ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9/3/2024 η εκδήλωση – αφιέρωμα στον στρατηγό Γιάννη Μακρυγιάννη, που οργάνωσε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης (ΙΛΜΕ) στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων, που έλαβαν χώρα στην Ερμιόνη στη μνήμη της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης 1827.

Στην αρχή της εκδήλωσης μίλησε για τον σημαίνοντα αγωνιστή της Επανάστασης η πρόεδρος του ΙΛΜΕ Τίνα Αντωνοπούλου με θέμα «Η στρατιωτική και πολιτική δράση του στρατηγού Γιάννη Μακρυγιάννη».

Αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στην πολυτάραχη ζωή του στρατηγού, στην πολεμική του δράση εναντίον του κατακτητή αλλά και στην μετεπαναστατική του δράση στο πολιτικό πεδίο.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ιστορικό του έργο «Απομνημονεύματα» ως τεκμήριο εθνικής αυτογνωσίας και πεζογραφικού επιτεύγματος καθώς και στο έργο του «Οράματα και θάματα» για το οποίο χαρακτηρίστηκε λαϊκός θεολόγος.

Στην συνέχεια στην ομιλία του ο Ευριπίδης Γαραντούδης, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίαςστο Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,αναφέρθηκε στα ποιήματα που γράφτηκαν για τον Μακρυγιάννη στη διάρκεια δύοσχεδόν αιώνων. Τα ποιήματα αυτά ανέρχονται σε περίπου 35 καιχρονολογούνται από το 1827 μέχρι τις μέρες μας.

Ειδικότερα, ο ομιλητήςεστίασε την προσοχή του στα ποιήματα του Αχιλλέα Παράσχου, «Ελεγείον επίτου τάφου του Στρατηγού Μακρυγιάννη» (1864), γραμμένο με αφορμή τον θάνατοτου Στρατηγού, «Μνήμη του Μακρυγιάννη» (1939) του Γιώργου Σεφέρη και«Μακρυγιάννης» (1942) του Άγγελου Σικελιανού.

Ιδιαίτερα έμφαση δόθηκε στηνερμηνεία του ποιήματος του Σεφέρη, το οποίο, κατά τον κ. Γαραντούδη, είναικαι το σημαντικότερο ποίημα για τον Μακρυγιάννη.

Από την εξέταση τωνποιημάτων φάνηκε ότι αυτά συνδέονται με τις εκάστοτε πολιτικοκοινωνικέςσυγκυρίες της εποχής κατά την οποία γράφτηκαν.

Επισημάνθηκε, επίσης, ότισημαντικός σταθμός για τα σχετικά ποιήματα ήταν η έκδοση τωνΑπομνημονευμάτων του Μακρυγιάννη το 1909.

Το συμπέρασμα της ομιλίας του κ.Γαραντούδη ήταν ότι τα αναφερόμενα στον Στρατηγό Μακρυγιάννη ποιήματαεντάσσονται στη θεματική περιοχή της πατρίδας ως καημού, μητριάς ήανοιχτής πληγής. Αλλά, καθώς τα ποιήματα αποτελούν μαρτυρίες του παρελθόντος, ιδωμένα απότη δική μας σκοπιά, διαπιστώνουμε ότι έχουν διαψευστεί: η Ελλάδα αντιστέκεται κι η Ελλάδα επιμένει,ελεεινολογώντας το ξεπεσμένο παρόν της κι έτσι ορθώνοντας ακόμαπερισσότερο στο ακλόνητο βάθρο του το ηρωικό παρελθόν, εν προκειμένωεκείνο του Μακρυγιάννη.

Ακολούθησε δρώμενο, το υλικό του οποίου αντλήθηκε από τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη με την επιμέλεια των φιλολόγων Νίκου Μπουμπάρη και Τίνας Αντωνοπούλου.

Στο δρώμενο έλαβαν μέρος οι ερασιτέχνες ηθοποιοί: Κώστας Πεντεδέκας (Μακρυγιάννης), Αναστάσιος Φουέντες (Δεριγνύ), Γιάννης Σιωράς (Πανάγος) και Άγγελος Τάρε (Θωμάς).

Η εκδήλωση έκλεισε με την ορχήστρα του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης υπό τη διεύθυνση του Γάσπαρη Μαμμά, μαέστρου της Χορωδίας Ερμιόνης.

