ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στη Μόσχα: Το ISIS-K και τα πιθανά κίνητρα της επίθεσης

Οι ΗΠΑ διαθέτουν πληροφορίες που επιβεβαιώνουν την ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 60 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων 115.

Τι γνωρίζουμε όμως για τον αφγανικό βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους, γνωστό και ως ISIS-K, και ποια θα μπορούσαν να είναι τα κίνητρά του για να επιτεθεί στη Μόσχα; 

Τι είναι το ISIS-K;

Το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (γνωστό και ως ISIS-K) πήρε το όνομά του από μια παλαιότερη ονομασία της περιοχής που περιελάμβανε μέρη του Ιράν, του Τουρκμενιστάν και του Αφγανιστάν. Εμφανίστηκε στο ανατολικό Αφγανιστάν στα τέλη του 2014 και γρήγορα απέκτησε τη φήμη ότι ήταν ακραία βίαιο.

Το ISIS-K είναι ένας από τους πιο ενεργούς περιφερειακούς συνεργάτες του Ισλαμικού Κράτος, με τον αριθμό των μελών του ωστόσο να παρουσιάζει μείωση μετά το 2018, καθώς οι Ταλιμπάν και οι δυνάμεις των ΗΠΑ του προκάλεσαν βαριές απώλειες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν ότι η ικανότητά τους να συγκεντρώνουν πληροφορίες ενάντια σε εξτρεμιστικές ομάδες στο Αφγανιστάν, όπως το ISIS-K, έχει μειωθεί από τότε που τα αμερικανικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από τη χώρα το 2021.

Ποιες επιθέσεις έχει πραγματοποιήσει το ISIS-K;

Το ISIS-K έχει ένα ιστορικό αρκετών επιθέσεων, μεταξύ άλλων σε τζαμιά τόσο εντός όσο και εκτός του Αφγανιστάν. 

Νωρίτερα φέτος, οι ΗΠΑ απέκτησαν πρόσβαση σε επικοινωνίες που επιβεβαίωναν ότι η συγκεκριμένη τρομοκρατική ομάδα πραγματοποίησε δύο βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράν από τις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 100 άνθρωποι.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, μέλη του ISIS-K ανέλαβαν την ευθύνη για μια φονική επίθεση αυτοκτονίας στη ρωσική πρεσβεία της Καμπούλ. 

Επιπλέον, η συγκεκριμένη ομάδα βρισκόταν πίσω από επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ το 2021, κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 Αμερικανοί στρατιώτες και πολλοί άμαχοι, κατά τη διάρκεια της χαοτικής αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα. 

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο ανώτατος στρατηγός των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή δήλωσε ότι το ISIS-K είναι πιθανό να πραγματοποιήσει επιθέσεις με στόχο αμερικανικά και δυτικά συμφέροντα εκτός του Αφγανιστάν «ακόμη και εντός έξι μηνών και με λίγες ή και καθόλου προειδοποιήσεις».

Ποιοι είναι οι πιθανοί λόγοι της επίθεσης στη Μόσχα; 

Η επίθεση του ISIS-K στη Ρωσία χθες Παρασκευή πρόκειται για μια εκρηκτική κλιμάκωση, αν και οι ειδικοί αναφέρουν ότι η ομάδα εξέφραζε ήδη την αντίθεσή της προς τον Πούτιν τα τελευταία χρόνια.

Η ομάδα «ISIS-K έχει εστιάσει στη Ρωσία τα δύο τελευταία χρόνια, επικρίνοντας συχνά στην προπαγάνδα της τον Βλαντιμίρ Πούτιν», αναφέρει ο Κόλιν Κλαρκ από το Κέντρο Soufan, μια ερευνητική ομάδα με έδρα την Ουάσιγκτον. 

Από την πλευρά του, ο Μάικλ Κούγκελμαν από το Wilson Center αναφέρει ότι το ISIS-K «θεωρεί τη Ρωσία συνένοχη σε δράσεις που καταπιέζουν συστηματικά τους Μουσουλμάνους».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ομάδα θεωρεί ως μέλη της έναν αριθμό παραστρατιωτικών στην Κεντρική Ασία, οι οποίοι επίσης είναι επίσης δυσαρεστημένοι με τη Μόσχα.

Πηγή: Reuters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου την Δευτέρα 21 Ιουλίου 2025

AGGELOS DRITSAS

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΓΟΥΣ

AGGELOS DRITSAS

Γίνε κομμάτι του μύθου και φτιάξε τη δική σου ομάδα που θα λύσει του γρίφους,

AGGELOS DRITSAS

Γιορτή Πατάτας στα Δίδυμα το βράδυ της Κυριακής 24ης Αυγούστου

AGGELOS DRITSAS

Εφεύρεση Ρώσου μπορεί να… σώσει επιβάτες αεροπλάνου που βρίσκεται σε πτώση (video)

AGGELOS DRITSAS

Το Εθνικό Ωδείο Κρανιδίου ξεκινάει για άλλη μια χρονιά τμήματα Μουσικοκινητικής Αγωγής

AGGELOS DRITSAS

Δημήτρης Παπαδημόπουλος : Καλό καλοκαίρι σε όλους αλλά κυρίως στα παιδιά!

AGGELOS DRITSAS

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΟΓΚΩΔΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΟΔΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ – ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Πλινθόκτιστη κατοικία με μερική κατάρρευση στο Άργος, Τριπόλεως 15

AGGELOS DRITSAS

Tο πρόγραμμα της 20ής Διεθνολογικής Συνάντησης Ναυπλίου «Απέναντι στο αύριο του κόσμου»

AGGELOS DRITSAS

ΝΑΥΠΛΙΟ : “Έφυγε” ο Χρήστος Αθανασόπουλος

AGGELOS DRITSAS

Φωτιά στην Άρια Ναυπλίου ΒΙΝΤΕΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

AGGELOS DRITSAS