ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΑΙΡΟΣΥΓΕΙΑ

Η Αφρικανική σκόνη είναι επικίνδυνη για την υγεία μας

Το φαινόμενο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης δεν είναι καθόλου σπάνιο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, δημιουργώντας μια σειρά από προβλήματα υγείας στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Σύμφωνα με μελέτες, η υψηλή συγκέντρωση σωματιδίων σκόνης μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες, αναπνευστικά προβλήματα (βήχας, δύσπνοια, άσθμα, πνευμονία), δυσφορία, βάρος ή πόνο στο στήθος, συριγμό, δερματίτιδες, ερεθισμό στα μάτια, ρινική συμφόρηση και ενόχληση στο λαιμό. Η Αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση-παρόξυνση των αναπνευστικών ή καρδιολογικών νοσημάτων από τα οποία πάσχουν οι ασθενείς.

Η χώρα μας εκτίθεται περιοδικά στη σκόνη της Σαχάρας, δημιουργώντας υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες. Συγκεκριμένα σε έρευνες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, εντοπίστηκε μια λίστα από επικίνδυνα βαρέα μέταλλα στην αφρικανική σκόνη. Η σκόνη που ταξιδεύει από την Αφρική μεταφέρει στη χώρα μας βαρέα μέταλλα, όπως είναι ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, το βανάδιο, το αρσενικό και το νικέλιο, σε ιδιαίτερα υψηλές περιεκτικότητες.

Μελέτες για το άσθμα έδειξαν ότι κατά τις ημέρες που υπήρχε εισβολή από αφρικανική σκόνη οι σωματιδιακοί ρύποι PM10 και PM2.5 που περιέχονταν σ’ αυτή, ήταν υπεύθυνοι για μεγάλο αριθμό επισκέψεων στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, λόγω επιδεινούμενων ασθματικών συμπτωμάτων σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 15 ετών.

Οι καλοί καθαριστές αέρα με φίλτρα True HEPA συλλαμβάνουν το 99,97% των σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη από 0,3 μm. Αυτό σημαίνει ότι φιλτράρουν αποτελεσματικά τα επικίνδυνα μικροσωματίδια PM2.5 και PM10. Αρκετά μοντέλα καθαριστών αέρα διαθέτουν ενσωματωμένο μετρητή PM 2.5 που δείχνει το ποσοστό της συγκέντρωσης στον αέρα του χώρου όπου λειτουργεί ο καθαριστής αέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

«Εξωστρέφεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»

AGGELOS DRITSAS

Δ. Παπαστεργίου από το Ναύπλιο: Με το Perifereies.gov.gr γίνεται πράξη το όραμα για μια Ελλάδα ψηφιακά αποτελεσματική

AGGELOS DRITSAS

Κατήγγειλε το σύντροφό του για ενδοοικογενειακή βία

AGGELOS DRITSAS

ΑΣΕΠ: 775 προσλήψεις μόνιμων στα νοσοκομεία χωρίς πτυχίο

AGGELOS DRITSAS

ΥΠΕΝ: Κοινοτική ενίσχυση ύψους 600 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση Μονάδων Ανάκτησης και Ανακύκλωσης

AGGELOS DRITSAS

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΑΡΙΑΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ  ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

“Κανείς δεν είναι μόνος όταν υπάρχει συλλογική αλληλεγγύη.”

AGGELOS DRITSAS

Ναύπλιο: Κλειστά τα καταστήματα για τον εορτασμό του Αγίου Αναστασίου

AGGELOS DRITSAS

Ναύπλιο Επόμενη Μέρα: Σε πανικό η δημοτική αρχή Ορφανού!!!

AGGELOS DRITSAS

“Αλλαγή Πορείας”: Αέρας νίκης για Καμπόσο σε Σκαφιδάκι, Μύλους και Κιβέρι

AGGELOS DRITSAS

Με μεγάλη συμμετοχή η κοπή της πίτας της ΔΗΜ.Τ.Ο. Ναυπλίου της Νέας Δημοκρατίας ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 12η εκθεσιακή δραστηριότητα «Γεύσεις & Όψεις 2025»,

AGGELOS DRITSAS