ΑΡΓΟΛΙΔΑ TV

Μπορεί μία παραθαλάσσια ταβέρνα στην Πελοπόννησο να πουληθεί για 20 εκατομμύρια; Γίνεται ένα εκτός σχεδίου δασικό κτήμα που δεν μπορεί να χτίσει περισσότερα από 200 – 350 τετραγωνικά να αλλάζει χέρια για 50 εκατομμύρια; Μπορεί μια δασική έκταση 3.782 στρεμμάτων, που έχει καεί το 2016, να πωλείται έναντι 100 εκατομμυρίων; Κι όμως, γίνεται. 

Αυτά συμβαίνουν την περίοδο αυτή στο Πόρτο Χέλι εγείροντας, σε κάποιους ανησυχίες για αλλοίωση και υπερ-εκμετάλλευση του προορισμού και σε άλλους προσδοκίες για ανάπτυξη. Το ποιοι πωλούν, ποιοι αγοράζουν και γιατί, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Οι παλαιότεροι θα θυμούνται τις ραδιοφωνικές διαφημίσεις τις δεκαετίες του ’70 και του ‘80 για πωλήσεις οικοπέδων στο Πόρτο Χέλι. «Οικόπεδα με φως νερό τηλέφωνο στο Πόρτο Χέλι, λίγες ώρες με το αυτοκίνητο από την Ομόνοια » έλεγε ο εκφωνητής προωθώντας μία παρθένα τότε παραθαλάσσια περιοχή που είχε οικοπεδοποιηθεί.

Η απαράμιλλη φυσική ομορφιά, το πράσινο, οι δαντελωτές ακτές, το καλό κλίμα και η εγγύτητα με την πρωτεύουσα μετεξέλιξαν τα επόμενα χρόνια τα οικόπεδα αυτά σε περιζήτητα ακίνητα. Ο χαρακτήρας της περιοχής ωστόσο διατηρήθηκε. Μεγάλο μέρος της παραμένει ακόμα και σήμερα δασική έκταση. Και εκτός σχεδίου. Δεν μπορούν δηλαδή, στην καλύτερη περίπτωση να χτίσουν πάρα από 200 έως 350 τετραγωνικά περίπου. Κι όμως ορισμένες τέτοιες εκτάσεις πωλούνται για πολλά εκατομμύρια. Γιατί; Διότι η ευρύτερη περιοχή έχει καταστεί τόπος για τον οποίον εξυφαίνονται φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια που ευελπιστούν να αξιοποιήσουν πρόνοιες της νομοθεσίας περί στρατηγικών επενδύσεων, τουριστικής ανάπτυξης και ολοκληρωμένων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, προκειμένου να αναπτύξουν την περιοχή σε τουριστικό προορισμό.

Μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής όπως και ιδιοκτήτες παραθεριστικών κατοικιών είναι επιφυλακτικοί. Ανησυχούν για την αλλοίωση του χαρακτήρα της περιοχής και μιλούν για μοντέλα ανάπτυξης όπως εκείνα που μετάλλαξαν την Μύκονο κι άλλα νησιά από κορυφαίους προορισμούς σε βιομηχανίες φιλοξενίας και διασκέδασης. Υπάρχουν βεβαίως και αυτοί που πιστεύουν πως οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις θα κάνουν καλό στις δουλειές τους και τα εισόδημά τα τους. «γιατί μόνο οι μυκονιάτες και όχι κι εμείς» αντιτάσσει αυτή η πλευρά.


Τι συμβαίνει λοιπόν στο Πόρτο Χέλι;

Νωρίτερα φέτος έγινε γνωστό πως ο Ιρλανδός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Paul Richard Coulson (βασικός μέτοχος του ομίλου Ardagh Group που δραστηριοποιείται στην βιομηχανία χάλυβα και γυαλιού), ο οποίος λέγεται πως λάτρεψε την περιοχή και έτσι αφού αγόρασε αρχικά σπίτι, προχώρησε στην εξαγορά δύο ξενοδοχείων. Πρόκειται για τα AKS Hinitsa Bay και AKS Porto Heli, που βρίσκονται το ένα στον παραλιακό μέσα στο Πορτο Χέλι και το άλλα στην παραλία της Χηνίτσας. Το τίμημα σύμφωνα με πληροφορίες κινείται στα επίπεδα των 50 εκατομμυρίων. Πριν από την συναλλαγή αυτή ο Coulson είχε αγοράσει και το λεγόμενο «Κτήμα Αλεξίου» έκτασης 300 περίπου στρεμμάτων έναντι επίσης ποσού 50 εκατομμυρίων.

