ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Ανάμεσα στο Πέμπτο και Έκτο Ευαγγέλιο, το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, ψέλνεται και το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου», ένα από τα πιο γνωστά τροπάρια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ένα από τα πιο γνωστά τροπάρια της Μεγάλης Εβδομάδας είναι το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου». Οι στίχοι από το τροπάριο ψάλλονται το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης ανάμεσα στο Πέμπτο και Έκτο Ευαγγέλιο κατά την Ακολουθία των Παθών και το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής στην Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών ενώπιον του Εσταυρωμένου.

«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου» τροπάριο: Στίχοι

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου,
ο εν ύδασι την γην κρεμάσας.
Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται,
ο των αγγέλων βασιλεύς.
Ψευδή πορφύραν περιβάλλεται,
ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις.
Ράπισμα κατεδέξατο,
ο εν Ιορδάνη ελευθερώσας τον Αδάμ.
Ήλοις προσηλώθη, ο νυμφίος της Εκκλησίας.
Λόγχη εκεντήθη, ο υιός της Παρθένου.
Προσκυνούμεν σου τα Πάθη, Χριστέ.
Δείξον ημίν και την ένδοξόν σου Ανάστασιν.

Στον Εσπερινό της Μεγάλης Πέμπτης έχουμε τη Σταύρωση του Θεανθρώπου.

Διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια που περιγράφουν τα Άγια Πάθη. Μετά το 5ο Ευαγγέλιο, βγαίνει ο Εσταυρωμένος.

«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι την γην κρεμάσας» ψάλλει ο ιερέας την ώρα που περιφέρει τον εσταυρωμένο Ιησού στον ναό για την αναπαράσταση της σταύρωσης.

Είναι η στιγμή, περίπου στις 9 το βράδυ, όπου σε όλες τις εκκλησίες της χώρας σβήνουν τα φώτα. Η πομπή της σταύρωσης υπό το αμυδρό φως των κεριών κινείται με αργό και σταθερό ρυθμό προς το κέντρο των ναών, διαπερνώντας το πλήθος των πιστών.

Αυτός που στήριξε τη γη πάνω στο νερό χλευάζεται: «Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται, ο των Αγγέλων Βασιλεύς ψευδή πορφύρα περιβάλλεται, ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις ράπισμα κατεδέξατο – ο εν Ιορδάνη ελευθερώσας τον Αδάμ. Λόγχη εκεντήθη ο Υιός της Παρθένου».

Στις εκκλησίες, όλο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης μέχρι το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, παραμένουν κυρίως γυναίκες οι οποίες «μοιρολογούν», ψάλλοντας ύμνους, τον Χριστό. Σε πολλά μέρη, προετοιμάζουν τον στολισμό του Επιταφίου κατά τη διάρκεια της νύχτας αυτής.

Στα σπίτια των Χριστιανών, τη Μεγάλη Πέμπτη, βάφονται τα κόκκινα αυγά. Για αυτόν τον λόγο, η ημέρα λέγεται και Κόκκινη Πέμπτη ή Κοκκινοπέφτη. Εκτός από τα αυγά, την ίδια μέρα φτιάχνονται τα πασχαλινά κουλούρια και τα τσουρέκια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Το αντίο του 1ου Λυκείου Άργους στον Μανούσο Μανουσάκη

AGGELOS DRITSAS

Περισσότερα από 2000 άτομα υποδέχθηκαν στο Ναύπλιο την Ολυμπιακή Φλόγα στο Ναύπλιο ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

65χρονή είχε “στολίσει” το σπίτι της στην Ερμιονίδα με αμφορείς από αρχαίο ναυάγιο

AGGELOS DRITSAS

Συνεδρίασε το Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΤΕΣΟΠΠ) του Δήμου Ερμιονίδας

AGGELOS DRITSAS

Εντυπωσιακή η παρουσία του Δήμου Ναυπλιέων στη έκθεση ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το τουρνουά μπάσκετ

AGGELOS DRITSAS

9ου Delphi Economic Forum βρέθηκε για πρώτη φορά και η Επίδαυρος!

AGGELOS DRITSAS

Εγκρίθηκε επένδυση Φωτοβολταϊκών Σταθμών σε Κορινθία και Αργολίδα

AGGELOS DRITSAS

Σάμινθος Πολιτιστικός Σύλλογος: 3η γιορτή Πρωτομαγιάς με ολοήμερο υπαίθριο γλέντι στις Μυκήνες

AGGELOS DRITSAS

Εθιμοτυπική συνάντηση του Δήμαρχου Ναυπλιέων Δημήτριου Ορφανού με την Διοικήτρια του ΓΝΑ

AGGELOS DRITSAS

Δυόμιση ακόμη τόνοι ζωοτροφές για τα αδέσποτα Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Νυχτερινός Αγώνας αλιείας με φελλό στο Ναύπλιο ΦΩΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

AGGELOS DRITSAS