ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣ

Κόλπος του Ομάν: Κατάληψη πλοίου ελληνικών συμφερόντων από ενόπλους- Έλληνας δόκιμος ανάμεσα στο πλήρωμα

Για πειρατεία σε πλοίο ελληνικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο, που πλέον κατευθύνεται προς ιρανικό λιμάνι, κάνουν λόγο ναυλομεσιτικές πηγές καθώς και η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας (UKMTO). Πληροφορίες της Καθημερινής αναφέρουν ότι στο πλοίο υπάρχει κι ένας Ελληνας δόκιμος ναυτικός.

Οπως αναφέρει το Associated Press, επικαλούμενο τις ίδιες πηγές, πρόκειται για το πετρελαιοφόρο που στο παρελθόν είχε βρεθεί στο επίκεντρο μιας κρίσης μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο πλοίο εισέβαλαν «μη εξουσιοδοτημένα» άτομα με στρατιωτικές στολές στον Κόλπο του Ομάν νωρίς σήμερα το πρωί, περί τις 5.30 ώρα Ελλάδος.

Το τελευταίο στίγμα που εξέπεμψε το πλοίο ήταν πριν από τις 9 σήμερα το πρωί, βγαίνοντας από τον Περσικό Κόλπο. Εντοπίστηκε περί τα 50 ναυτικά μίλια ανατολικά του Σοχάρ.

Η ιδιωτική εταιρεία πληροφοριών Ambrey ανέφερε ότι «τέσσερις-πέντε άνδρες με στρατιωτικά ρούχα» επιβιβάστηκαν στο πλοίο, το οποίο αναγνώρισε ως το πετρελαιοφόρο «St. Nikolas». Είπε ότι οι άνδρες κάλυψαν τις κάμερες παρακολούθησης καθώς επιβιβάζονταν.

Το τάνκερ «St. Nikolas» φέρει σημαία των Νήσων Μάρσαλ και ανήκει στην ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation.

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο, οι υποψίες έπεσαν αμέσως στο Ιράν, καθώς το πλοίο ήταν κάποτε γνωστό ως «Suez Rajan» και είχε εμπλακεί σε μια χρόνια διαμάχη που τελικά οδήγησε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να κατασχέσει 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου σε αυτό.

Η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία Maritime Trade Operations (UKMTO), η οποία παρέχει προειδοποιήσεις στους ναυτικούς στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι το περιστατικό ξεκίνησε νωρίς το πρωί στα ύδατα μεταξύ Ομάν και Ιράν σε μια περιοχή από την οποία διέρχονται πλοία που μεταφέρουν το ένα πέμπτο του συνόλου του εμπορευόμενου πετρελαίου.

Η στρατιωτική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι έλαβε μια αναφορά από τον υπεύθυνο ασφαλείας του πλοίου ότι άκουγε «άγνωστες φωνές μέσω τηλεφώνου» μαζί με τον καπετάνιο του πλοίου.

Πρόσθεσε ότι οι περαιτέρω προσπάθειες επικοινωνίας με το πλοίο απέτυχαν και ότι οι άνδρες που επιβιβάστηκαν στο πλοίο φορούσαν «μαύρες στρατιωτικές στολές με μαύρες μάσκες».

Πληροφορίες των ιστοσελίδων Marine Traffic Vesselfinder κάνουν λόγο για πλοίο ναυλωμένο από την τουρκική εταιρεία διύλισης Tupras, με προέλευση από τη Βασόρα του Ιράκ και προορισμό τον λιμένα του Αλί Αγά στην Τουρκία.

Κατά την Ambrey όμως έχει πλέον κατεύθυνση προς τον λιμένα Μπαντάρ-ε-Γιασκ του Ιράν, περίπου 1.700 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης.

Το πρόβλημα του ομαλού εφοδιασμού της Ευρώπης γενικεύεται, καθώς πλέον απειλούνται και οι μεταφορές αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Χριστουγεννιάτικη Γιορτή της Α΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης

AGGELOS DRITSAS

Σύσκεψη για την «Γιορτή του Μανταρινιού» στο Δρέπανο – Έμπρακτη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου

AGGELOS DRITSAS

Διασκέδασαν εκατοντάδες παιδιά στο Άργος

AGGELOS DRITSAS

Πέτρος Τατούλης στο Κontra: Τον αντίπαλο μου τον επέβαλαν σκοτεινά επιχειρηματικά συμφέροντα

AGGELOS DRITSAS

Το νέο θησαυροφυλάκιο της Ελλάδας!

AGGELOS DRITSAS

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στο Κρανίδι ολοκλήρωσε τις εγγραφές του

AGGELOS DRITSAS

Προσυνεδριακή Συνάντηση | Ναύπλιο | ΚΕΔΕ LIVE ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Ναύπλιο: Εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης: «Η Μύρτις αναγεννάται στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αργολίδας»

AGGELOS DRITSAS

ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

AGGELOS DRITSAS

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

AGGELOS DRITSAS

Πρωταθλητής Ευρώπης ο Τεντόγλου με ρεκόρ στα 8,65 μ. – Δείτε το χρυσό άλμα ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

ΒΙΝΤΕΟ : Εκδήλωση στο Ναύπλιο για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης 2025

AGGELOS DRITSAS