ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς καθιερώθηκε το 1999 με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Καρδιολογικής Ομοσπονδίας και διοργανώνεται κάθε χρόνο 29 Σεπτεμβρίου από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς, με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Στόχος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σχετικά με τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Τις τελευταίες δεκαετίες τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν μάστιγα για τις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες και τείνουν να μετατραπούν σε «πανδημία» για τον πλανήτη.

Η καρδιά είναι ο «κινητήρας» του ανθρώπινου σώματος. Είναι ένας μυς με μέγεθος περίπου όσο η γροθιά ενός ανθρώπου, ο οποίος δίνοντας στο αίμα πίεση, το ωθεί να κυκλοφορεί στο εσωτερικό των αρτηριών, με τέτοιο τρόπο, ώστε να φτάνει σε όλα τα όργανα. Κάνει περίπου 72 σφυγμούς το λεπτό, 100.000 φορές την ημέρα.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, η καρδιακή ανεπάρκεια και οι διάφορες μορφές αρρυθμίας, αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Μπορούν να προκληθούν από ένα συνδυασμό συμπεριφορικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικο-οικονομικών παραγόντων κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η ανθυγιεινή διατροφή, η υψηλή χοληστερόλη, ο σακχαρώδης διαβήτης, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η παχυσαρκία, η νεφρική νόσος, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η επιβλαβής χρήση αλκοόλ, η κατάθλιψη και το άγχος. Το οικογενειακό ιστορικό, το εθνικό υπόβαθρο, το φύλο και η ηλικία μπορούν επίσης να επηρεάσουν δυσμενώς τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ενός ατόμου.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2020 σημειώθηκαν 45.741 θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ευρώπη αναφέρουν 4 εκατομμύρια θανάτους και πάνω από 1.500.000 είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πώς θα βελτιώσουμε την υγεία της καρδιάς μας;

– Η τακτική άσκηση (ιδανικά καθημερινά) προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό. Το γρήγορο βάδισμα για 30 λεπτά πέντε ημέρες την εβδομάδα είναι μια καλή αρχή, καθώς και άλλες ευκαιρίες για αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.

– Η υγιεινή διατροφή (Μεσογειακή) αποτελεί πρότυπο παγκοσμίως καθώς ενισχύει τη φυσική υγεία του οργανισμού. Ενδεικτικά, μια υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει υψηλό ποσοστό φρούτων και λαχανικών, ψάρια, ελαιόλαδο αντί για ζωικά λίπη, περιορισμό των γλυκών, μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και άλλα.

– Ο τακτικός έλεγχος με εξετάσεις αίματος και ηλεκτροκαρδιογράφημα. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα και ο υπέρηχος καρδιάς είναι μη παρεμβατικές-βασικές προληπτικές εξετάσεις που δίνουν στον ιατρό πολλές και σημαντικές πληροφορίες. Μπορεί να γίνουν σε κάθε ηλικία, δεν ξεχνάμε τα παιδιά που αθλούνται, αποτελώντας έναν πολύ απλό τρόπο παρακολούθησης της υγείας της καρδιάς.

– Δεν ξεχνάμε ότι αρκετοί από τους παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι “αόρατοι”.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας τονίζει τη σημασία της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης, κατάλληλης θεραπείας, καθώς και την ευρύτερη ευαισθητοποίηση για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΙΣΑ,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΚΩΝ/ΝΟΣ Ε. ΚΑΤΣΑΡΟΣ 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΔΩΡΟΒΙΝΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ έως την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου για το 28ο ΡΑΛΛΥ Ιστορικών Σπορ Αυτοκινήτων

AGGELOS DRITSAS

Από μικρή στα… βάσανα …Σύλληψη για τσιγαριλίκι κάνναβης στο Ναύπλιο

AGGELOS DRITSAS

Τάσος Λάμπρου – ΕΝΔΗΕΡ: Οι ευχές μας και το μήνυμα μας για τις δημοτικές εκλογές

AGGELOS DRITSAS

Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχτήκαμε σήμερα, τα παιδιά του 2ου Νηπιαγωγείου Ερμιόνης

AGGELOS DRITSAS

Την Ολύμπια Αργολίδας αντιμετωπίζει ο ΑΟ Ερμιονίδας

AGGELOS DRITSAS

Σωματείο Εργαζομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας-Σ.Ε.Τ.Α.Α. 

AGGELOS DRITSAS

Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου. Η αντιδήμαρχος Ντίνα Καραγιάννη ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Παρουσία του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος τα εγκαίνια της Π.Υ. Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Συνεδριάζει το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Αργολίδας

AGGELOS DRITSAS

Γίνε κομμάτι του μύθου και φτιάξε τη δική σου ομάδα που θα λύσει του γρίφους,

AGGELOS DRITSAS

Ναύπλιο: Υποδοχή των ιερών λειψάνων των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης από τη Λέσβο

AGGELOS DRITSAS

 ΕΥΧΕΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Π.Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

AGGELOS DRITSAS