ΑΡΓΟΛΙΔΑ TV – ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα σοβαρή κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την επιμονή Κασσελάκη για αλλαγές στο κόμμα

Ήδη  17 από τα 23 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος ζητούν έκτακτη συνεδρίαση

Νέες αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την επιμονή Κασσελάκη για το ερωτηματολόγιο. Ήδη  17 από τα 23 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος ζητούν έκτακτη συνεδρίαση αύριο Δευτέρα (19.04.2024) προκειμένου να συζητηθούν οι κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη.

Aναλυτικά τα 17 μέλη της ΠΓ που ζητούν άμεση σύγκληση του οργάνου:

1. ΑΡΑΠΗ-ΜΠΕΛΩΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
2. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΟΛΓΑ
3. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
4. ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
5. ΚΑΡΚΟΥΛΙΑ ΖΩΗ
6. ΚΟΥΒΕΛΗ ΜΑΡΙΑ
7. ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
8. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑ
9. ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΣ
10. ΠΟΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
11. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
12. ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΟΣ
13. ΣΚΟΡΙΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
14. ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ
15. ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ
16. ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
17. ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ ΑΛΕΚΟΣ

Στο εσωτερικό επικρατεί μεγάλος αναβρασμός και η κατάσταση βρίσκεται σε οριακό σημείο. Τον χορό των αντιδράσεων άνοιξε η Όλγα Γεροβασίλη και ακολούθησαν ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Πάνος Ρήγας, ο Νίκος Παππάς και η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Στον αντίποδα αν και πηγές επιχείρησαν να μαζέψουν τις εντυπώσεις, η Θεοδώρα Τζάκρη εμφανίστηκε να υπερθεματίζει της πρότασης Κασσελάκη λέγοντας ουσιαστικά ότι δεν υπάρχουν θέματα «ταμπού».

Παρά τις αντιδράσεις ο Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του επανήλθε, επιμένοντας στην πρότασή του. «Δε μιλάμε εδώ για δημοσκοπήσεις σε δελτία ειδήσεων αλλά για μία διαδικασία εσωκομματικής δημοκρατίας» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Σε δήλωσή της νωρίς το πρωί ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πέντε ημέρες πριν το συνέδριο, επιλέγονται και τίθενται, εν είδει ερωτηματολογίου δημοσκόπησης, ζητήματα ταυτοτικά, που αποτελούν συνεδριακές αποφάσεις και καταστατικές θέσεις του κόμματός μας. Ζητήματα κομβικά, κρίσιμα και σημαντικά δεν τίθενται στη δημόσια σφαίρα από τη στιγμή που δεν έχουν τεθεί ούτε στις θέσεις, ούτε στον δημόσιο, αλλά ούτε και στον εσωκομματικό διάλογο των μελών του κόμματος».

«Θα περίμενα, από τον Πρόεδρο», αναφέρει «πριν θέσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αυτά τα ταυτοτικά ερωτήματα για το κόμμα μας στα μέλη μας, να μας πει τι ακριβώς προτείνει ο ίδιος, ποια είναι δηλαδή η δική του θέση για τα παραπάνω».

«Το ελάχιστο που υποχρεούμαι να πράξω μετά απ’ όλα αυτά», καταλήγει «είναι να ζητήσω άμεσα την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος» (ΠΓ και Κεντρική Επιτροπή) πριν τη σύγκληση του Συνεδρίου, «πριν δηλαδή αυτό εξελιχθεί ντεφάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Σπίρτζης: Έχουμε διαδικασίες, το καταστατικό δεν προβλέπει «δημοσκοπήσεις»

Την ίδια ώρα ο Χρήστος Σπίρτζης σε εκπομπή της ΕΡΤ ανέφερε ότι δεν πρόκειται να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο γιατί θέτει ζητήματα που έχουν απαντηθεί στο συνέδριο του 2022 και όπως είπε «μάλλον δεν είναι ενημερωμένος ο πρόεδρος». Στη συνέχεια προχώρησε και σε ανάρτηση με την οποία παρέπεμψε αναλυτικά στο καταστατικό του κόμματος λέγοντας ότι αυτό προβλέπει θεσμοθετημένες διαδικασίες απόφασης και όχι διαδικασίες «δημοσκοπικής καταγραφής».

