ΑΡΓΟΛΙΔΑ TV

Πολλοί προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το χαρακτηριστικό “Λίνγκ”

Τον κίνδυνο σύγχυσης και παραπλάνησης των καταναλωτών στην αγορά του μπακαλιάρου για το γιορτινό τραπέζι της 25ης Μαρτίου, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδος.

Όπως υπογραμμίζει η ένωση “όπως κάθε χρόνο, στη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, την 25η Μαρτίου, η πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών προγραμματίζουν να καταναλώσουν, σύμφωνα με το έθιμο, το ιδιαιτέρως δημοφιλές ψάρι της ελληνικής κουζίνας, τον μπακαλιάρο (βακαλάος).

Ακριβώς λόγω της δημοφιλίας του όμως, δίνεται η ευκαιρία σε επιτήδειους να παραπλανήσουν το καταναλωτικό κοινό, προσφέροντάς του (με την ίδια τιμή), ένα άλλο ψάρι το οποίο παρουσιάζεται ως μπακαλιάρος, πλην όμως δεν είναι. Το ψάρι αυτό λέγεται λινγκ και ήδη έχουμε διαπιστώσει ότι βρίσκεται στις προθήκες των ιχθυοπωλείων”.

Η ΕΕΚΕ υπενθυμίζει στους καταναλωτές τα εξής:

1 Οι αυθεντικοί υγράλατοι ή αλίπαστοι (παστοί) μπακαλιάροι προέρχονται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας. Η Ελληνική αγορά προμηθεύεται τον μπακαλιάρο κυρίως από τον Ατλαντικό και την Ισλανδία, Φιλανδία και Νορβηγία.

2 Το παστωμένο ψάρι με την ονομασία λινγκ, πωλείται συνήθως δίπλα από τον αυθεντικό υγράλατο μπακαλιάρο, επομένως έχει μεγάλη σημασία να ελέγχουμε τις ταμπέλες του ιχθυοπωλείου. Πολλοί προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το χαρακτηριστικό “Λίνγκ” ή “Ling” και με μεγαλύτερα γράμματα την περιοχή προέλευσης, π.χ. ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ.

3 Επισημαίνουμε ότι τόσο ο αυθεντικός μπακαλιάρος όσο και το λίνγκ, έχει κόκκαλα οπότε η αναγραφή του χαρακτηριστικού αυτού δεν είναι επαρκής για την αποφυγή της σύγχυσης.

4 Ο μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δυο του πλευρές. Αν δεν είναι ορατή και από τις δύο πλευρές αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί γιατί μπορεί η γραμμή από τη μία πλευρά του ψαριού να είναι κρυμμένη εξαιτίας του φιλεταρίσματος.
Μπακαλιάρος

5 Μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ποιότητα του καλού μπακαλιάρου, όπως και κάθε ψαριού, από το χρώμα του. Πρέπει να είναι λευκός, χωρίς κηλίδες ή κίτρινη απόχρωση και να μην επιλέγουμε ψάρι με ορατές αλλοιώσεις ή κιτρινισμένο χρώμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Πυργιώτικα: Ολοκληρώθηκε η σημερινή δράση στην πλατεία του χωριού μας με σκοπό τη δεντροφύτευση

diktio

Φωτιά στην Άρια Ναυπλίου ΒΙΝΤΕΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

AGGELOS DRITSAS

Διήμερο Φεστιβάλ Καπετάν Ρέμπελου στο Δήμο Επιδαύρου

diktio

Κορωνοϊός: Απίστευτος ο αριθμός όσων έχουν εμβολιαστεί μεταξύ των διασωληνωμένων

admin

Κλοπές και ναρκωτικά κυριαρχούν στο αστυνομικό δελτίο της Περ. Πελοποννήσου

diktio

Έρχεται το ΑrnaSFestival στο Λυγουριό

diktio

Πορτοκάλια Αργολίδα: Πάνω από 40 λεπτά ξεκίνησαν οι ναβαλίνες – Στα 20 λεπτά η χυμοποίηση

diktio

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

AGGELOS DRITSAS

Βουλευτής Αργολίδας Ανδρέας Πουλάς: «8 Μαρτίου: Για τις γυναίκες της ζωής και της δημιουργίας»

AGGELOS DRITSAS

 ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝ : Δοξολογία & Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας

admin

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΝΔΗΕΡ ΓΙΑ ΝΕΡΟ – ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

diktio

«Μαμά δεν θέλω να έρθει ο παππούς» – Τι λέει η μητέρα της ανήλικης

admin