www.AggelosDritsas.gr
ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μακελειό στη Μόσχα: Το ISIS-K και τα πιθανά κίνητρα της επίθεσης

Οι ΗΠΑ διαθέτουν πληροφορίες που επιβεβαιώνουν την ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 60 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων 115.

Τι γνωρίζουμε όμως για τον αφγανικό βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους, γνωστό και ως ISIS-K, και ποια θα μπορούσαν να είναι τα κίνητρά του για να επιτεθεί στη Μόσχα; 

Τι είναι το ISIS-K;

Το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (γνωστό και ως ISIS-K) πήρε το όνομά του από μια παλαιότερη ονομασία της περιοχής που περιελάμβανε μέρη του Ιράν, του Τουρκμενιστάν και του Αφγανιστάν. Εμφανίστηκε στο ανατολικό Αφγανιστάν στα τέλη του 2014 και γρήγορα απέκτησε τη φήμη ότι ήταν ακραία βίαιο.

Το ISIS-K είναι ένας από τους πιο ενεργούς περιφερειακούς συνεργάτες του Ισλαμικού Κράτος, με τον αριθμό των μελών του ωστόσο να παρουσιάζει μείωση μετά το 2018, καθώς οι Ταλιμπάν και οι δυνάμεις των ΗΠΑ του προκάλεσαν βαριές απώλειες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν ότι η ικανότητά τους να συγκεντρώνουν πληροφορίες ενάντια σε εξτρεμιστικές ομάδες στο Αφγανιστάν, όπως το ISIS-K, έχει μειωθεί από τότε που τα αμερικανικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από τη χώρα το 2021.

Ποιες επιθέσεις έχει πραγματοποιήσει το ISIS-K;

Το ISIS-K έχει ένα ιστορικό αρκετών επιθέσεων, μεταξύ άλλων σε τζαμιά τόσο εντός όσο και εκτός του Αφγανιστάν. 

Νωρίτερα φέτος, οι ΗΠΑ απέκτησαν πρόσβαση σε επικοινωνίες που επιβεβαίωναν ότι η συγκεκριμένη τρομοκρατική ομάδα πραγματοποίησε δύο βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράν από τις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 100 άνθρωποι.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, μέλη του ISIS-K ανέλαβαν την ευθύνη για μια φονική επίθεση αυτοκτονίας στη ρωσική πρεσβεία της Καμπούλ. 

Επιπλέον, η συγκεκριμένη ομάδα βρισκόταν πίσω από επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ το 2021, κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 Αμερικανοί στρατιώτες και πολλοί άμαχοι, κατά τη διάρκεια της χαοτικής αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα. 

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο ανώτατος στρατηγός των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή δήλωσε ότι το ISIS-K είναι πιθανό να πραγματοποιήσει επιθέσεις με στόχο αμερικανικά και δυτικά συμφέροντα εκτός του Αφγανιστάν «ακόμη και εντός έξι μηνών και με λίγες ή και καθόλου προειδοποιήσεις».

Ποιοι είναι οι πιθανοί λόγοι της επίθεσης στη Μόσχα; 

Η επίθεση του ISIS-K στη Ρωσία χθες Παρασκευή πρόκειται για μια εκρηκτική κλιμάκωση, αν και οι ειδικοί αναφέρουν ότι η ομάδα εξέφραζε ήδη την αντίθεσή της προς τον Πούτιν τα τελευταία χρόνια.

Η ομάδα «ISIS-K έχει εστιάσει στη Ρωσία τα δύο τελευταία χρόνια, επικρίνοντας συχνά στην προπαγάνδα της τον Βλαντιμίρ Πούτιν», αναφέρει ο Κόλιν Κλαρκ από το Κέντρο Soufan, μια ερευνητική ομάδα με έδρα την Ουάσιγκτον. 

Από την πλευρά του, ο Μάικλ Κούγκελμαν από το Wilson Center αναφέρει ότι το ISIS-K «θεωρεί τη Ρωσία συνένοχη σε δράσεις που καταπιέζουν συστηματικά τους Μουσουλμάνους».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ομάδα θεωρεί ως μέλη της έναν αριθμό παραστρατιωτικών στην Κεντρική Ασία, οι οποίοι επίσης είναι επίσης δυσαρεστημένοι με τη Μόσχα.

Πηγή: Reuters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ LIVE

AGGELOS DRITSAS

Η Σ.Α.Ε.Κ Άργους θα παραμείνει ανοιχτή από αύριο και για όλο τον Ιούλιο

AGGELOS DRITSAS

Το επόμενο iPad Mini θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα με το “Jelly Scrolling” στην οθόνη

AGGELOS DRITSAS

Με μεταλλική ράβδο συνελήφθη ένας 23χρονος στο Ναύπλιο

AGGELOS DRITSAS

Όχι άλλα θύματα στην άσφαλτο, ήρθε η ώρα για μια σωστή οδική συμπεριφορά.

AGGELOS DRITSAS

AGGELOS DRITSAS

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στην Π.Ε. Αργολίδας

AGGELOS DRITSAS

41 άτομα συνέλαβε η Αστυνομία στην Πελοπόννησο – Τα 15 στην Αργολίδα

AGGELOS DRITSAS

Τάσος Λάμπρου: Να ευχηθούμε κάθε επιτυχία στην 12 η Γιορτή ελιάς και ελαιολάδου στο Κρανίδι

AGGELOS DRITSAS

Έρχεται ο λογαριασμός για ανασφάλιστα οχήματα: Διασταυρώσεις από Σεπτέμβριο

AGGELOS DRITSAS

Πολλά πολλά συγχαρητήρια στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

“100 χιλιόμετρα για την Φλόγα”: Ναύπλιο – Σπέτσες θα κολυμπήσει ο Σταύρος Σμυρλής για τον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια

AGGELOS DRITSAS