Κάνει δε και υπαινιγμούς για έλλειψη σοβαρότητας που προκαλούν «οργανωτικό χάος» και οδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ σε «αποσυσπείρωση» και «περαιτέρω φθίνουσα πορεία».

«Κατανοώ», τόνισε αφήνοντας αιχμή για τον Στέφανο Κασσελάκη «να μην γνωρίζουν οι πολίτες το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ», είναι όμως «ασυνήθιστο και ταυτόχρονα τραγικό για την πολιτική σκηνή στη χώρα μας να μην το γνωρίζουν τα μέλη των καθοδηγητικών οργάνων και μάλιστα με διακριτό ρόλο».

Και ο Πάνος Ρήγας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και από τα στελέχη που στηρίζουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, αντιδρά για το ερωτηματολόγιο ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι στηρίζει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ «μακριά από προσωπικές στρατηγικές»- διαχωρίζοντας την αντίδρασή του από εκείνες στελεχών που θεωρεί ότι εκκινούν από κίνητρα αμφισβήτησης του προέδρου.

Σημειώνει πως «πέντε ημέρες πριν την κορυφαία διαδικασία του 4ου Συνεδρίου» εμφανίζονται «πρωτόγνωρες καταστάσεις και διαδικασίες».

Ειδικά σε σχέση με το ερωτηματολόγιο, αναφέρει πως η εμφάνισή του και μάλιστα με περιεχόμενο ταυτοτικά ζητήματα που αποτελούν θέματα συνεδρίου «χωρίς να γνωρίζω ως μέλος της ΠΓ την ανάγκη και την σκοπιμότητα, αυτοβούλως από τον πρόεδρο, δεν συμβάλλει στην συλλογική μάχη που έχουμε να δώσουμε».

Σε δήλωσή του προς την Εφημερίδα των Συντακτών ο Νίκος Παππάς παραπέμπει επίσης στις προβλέψεις του καταστατικού όπως και ο Χρήστος Σπίρτζης, με την εφημερίδα να αναφέρει πως πρόκειται για σαφή αιχμή κατά Κασσελάκη και της πρωτοβουλίας του «να αγνοήσει το καταστατικό του κόμματος και τα όργανα».

Στη δήλωσή του ο Νίκος Παππάς αναφέρει: «Οι αλλαγές του καταστατικού στο συνέδριο το 2022 επιτρέπουν και υποβάλλουν τη συμμετοχή των μελών στη λήψη αποφάσεων. Για αυτό άλλωστε και η ηγεσία μας και η κεντρική επιτροπή έχουν εκλεγεί από τη βάση. Αυτό προβλέπει το καταστατικό, το οποίο μας δεσμεύει όλους, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο».
Νοτοπούλου: Το ερωτηματολογίο ναρκοθετεί το κλίμα συσπείρωσης και ενότητας

Σε ραδιοφωνική της συνέντευξη και μάλιστα στο κομματικό ραδιόφωνο Στο Κόκκινο 105,5 η Κατερίνα Νοτοπούλου εμφανίζεται να μη μασά τα λόγια της.

Μιλά για πολιτικό βέρτιγκο στο οποίο έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ και για πολιτικό κενό στο οποίο οδηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Ζητά και εκείνη όπως η Όλγα Γεροβασίλη να συγκληθούν τα όργανα (ΠΓ, ΚΕ και ΚΟΕΣ). Μεταξύ άλλων τονίζει:

«Μόλις 5 ημέρες πριν τη διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου, με τη χθεσινή πρωτοβουλία του προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, επιχειρείται να εισαχθούν θέματα καταστατικού/ταυτοτικού χαρακτήρα -θέματα που δεν αφορούν το επερχόμενο συνέδριο- με αποτέλεσμα να ναρκοθετείται το κλίμα συσπείρωσης και ενότητας που είναι απαραίτητο για την επανεκκίνηση και ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η καταστρατήγηση της αρχής της συλλογικής πολιτικής λειτουργίας και η εργαλειοποίηση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ–έξω από συντεταγμένες πολιτικές διαδικασίες που δίνουν πραγματική φωνή στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και συνιστούν χώρο πραγματικού διαλόγου και ουσιαστικής συμμετοχής- συνιστά αμφισβήτηση της ύπαρξης του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα των μελών».

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, το πρωί μετά την δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη διέρρεαν πως «δεν είναι κάτι που θα συζητηθεί στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα ερωτηματολόγιο, το δεύτερο που έχει υποβληθεί στα μέλη. Στο Συνέδριο θα συζητηθούν μόνο τα κείμενα που έχει εγκρίνει η επιτροπή Θέσεων».

