ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Με άνευ προηγουμένου προσέλευση κόσμου, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, 10 Μαρτίου 2024, η  αναβίωση του παραδοσιακού αποκριάτικου εθίμου της «Λύριζας» στη Δημοτική Κοινότητα Κρανιδίου του Δήμου Ερμιονίδας.

Από τα παλιά χρόνια, η Κρανιδιώτικη  «Λύριζα» ήταν ένα αυτοσχέδιο γλέντι της αποκριάς που στηνόταν στις γειτονιές του Κρανιδίου. Στα γλέντια αυτά απαραίτητο ήταν το τραγούδι, ο χορός, τα παραδοσιακά εδέσματα και τα μασκαρέματα.

Το όνομα «Λύριζα» του εθίμου πήρε το όνομά του από τη λύρα, το μουσικό όργανο και την αρβανίτικη κατάληξη –ζα που σημαίνει μικρό γλέντι με όργανα.

Όλα ξεκίνησαν από το Λαογραφικό Εργαστήρι του Δήμου Ερμιονίδας, όπου ξεκίνησε η πομπή του γάμου του Τζώρτζη Μπέλου εξ Αμερικής και της Πανωραίας Κορμπή εκ Κρανιδίου με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής περπάτησαν στα στενά του Κρανιδίου για να φτάσουν ως την Μπαρδούνια και τον Άγιο Γιώργη.

Επόμενη στάση ήταν η κάτω Πλατεία “Παπαρσένη”, όπου στήθηκε ένα ακόμα μικρό γλέντι της γειτονιάς με πολύ χορό, τραγούδι και παραδοσιακά κεράσματα. Στη συνέχεια, σειρά είχε το Δημαρχείο Ερμιονίδας και τα ιστορικά «Σκαλάκια», όπου εκεί τους υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, κ. Ι. Γεωργόπουλος για να φτάσουν όλοι μαζί στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και μετά στην κεντρική Πλατεία Κύπρου Κρανιδίου.

Η γιορτή κορυφώθηκε το μεσημέρι στον προαύλιο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κρανιδίου  με ζωντανή μουσική, χορό, το «Γαϊτανάκι» από το 1ο Νηπιαγωγείο Κρανιδίου και την Α’ τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κρανιδίου.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, κ. Ιωάννης Γεωργόπουλος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου, κ. Γεώργιος Φασιλής και ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας, κ. Κωνσταντίνος Γκαργκάσουλας.

Το γλέντι συνεχίστηκε ως αργά το απόγευμα με πολύ κέφι, χορό και τραγούδι.

Την Κρανιδιώτικη «Λύριζα» συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Ερμιονίδας, η Δημοτική Κοινότητα Κρανιδίου & το Επιμελητήριο Αργολίδας.

Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε το Λαογραφικό Εργαστήρι του Δήμου Ερμιονίδας, ενώ συμμετείχαν και το Ιστορικό Λαογραφικό κέντρο Κρανιδίου, η Χορευτική Ομάδα του Δήμου Ερμιονίδας, οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων Ερμιονίδας, Εθελοντικές Ομάδες, το Energy Art και πλήθος καρναβαλιστών.

Η Δημοτική Αρχή έχει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη του πολιτισμού και την διατήρηση της πλούσιας παράδοσης αυτού του τόπου, καθώς και την προβολή της.

Παράλληλα, αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης, τους φορείς και συλλόγους που συμμετείχαν, τους εθελοντές, τους χορηγούς για την προσφορά και τη μοναδική ζωντάνια και πνοή που έδωσαν στην Πόλη του Κρανιδίου.

Πάνω απ’ όλα απευθύνει ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο, πολίτες και επισκέπτες του δήμου μας, που στήριξαν με την παρουσία τους και αυτή την εκδήλωση.

Γραφείο Δημάρχου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

“Alekos Vretos Trio” στο Caradu No 8 στο Άργος με μεσογειακούς ήχους και τζαζ διάθεση

AGGELOS DRITSAS

Η αξία του χρόνου στην Τρίτη Ηλικία το θέμα συζήτησης στο Κ.Α.Π.Η Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Ψήφισμα του Δήμου Ναυπλιέων για την συγχώνευση των Δ.Ε.Υ.Α.

AGGELOS DRITSAS

Κλείνουν λόγω καύσωνα Σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ερμιονίδα

AGGELOS DRITSAS

Χωρίς εξειδικευμένο ανθρώπινο προσωπικό δεν θα ξεφύγουμε φαύλο κύκλο τηςστασιμότητας στους Ο.Τ.Α.

AGGELOS DRITSAS

Δήλωναν εισόδημα 10.000 ευρώ και ξόδευαν έως και 200.000 ευρώ

AGGELOS DRITSAS

23χρονος και 15χρονη νεκροί σε τροχαίο το βράδυ της Δευτέρας

AGGELOS DRITSAS

11η σερί νίκη για τον ΑΟ Ερμιονίδας: 77-74 τον Οίακα Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Με επιτυχία τα εγκαινια του 10ου Φεστιβάλ Καλοκαιρινών Εκδηλώσεων “Γεύσεις και Όψεις” στο Πόρτο Χέλι

AGGELOS DRITSAS

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΓΙΑ ΟΠΕΚΕΠΕ ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Νέα σελίδα στον ΣΥΡΙΖΑ με Σ. Φάμελλο στην ηγεσία – Τα μηνύματα και η επόμενη μέρα

AGGELOS DRITSAS

Πάσχα 2025 -Πότε ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS