ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σεισμός: Αγωνία για το ρήγμα στις Στροφάδες – Λάθος η μη έκδοση ειδοποίησης τσουνάμι

«Δεν ξέρουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός, εάν δεν τελειώσει η ακολουθία» δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ευθύμιος Σώκος, για τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στις Στροφάδες νήσους, ενώ δευτερόλεπτα πριν είχε κατεγράφη προσεισμό, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτου Αθηνών.

Η δόνηση που «κούνησε» τη Μεσσηνία την Ηλεία και τα νησιά του Ιονίου έγινε αισθητή στην Αχαΐα και την Αττική, ακόμα και σε περιοχές της Κάτω Ιταλίας, σύμφωνα με αναφορές χρηστών του διαδικτύου και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Μπάρι, σε μέρος της Σικελίας και της Καλαβρίας, ωστόσο δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα.

Εκτός από τα σχολεία της Ηλείας, για προληπτικούς λόγους, έκλεισαν το διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στον Πύργο, καθώς και τα δικαστικά μέγαρα του Πύργου και της Αμαλιάδας. Στον Δήμο Ζαχάρως κατεγράφησαν ζημιές στο στάδιο, ενώ από τον σεισμό αποκολλήθηκαν πέτρες από το ταβάνι στο καστρομονάστηρο στα Στροφάδια, σύμφωνα με την Ι.Μ. Ζακύνθου.

Σεισμός στις Στροφάδες: Ανησύχησε τη Αχαΐα, έφτασε μέχρι την Ιταλία - Σεισμολογικό Πάτρας: «Δεν ξέρουμε την κύρια δόνηση»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εργαστηρίου Σεισμολογίας Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστήμιου Πατρών, οι σεισμογράφοι κατέγραψαν δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο νοτιανατολικά των Στροφάδων νήσων, 42χλμ. δυτικά νοτιοδυτικά της Κυπαρισσίας και 67χλμ. νοτιοανατολικά της Ζακύνθου. Του σεισμού είχε προηγηθεί ένα λεπτό πριν, δόνηση μεγέθους 4,3 Ρίχτερ με το επίκεντρο να εντοπίζεται στον ίδιο χώρο. Η σεισμική δόνηση προήλθε από ρήγμα οριζόντιας μετατόπισης με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και το εστιακό βάθος ήταν 30χλμ. Μέχρι τις 3.45, χθες το μεσημέρι, είχαν καταγραφεί 20 μετασεισμοί της τάξεως 2 έως 3.6 Ρίχτερ.

«Οι μετασεισμοί που έχουν εκδηλωθεί ακολουθούν μια τέτοια διεύθυνση που σημαίνει ότι αυτό είναι το σεισμογόνο ρήγμα, η έκταση που καταλαμβάνουν είναι αντίστοιχη με την έκταση που θα περιμέναμε από ένα τέτοιο σεισμό αυτής της τάξης μεγέθους, επομένως μέχρι στιγμής φαίνεται ότι εξελίσσεται ομαλά» δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο κ. Σώκος, επισημαίνοντας πως «από το συγκεκριμένο γεγονός δεν θα έλεγα πως υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ανησυχία. Είμαστε σε μια περιοχή που έχει πολύ σημαντικά μεγέθη στο παρελθόν και προφανώς χρειάζεται παρακολούθηση».

Σεισμός στις Στροφάδες: Ανησύχησε τη Αχαΐα, έφτασε μέχρι την Ιταλία - Σεισμολογικό Πάτρας: «Δεν ξέρουμε την κύρια δόνηση»

Οπως ανέφερε ο κ. Σώκος «υπάρχουν και τα θετικά ότι είναι αρκετά μακριά από κατοικημένες περιοχές. Εάν αυτός ο σεισμός ήταν στη στεριά, θα μιλάγαμε με διαφορετικά δεδομένα. Αυτό που αντελήφθη ο πιο πολύς κόσμος ήταν τα επιφανειακά κύματα, αυτά τα αντιλαμβάνεσαι όταν ο σεισμός είναι σχετικά ρηχός και βρίσκεσαι μακριά».

Ερωτηθείς ο κ. Σώκος εάν επίκεινται μεγάλος σεισμός στην περιοχή απάντησε: «Η σεισμολογία δουλεύει με τους αντισεισμικούς κανονισμούς που βασίζονται στη γνώση που έχουμε για τις περιοχές και όχι για τη χρονική εξέλιξη των γεγονότων».

Λάθος η μη έκδοση κινδύνου τσουνάμι

Στο μεταξύ σύγχυση προκλήθηκε από την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για την αυτόματη μέτρηση των δυο δονήσεων που αρχικά «δόθηκαν» με μεγέθη 5.7 και 5,8 Ρίχτερ αλλά και την προειδοποίηση για τσουνάμι. «Ο λόγος ήταν ότι για όλα τα αυτόματα συστήματα, ο υπολογισμός του μεγέθους βασίζεται τυπικά σε ένα διάστημα (παράθυρο) καταγραφής 120 δευτερολέπτων για τον κάθε σεισμό. Στην εν λόγω περίπτωση, το αυτόματο σύστημα για τον υπολογισμό του μεγέθους του προσεισμού χρησιμοποίησε παράθυρο, στο οποίο είχε ήδη εισέλθει ο μεγάλος σεισμός και έτσι επηρεάστηκε» ανέφερε σε νεότερη ανακοίνωση, διευκρινίζοντας πως έπρεπε να στείλει άμεσα η επείγουσα προειδοποίηση για πιθανό τσουνάμι, αφού το μέγεθος του σεισμού ήταν πάνω από 5.5 ρίχτερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Κινητή Μονάδα Υγείας Αργολίδας: Που θα γίνουν δωρεάν rapid test

AGGELOS DRITSAS

Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου – Η περιπέτεια της νοσηλείας του

AGGELOS DRITSAS

Ολική έκλειψη ηλίου 2024: Πότε είναι και πώς μπορείτε να την δείτε

AGGELOS DRITSAS

Αθήνα – Ναύπλιο – Άργος: Εξετάσεις από τον Ερυθρό Σταυρό για την πρόληψη του καρκίνου

AGGELOS DRITSAS

Πέθανε η Ντέμη Γεωργίου από το MasterChef

AGGELOS DRITSAS

Δημήτρης Ορφανός: Ανυπόστατες οι κατηγορίες από τον πρώην Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

41 άτομα συνέλαβε η Αστυνομία στην Πελοπόννησο – Τα 15 στην Αργολίδα

AGGELOS DRITSAS

Στο Κλειστό Γυμναστήριο “Γεώργιος και Ευαγγελία Μπουρνάκη” στην Ερμιόνη

AGGELOS DRITSAS

Η θλίψη μεγάλη έφυγε ένας υπέροχος άνθρωπος!!!!Καλο ταξίδι αγαπημένη μας κΔημητρα!!!

AGGELOS DRITSAS

Ακρίβυνε ο θάνατος στη Βρετανία – Σε επίπεδο ρεκόρ το κόστος της κηδείας

AGGELOS DRITSAS

Νυχτερινός Αγώνας αλιείας με φελλό στο Ναύπλιο ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

AGGELOS DRITSAS

Γηροκομείο Άργους : ΕΟΡΤΗ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΣΟΥ

AGGELOS DRITSAS