ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Ανάμεσα στο Πέμπτο και Έκτο Ευαγγέλιο, το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, ψέλνεται και το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου», ένα από τα πιο γνωστά τροπάρια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ένα από τα πιο γνωστά τροπάρια της Μεγάλης Εβδομάδας είναι το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου». Οι στίχοι από το τροπάριο ψάλλονται το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης ανάμεσα στο Πέμπτο και Έκτο Ευαγγέλιο κατά την Ακολουθία των Παθών και το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής στην Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών ενώπιον του Εσταυρωμένου.

«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου» τροπάριο: Στίχοι

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου,
ο εν ύδασι την γην κρεμάσας.
Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται,
ο των αγγέλων βασιλεύς.
Ψευδή πορφύραν περιβάλλεται,
ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις.
Ράπισμα κατεδέξατο,
ο εν Ιορδάνη ελευθερώσας τον Αδάμ.
Ήλοις προσηλώθη, ο νυμφίος της Εκκλησίας.
Λόγχη εκεντήθη, ο υιός της Παρθένου.
Προσκυνούμεν σου τα Πάθη, Χριστέ.
Δείξον ημίν και την ένδοξόν σου Ανάστασιν.

Στον Εσπερινό της Μεγάλης Πέμπτης έχουμε τη Σταύρωση του Θεανθρώπου.

Διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια που περιγράφουν τα Άγια Πάθη. Μετά το 5ο Ευαγγέλιο, βγαίνει ο Εσταυρωμένος.

«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι την γην κρεμάσας» ψάλλει ο ιερέας την ώρα που περιφέρει τον εσταυρωμένο Ιησού στον ναό για την αναπαράσταση της σταύρωσης.

Είναι η στιγμή, περίπου στις 9 το βράδυ, όπου σε όλες τις εκκλησίες της χώρας σβήνουν τα φώτα. Η πομπή της σταύρωσης υπό το αμυδρό φως των κεριών κινείται με αργό και σταθερό ρυθμό προς το κέντρο των ναών, διαπερνώντας το πλήθος των πιστών.

Αυτός που στήριξε τη γη πάνω στο νερό χλευάζεται: «Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται, ο των Αγγέλων Βασιλεύς ψευδή πορφύρα περιβάλλεται, ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις ράπισμα κατεδέξατο – ο εν Ιορδάνη ελευθερώσας τον Αδάμ. Λόγχη εκεντήθη ο Υιός της Παρθένου».

Στις εκκλησίες, όλο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης μέχρι το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, παραμένουν κυρίως γυναίκες οι οποίες «μοιρολογούν», ψάλλοντας ύμνους, τον Χριστό. Σε πολλά μέρη, προετοιμάζουν τον στολισμό του Επιταφίου κατά τη διάρκεια της νύχτας αυτής.

Στα σπίτια των Χριστιανών, τη Μεγάλη Πέμπτη, βάφονται τα κόκκινα αυγά. Για αυτόν τον λόγο, η ημέρα λέγεται και Κόκκινη Πέμπτη ή Κοκκινοπέφτη. Εκτός από τα αυγά, την ίδια μέρα φτιάχνονται τα πασχαλινά κουλούρια και τα τσουρέκια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Τάσος Χρόνης Δήμαρχος Επιδαύρου: Η νίκη είναι μεγάλη! Η ευθύνη μεγαλύτερη!!!

AGGELOS DRITSAS

Σε ζεστή οικογενειακή ατμόσφαιρα η Δημοτική Χορωδία Επιδαύρου έκοψε την πίτα της

AGGELOS DRITSAS

Καίτη Γκρέυ: Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια

AGGELOS DRITSAS

Νεκρός 64χρονος κυνηγός – Εντοπίστηκε σε δύσβατη περιοχή

AGGELOS DRITSAS

Νεκρή η αγνοούμενη που παρασύρθηκε από χείμαρρο – Εντοπίστηκε και το αυτοκίνητο

AGGELOS DRITSAS

Χωρίς εξειδικευμένο ανθρώπινο προσωπικό δεν θα ξεφύγουμε φαύλο κύκλο τηςστασιμότητας στους Ο.Τ.Α.

AGGELOS DRITSAS

Διπλασιάστηκε η κατανάλωση κοκαΐνης τις γιορτές – Στο φουλ ο κορωνοϊός – Τι έδειξαν οι αναλύσεις στα λύματα

AGGELOS DRITSAS

Κόρινθος: Νεκρός εντοπίστηκε νεαρός άντρας στο κανάλι του Ισθμού

AGGELOS DRITSAS

ΑΡΓΟΛΙΔΑ : Έφυγε από τη ζωή ο Χρηστος Βασιλειου  (Tsitsos)

AGGELOS DRITSAS

Ναύπλιο: Υποδοχή των ιερών λειψάνων των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης από τη Λέσβο

AGGELOS DRITSAS

Δημόσιο: Αυτές είναι οι μόνιμες προσλήψεις του 2024

AGGELOS DRITSAS

Το 1ο Λύκειο Άργους παρακολούθησε το αριστουργηματικό διήγημα του Αλέξ. Παπαδιαμάντη «Η Φόνισσα»

AGGELOS DRITSAS