Επιπλέον έχει αποκτήσει και έκταση μεταξύ του κτήματος και της Χηνίτσας όπου βρίσκεται το ένα ξενοδοχείο. Μεγάλο μέρος του κτήματος Αλεξίου είναι σύμφωνα με τους δημοσιευμένους δασικούς χάρτες, δασική έκταση και όντας και εκτός σχεδίου δεν μπορεί παρά να χτίσει τα προβλεπόμενα 200 – 350 μέτρα. Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν όμως πως «έχει δεχθεί εισηγήσεις να ενοποιήσει την έκταση αυτή με το AKS Hinitsa Bay ώστε να μπορέσει να επωφεληθεί από προβλέψεις της νομοθεσίας που επιτρέπουν την ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών ακόμα και σε τέτοιες εκτός σχεδίου δασικές εκτάσεις εφόσον αποτελούν μέρος ολοκληρωμένο τουριστικού συγκροτήματος». Οι ίδιες αλλά και άλλες πηγές αναφέρουν μάλιστα πως ο επιχειρηματίας εκμυστηρεύεται σε συνομιλητές του πως σκοπεύει να αναπτύξει κατοικίες σε συνεργασία με την Four Seasons. Προσπάθεια για επικοινωνία με τον επιχειρηματία, προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές, δεν κατέστη δυνατή.


Προσφορά 20 εκατομμυρίων σε ιδιοκτήτη ταβέρνας

Οι παραπάνω πληροφορίες έρχονται να προστεθούν σε εκείνες που αναφέρουν πως πριν το καλοκαίρι προσέφερε ποσό 20 εκατομμυρίων στον ιδιοκτήτη της διάσημης στην περιοχή «Ταβέρνας της Γιαγιάς» που βρίσκεται στην παραλία της Χηνίτσας, δίπλα δηλαδή AKS Hinitsa Bay.

 Ο ιδιοκτήτης φέρεται να έχει αρνηθεί την δυσθεώρητη αυτή προσφορά. Προσπάθεια επικοινωνίας με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου επίσης δεν κατέστη δυνατή, ωστόσο υπεύθυνος του καταστήματος επιβεβαίωσε πως εξ όσων γνωρίζει δεν έχει πωληθεί.

Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ

Και ενώ όλα αυτά εξελίσσονται στην Χηνίτσα, στα βορειοδυτικά το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε διαγωνισμό για να πουλήσει ακίνητο 624 στρεμμάτων στη θέση Βερβέροντα. Ωστόσο οι δυνατότητες δόμησης είναι και εδώ περιορισμένες καθώς το μεγαλύτερο μέρος είναι δασική έκταση και οποιοδήποτε μεγαλύτερα σχέδια μπορούν να προχωρήσουν μόνο μέσω « Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου». Να πολεοδομηθεί δηλαδή με Προεδρικό Διάταγμα. Δεν είναι όμως το μόνο μεγάλο ακίνητο που πουλιέται στην περιοχή. Ο «Οικοδομικός Συνεταιρισμός Μονίμων Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού-ΟΣΜΑΝ» επιχειρεί να αξιοποιήσει ακίνητο με δασικό χαρακτήρα που του παραχώρησε το Δημόσιο το 1970 3.782 στρεμμάτων, μεγάλο μέρος των οποίων κάηκε το 2016, οπότε απαγορεύεται να πουληθεί, πόσο μάλλον να κτιστεί. Το ζητούμενο τίμημα εδώ είναι της τάξης των 100 εκατομμυρίων.

Τα ποσά που διακυβεύονται παραπέμπουν σε προσδοκίες για μεγάλες αναπτύξεις υπό την «ομπρέλα» των «στρατηγικών επενδύσεων». Μένει να φανεί ποιες προσδοκίες θα δικαιώσει η Πολιτεία και ποιες όχι.

Πηγή: kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Αδειοδότηση fast track για «αραβικό» τουριστικό project στην Ερμιονίδα 203 εκατ.

admin

Δήμος Ερμιονίδας: Αντικατάσταση φθαρμένων και κατεστραμμένων πινακίδων οδικής σήμανσης

AGGELOS DRITSAS

Άλλαξαν από σήμερα οι ώρες κοινής ησυχίας – Αναλυτικά οι αλλαγές και οι απαγορεύσεις

diktio

Προγραμματισμένη συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο,

admin

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Αύριο Τετάρτη 27/9 δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία του Δήμου Άργους-Μυκηνών

diktio

Μεγάλη έκρηξη σε πρατήριο στον Πειραιά

19χρονος Γεωργιανός εισέβαλε με μαχαίρι σε γυμνάσιο – Τραυμάτισε τον διευθυντή και έναν μαθητή

AGGELOS DRITSAS

176η τακτική εθελοντική αιμοδοσία των “Δεσμών Αίματος” στο Άργος

diktio

Αργολίδα: Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε δικαιούχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από την κακοκαιρία

diktio

Συνάντηση της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου με την ΥπουργόΕσωτερικών κα. Νίκη Κεραμέως

admin

Για να παίρνουμε ιδέες: Μόδα στην Αμερική η γιόγκα με μια γίδα στην πλάτη !

AGGELOS DRITSAS

Ναύπλιο Την πίτα της έκοψε η Νέα Εποχή BINTEO 2

admin