ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Το όνομα «Χαρταετός» ποικίλει από χώρα σε χώρα. Στη Γερμανία λέγεται ντράχεν που σημαίνει δράκος, στην Ιαπωνία τάκο που σημαίνει χταπόδι, στο Μεξικό παραλότε που σημαίνει πεταλούδα, στην Αγγλία κάιτ που είναι το όνομα ενός πουλιού, και στην Ελλάδα χαρταετός.

Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι υπάρχει μια εκδοχή που αναφέρει ότι ο μηχανικός Αρχύτας (440 – 360 π.Χ.) από τον Τάραντα, που ασχολήθηκε με πτήσεις, χρησιμοποίησε τον χαρταετό για τις μελέτες του, όλοι γνωρίζουμε ότι ο χαρταετός ξεκίνησε από την Ανατολική Ασία και συγκεκριμένα από την Κίνα 2000 χρόνια πριν. Οι κινέζοι έφτιαχναν χαρταετούς από μπαμπού, μετάξι, χαρτί και τον χρησιμοποιούσαν για να διώξουν τα κακά πνεύματα!

Με το πέρασμα των χρόνων ο χαρταετός έγινε γνωστός στην Ιαπωνία, στην Ταϊλάνδη, στο Αφγανιστάν και στην Ευρώπη.

Αρκετές φορές στο παρελθόν ο χαρταετός χρησιμοποιήθηκε για πειράματα. Αρχικά ο μετεωρολόγος Αλεξάντερ Γουίλσον χρησιμοποίησε έναν χαρταετό στον οποίο είχε δέσει ένα θερμόμετρο και κατάφερε να μετρήσει τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας.Το 1752, ο Βενιαμίν Φρανγκλίνος με την βοήθεια ενός αετού απέδειξε τον ηλεκτρισμό των κεραυνών και γενικότερα της ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα την εφεύρεση του αλεξικέραυνου. Μια άλλη προφορική μαρτυρία, που μάλλον αγγίζει τα όρια του μύθου, υποστηρίζει ότι η κατασκευή της γέφυρας του Νιαγάρα ξεκίνησε περνώντας, στην απέναντι όχθη, το πρώτο σκοινί δεμένο σε έναν αετό.

Τι σημαίνει το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα;

Υπάρχουν δύο θεωρίες που εξηγούν το γιατί πετάμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα.

Η πρώτη, έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα και σχετίζεται με τον θεό Διόνυσο, την Αποκριά και τα καρναβάλια. Το πέταγμα του Χαρταετού συμβολίζει την ψυχική και πνευματική κάθαρση μετά από όλο αυτό το ξεφάντωμα και τις «ατασθαλίες».

Η δεύτερη είναι συνδεδεμένη με τον Χριστιανισμό. Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής, το οποίο συνεπάγεται την έναρξη της νηστείας του Πάσχα. Οι χριστιανοί στην ουσία ξεκινάνε την σωματική αλλά και την πνευματική νηστεία. Το πέταγμα του Χαρταετού συμβολίζει την απελευθέρωση του ανθρώπινου πνεύματος και η ψυχή των ανθρώπων έρχεται πιο κοντά στον Θεό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΝΑΥΠΛΙΟ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΧΟΡΩΔΙΩΝ

AGGELOS DRITSAS

Ο Δήμος Ερμιονίδας στην 39η Διεθνή Τουριστική Έκθεση Philoxenia – Hotelia 2024 στη Θεσσαλονίκη.

AGGELOS DRITSAS

Aλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω

AGGELOS DRITSAS

Πρεμιέρα κάνει σήμερα το «Καλάθι των Μαθητών»

AGGELOS DRITSAS

Oταν τα παιδιά δείχνουν το δρόμο για ένα μέλλον γεμάτο ελπίδα Iωάννης Μαλτέζος

AGGELOS DRITSAS

Περίπατος στο Ποντίνο ποταμό και την Αλκυονία λίμνη

AGGELOS DRITSAS

Αναβάλλεται το… Φθινόπωρο: Έρχεται μίνι καλοκαίρι

AGGELOS DRITSAS

ΤΣΟΥΡΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ : Ευρωπαϊκές εκλογές 2024

AGGELOS DRITSAS

Με βαθιά συγκίνηση και σεβασμό τιμήσαμε σήμερα τρεις δημοτικούς υπαλλήλους

AGGELOS DRITSAS

Ενορία Αγίας Τριάδας Λυγουριού

AGGELOS DRITSAS

9 μήνες προσπάθειας για κάτι καλύτερο! Δ.Ε.Υ.Α.ΑΡ.Μ

AGGELOS DRITSAS

Πολύ σκληρή η δουλειά του ταξιτζή – Πόσες ώρες δουλεύει την εβδομάδα

AGGELOS DRITSAS