Έλαβαν μέρος οι ερασιτέχνες μουσικοί: Κων/να Θεοδωράκη (τραγούδι). Βαγγέλης Κουλούσης (ακορντεόν, τραγούδι), Σταύρος Φλεβαράκης (κιθάρα) και Μιχάλης Φραϊδάκης (κιθάρα, τραγούδι). Στο κλαρίνο ο Γάσπαρης Μαμμάς.

Αφηγήτρια της εκδήλωσης ήταν η Κων/να Θεοδωράκη.

Το Δ.Σ. του ΙΛΜΕ συγχαίρει και ευχαριστεί:

· Τον καθηγητή Ευριπίδη Γαραντούδη για τη γλαφυρή και λογοτεχνική ομιλία του.

· Τον μαέστρο της Χορωδίας Ερμιόνης Γάσπαρη Μαμμά για την συμμετοχή του στην εκδήλωση και την εξαιρετική απόδοση των τραγουδιών καθώς και τον Μουσικό Σύλλογο Ερμιόνης.

· Τους εθελοντές ηθοποιούς και τους μουσικούς που πλαισίωσαν την εκδήλωση για την άριστη παρουσία τους και ερμηνεία τους.Την ενδυματολογική επιμέλεια των ηθοποιών είχε η Μαρίκα Κανέλλη – Τουτουντζή, μέλος του Δ.Σ. του ΙΛΜΕ.

· Την αφηγήτρια Κωνσταντίνα Θεοδωράκη για την εξαιρετική απόδοσή της.

Επιπροσθέτως το Δ.Σ. του ΙΛΜΕ ευχαριστεί:

· Τον Δήμαρχο Ερμιονίδας Γιάννη Γεωργόπουλο, τους Αντιδημάρχους: την Ελένη Βλάσση – Δημαράκη, τον Γιάννη Τσαμαδό και ιδιαίτερα τον Δαμιανό Κουτούβαλη καθώς και τον Πρόεδρο της Κοινότητας ΕρμιόνηςΘανάση Πάτσιογια την πολύτιμη συνεργασία τους για την επιτυχία της εκδήλωσης.

· Τη Δημοτική Χορευτική Ομάδα Ερμιονίδας και τον χοροδιδάσκαλο Δημήτρη Κοντοκάλη για τη συνεργασία και την παραχώρηση των παραδοσιακών στολών.

· Την Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Ερμιόνης και τους μαθητές του Λυκείου που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση.

· Τους Βαγγέλη Κουλούση, Θανάση Φασιλή και Γιάννη Δημαράκη για την όλη οργάνωση της εκδήλωσης και για την τεχνική υποστήριξη καθώς και τον Κοσμά Γεωργίου για τη βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι ιερείς της Ερμιόνης, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων καθώς και πλήθος κόσμου.

Ερμιόνη 13/3/2024
Τίνα Αντωνοπούλου
Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΛΜΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΕΝΔΗΕΡ: Σας περιμένουμε στα εγκαίνια του εκλογικού μας κέντρου την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου

AGGELOS DRITSAS

Μικρής έκτασης πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίτερα σήμερα στην περιοχή Λάκκες Κρανιδίου.

AGGELOS DRITSAS

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

AGGELOS DRITSAS

Σήμερα είχα τη χαρά και την τιμή να παρευρεθώ στη γιορτή λήξης του Δημοτικού Σχολείου Πορτοχελίου

AGGELOS DRITSAS

Πρωταθλητής Ευρώπης ο Τεντόγλου με ρεκόρ στα 8,65 μ. – Δείτε το χρυσό άλμα ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Παραδώσαμε σήμερα,για πολλοστή φορά,τρόφιμα στο κοινωνικό παντοπωλειο.

AGGELOS DRITSAS

Μεγάλο αποκριάτικο γλέντι στην Δαλαμανάρα  ΒΙΝΤΕΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

AGGELOS DRITSAS

Αναπλιώτικο Καρναβάλι 2025 – Η απόλυτη καρναβαλική γιορτή ΒΙΝΤΕΟ 1 +1

AGGELOS DRITSAS

Ναύπλιο: Τρεις συλλήψεις για εμπόριο ναρκωτικών

AGGELOS DRITSAS

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΣΠΕ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

AGGELOS DRITSAS

Γ.Γεωργόπουλος: Παρακολούθηση έργων στον Δήμο Ερμιονίδας

AGGELOS DRITSAS

Κορωνοϊός: Αύξηση στην θετικότητα των rapid tests – Πόσοι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Αργολίδας

AGGELOS DRITSAS