Γιάννης Σιαχάμης (Βίντεο)

AGGELOS DRITSAS

Ο Κωνσταντίνος Πασσιάς με την “Αλλαγη Πορείας” για την ανάπτυξη του Δήμου και την ενίσχυση των αγροτών

AGGELOS DRITSAS

Το ΚΑΠΗ του Δήμου Άργους – Μυκηνών ενημερώνει

AGGELOS DRITSAS

Τουρισμός: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας για τους επισκέπτες του Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

ΚΩΣΤΟΥΡΟΣ: 230 συμπολίτες μας στρατεύονται στην προσπάθεια για την Επόμενη Μέρα στο Δήμο μας.

AGGELOS DRITSAS

Άστρος: Γιορτάζουν τη φθινοπωρινή μετανάστευση των πουλιών στη λιμνοθάλασσα Μουστού

AGGELOS DRITSAS

Stand up comedy στο Atton στη Δαλαμανάρα Άργους με την Ήρα Κατσούδα

AGGELOS DRITSAS