Τζάκρη: «Δεν χωράνε την κρίσιμη στιγμή φιλοδοξίες αρχηγίσκων»

Όμως στη συνέχεια η Θεοδώρα Τζάκρη, παραγνωρίζοντας το κλίμα κατευνασμού των κομματικών διαρροών, βγήκε στην αντεπίθεση υπερασπιζόμενη την πρωτοβουλία Κασσελάκη, ανοίγοντας πυρ κατά όσων αντέδρασαν, με την φράση «φιλοδοξίες αρχηγίσκων».

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων στην δήλωσή της προς την avgi.gr σημείωσε «Δεν έχουν περάσει ούτε έξι (6) μήνες από την εντολή των πολλών κι απλών στις 24 Σεπτεμβρίου 2023: “ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ ΟΛΑ!”». Και κατέληξε με την «έκκληση» – μήνυμα : «Ας μην εμποδίζουμε τη συζήτηση να μπει στην ουσία. Δεν υπάρχουν βλάσφημα ερωτήματα που εξαιρούνται. Δεν απομένει άλλος χώρος για διαδικαστικές ενστάσεις ούτε χωράνε στην κρίσιμη στιγμή φιλοδοξίες αρχηγίσκων».

Κασιμάτη και Χρηστίδου υπέρ

Υπέρ του ερωτηματολογίου τάχθηκαν οι Νίνα Κασιμάτη και Ραλλία Χρηστίδου:

«Το κόμμα πρέπει να επανιδρυθεί και ο Πρόεδρος σ. Στέφανος Κασσελάκης δικαιούται να προσκαλεί τα Μέλη να συμμετάσχουν ουσιαστικά σε αυτήν την πορεία και μέσω #iSYRIZA», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή τη η Νίνα Κασιμάτη. «Γιατί το κόμμα και ο λόγος ανήκει πρώτα στα Μέλη —όχι στη συλλογική ηγεσία που δεν ανέλαβε καμία ευθύνη μέχρι σήμερα και, προκειμένου για τη διατήρηση του εσωκομματικού status quo, θέλει να επαναλαμβάνεται επίμονα η πεπατημένη που μας οδήγησε στο 17% και παρακάτω…».

Σε δήλωσή της στην ηλεκτρονική έκδοση της Αυγής η Ραλλία Χρηστίδου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Για να γίνει η αξία της συνδιαμόρφωσης πράξη στο κόμμα μας εάν θέλετε απαντήστε στο ερωτηματολόγιο του I SYRIZA. Οι απαντήσεις θα δώσουν κατεύθυνση στα κρίσιμα ζητήματα που ταλανίζουν το χώρο για χρόνια. Μόνο που τώρα είναι ιστορικό μας καθήκον να είμαστε τολμηροί, θαρραλέοι και πάνω απ’ όλα ειλικρινείς. Τα ερωτήματα στοχεύουν στην σωστή κατεύθυνση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Αναβάλλεται η κεντρική ομιλία του Δημήτρη Καμπόσου λόγω της κακοκαιρίας

diktio

Γιώργος Διδασκάλου: Ένα ακόμα έργο του ΥΠΠΟ στην «Πολιτιστική Φαρέτρα» της Αργολίδας

admin

Κωνσταντίνος Μάκαρης: Επιμένει για έλεγχο από ορκωτούς ΒΙΝΤΕΟ

admin

Την Πρωτοχρονιατικη μας πιτα της Κ10 κοψαμε σημερα με τα παιδια μας και τους γονεις

admin

Με λένε ΑσπασίαΉμουν υγιής κ γεμάτη όνειρα…

AGGELOS DRITSAS

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου

admin

ΠΟΥ: Απίστευτα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά κοροναϊού και γρίπης, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται

admin

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης Αργολίδας για την αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα

diktio

Hellenic Seaplanes: Τα υδατοδρόμια σε Ναύπλιο και Νέα Κίο στην τελική φάση αδειοδότησης τους

diktio

Συλλήψεις σε Ναύπλιο και Άργος για ναρκωτικά και κλοπή

diktio

Παρέλασε και ο Στέφανος Κασσελάκης!

AGGELOS DRITSAS

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας διοργανώνει τον ετήσιο χορό του

diktio