ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΑΙΡΟΣΥΓΕΙΑ

Η Αφρικανική σκόνη είναι επικίνδυνη για την υγεία μας

Το φαινόμενο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης δεν είναι καθόλου σπάνιο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, δημιουργώντας μια σειρά από προβλήματα υγείας στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Σύμφωνα με μελέτες, η υψηλή συγκέντρωση σωματιδίων σκόνης μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες, αναπνευστικά προβλήματα (βήχας, δύσπνοια, άσθμα, πνευμονία), δυσφορία, βάρος ή πόνο στο στήθος, συριγμό, δερματίτιδες, ερεθισμό στα μάτια, ρινική συμφόρηση και ενόχληση στο λαιμό. Η Αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση-παρόξυνση των αναπνευστικών ή καρδιολογικών νοσημάτων από τα οποία πάσχουν οι ασθενείς.

Η χώρα μας εκτίθεται περιοδικά στη σκόνη της Σαχάρας, δημιουργώντας υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες. Συγκεκριμένα σε έρευνες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, εντοπίστηκε μια λίστα από επικίνδυνα βαρέα μέταλλα στην αφρικανική σκόνη. Η σκόνη που ταξιδεύει από την Αφρική μεταφέρει στη χώρα μας βαρέα μέταλλα, όπως είναι ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, το βανάδιο, το αρσενικό και το νικέλιο, σε ιδιαίτερα υψηλές περιεκτικότητες.

Μελέτες για το άσθμα έδειξαν ότι κατά τις ημέρες που υπήρχε εισβολή από αφρικανική σκόνη οι σωματιδιακοί ρύποι PM10 και PM2.5 που περιέχονταν σ’ αυτή, ήταν υπεύθυνοι για μεγάλο αριθμό επισκέψεων στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, λόγω επιδεινούμενων ασθματικών συμπτωμάτων σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 15 ετών.

Οι καλοί καθαριστές αέρα με φίλτρα True HEPA συλλαμβάνουν το 99,97% των σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη από 0,3 μm. Αυτό σημαίνει ότι φιλτράρουν αποτελεσματικά τα επικίνδυνα μικροσωματίδια PM2.5 και PM10. Αρκετά μοντέλα καθαριστών αέρα διαθέτουν ενσωματωμένο μετρητή PM 2.5 που δείχνει το ποσοστό της συγκέντρωσης στον αέρα του χώρου όπου λειτουργεί ο καθαριστής αέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ξεκίνησε στο Άργος η κολυμβητική υπερπροσπάθεια του Χρήστου και της Αγγελικής BINTEO

AGGELOS DRITSAS

Πάσχα στο Ναύπλιο: Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων

AGGELOS DRITSAS

Ξημερώματα Κυριακής των Βαΐων, οι κάδοι στην είσοδο προς τον Λόφο της Ασπίδας

AGGELOS DRITSAS

Στα πλαίσια συνεργασία μας με το ΣΑΕΚ ΑΡΓΟΥΣ

AGGELOS DRITSAS

Πολύ σημαντική νίκη 1-0 απέναντι στον Παναιγιάλειο πήρε η ΑΕ Ερμιονίδας

AGGELOS DRITSAS

Δύο νεκροί από φωτιά τα ξημερώματα σε Λακωνία και Ροδόπη

AGGELOS DRITSAS

“Αλλαγή Πορείας”: Αέρας νίκης για Καμπόσο σε Σκαφιδάκι, Μύλους και Κιβέρι

AGGELOS DRITSAS

Αργολίδα: Τι έδειξε η καταμέτρηση των Υδροβίων Πουλιών στον υγρότοπο Ναυπλίου – Ν.Κίου

AGGELOS DRITSAS

Σε υψηλό 11ετίας η έλλειψη ταλέντων στην Ελλάδα

AGGELOS DRITSAS

Πρότεινε ο Στέφανος στον Αργυρό να είναι υποψήφιος στις εκλογές;

AGGELOS DRITSAS

Ο Δήμος Άργους – Μυκηνών, στο πλαίσιο της συνεχούς μέριμνας για την προστασία των αδέσποτων ζώων,

AGGELOS DRITSAS

Κλειδωμένα σε lockers τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία

AGGELOS DRITSAS