ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣ

Κόλπος του Ομάν: Κατάληψη πλοίου ελληνικών συμφερόντων από ενόπλους- Έλληνας δόκιμος ανάμεσα στο πλήρωμα

Για πειρατεία σε πλοίο ελληνικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο, που πλέον κατευθύνεται προς ιρανικό λιμάνι, κάνουν λόγο ναυλομεσιτικές πηγές καθώς και η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας (UKMTO). Πληροφορίες της Καθημερινής αναφέρουν ότι στο πλοίο υπάρχει κι ένας Ελληνας δόκιμος ναυτικός.

Οπως αναφέρει το Associated Press, επικαλούμενο τις ίδιες πηγές, πρόκειται για το πετρελαιοφόρο που στο παρελθόν είχε βρεθεί στο επίκεντρο μιας κρίσης μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο πλοίο εισέβαλαν «μη εξουσιοδοτημένα» άτομα με στρατιωτικές στολές στον Κόλπο του Ομάν νωρίς σήμερα το πρωί, περί τις 5.30 ώρα Ελλάδος.

Το τελευταίο στίγμα που εξέπεμψε το πλοίο ήταν πριν από τις 9 σήμερα το πρωί, βγαίνοντας από τον Περσικό Κόλπο. Εντοπίστηκε περί τα 50 ναυτικά μίλια ανατολικά του Σοχάρ.

Η ιδιωτική εταιρεία πληροφοριών Ambrey ανέφερε ότι «τέσσερις-πέντε άνδρες με στρατιωτικά ρούχα» επιβιβάστηκαν στο πλοίο, το οποίο αναγνώρισε ως το πετρελαιοφόρο «St. Nikolas». Είπε ότι οι άνδρες κάλυψαν τις κάμερες παρακολούθησης καθώς επιβιβάζονταν.

Το τάνκερ «St. Nikolas» φέρει σημαία των Νήσων Μάρσαλ και ανήκει στην ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation.

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο, οι υποψίες έπεσαν αμέσως στο Ιράν, καθώς το πλοίο ήταν κάποτε γνωστό ως «Suez Rajan» και είχε εμπλακεί σε μια χρόνια διαμάχη που τελικά οδήγησε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να κατασχέσει 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου σε αυτό.

Η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία Maritime Trade Operations (UKMTO), η οποία παρέχει προειδοποιήσεις στους ναυτικούς στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι το περιστατικό ξεκίνησε νωρίς το πρωί στα ύδατα μεταξύ Ομάν και Ιράν σε μια περιοχή από την οποία διέρχονται πλοία που μεταφέρουν το ένα πέμπτο του συνόλου του εμπορευόμενου πετρελαίου.

Η στρατιωτική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι έλαβε μια αναφορά από τον υπεύθυνο ασφαλείας του πλοίου ότι άκουγε «άγνωστες φωνές μέσω τηλεφώνου» μαζί με τον καπετάνιο του πλοίου.

Πρόσθεσε ότι οι περαιτέρω προσπάθειες επικοινωνίας με το πλοίο απέτυχαν και ότι οι άνδρες που επιβιβάστηκαν στο πλοίο φορούσαν «μαύρες στρατιωτικές στολές με μαύρες μάσκες».

Πληροφορίες των ιστοσελίδων Marine Traffic Vesselfinder κάνουν λόγο για πλοίο ναυλωμένο από την τουρκική εταιρεία διύλισης Tupras, με προέλευση από τη Βασόρα του Ιράκ και προορισμό τον λιμένα του Αλί Αγά στην Τουρκία.

Κατά την Ambrey όμως έχει πλέον κατεύθυνση προς τον λιμένα Μπαντάρ-ε-Γιασκ του Ιράν, περίπου 1.700 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης.

Το πρόβλημα του ομαλού εφοδιασμού της Ευρώπης γενικεύεται, καθώς πλέον απειλούνται και οι μεταφορές αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Πολυτεχνείο 1973: Η εξομολόγηση του οδηγού του τανκ στο «ΒΗΜΑ»

AGGELOS DRITSAS

Άργος: Η “Φόνισσα” του Α. Παπαδιαμάντη με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στο CINE VALIA

AGGELOS DRITSAS

Συντάξεις Νοεμβρίου: Αρχίζουν να μπαίνουν τα λεφτά στα ΑΤΜ – Δείτε τις ημερομηνίες

AGGELOS DRITSAS

Ο ΑΟΕ επέστρεψε στις νίκες, 100-74 τον Άρατο 1893 Κιάτου

AGGELOS DRITSAS

Αλκ. Στεφανής: Παρουσίασε Το Ψηφοδέλτιο Της Παράταξης Του Από Την Σάμο

AGGELOS DRITSAS

Το ταχυδρομείο Τολού αναστέλλει την λειτουργία του

AGGELOS DRITSAS

Η ομάδα μας ήρθε ισόπαλη 3-3 με τον Κεραυνό Ιριων στο γήπεδο μας!!

AGGELOS DRITSAS

Η Πανσέληνος του Αυγούστου σε εκατό μνημεία μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

AGGELOS DRITSAS

Με τους Δημάρχους Μέλη του ΔΣ του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων

AGGELOS DRITSAS

Επίσκεψη Τατούλη σε Επίδαυρο και Ερμιονίδα: Δέσμευση για διαχείριση υδάτων και φυσικές καταστροφές

AGGELOS DRITSAS

Ημερίδα στο Ναύπλιο για την “Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών”

AGGELOS DRITSAS

Διήμερο με διακοπές ρεύματος σε χωριά του Ναυπλίου και του Άργους

AGGELOS DRITSAS