– www.Dritsas.gr
ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΥΓΕΙΑ

Κοροναϊός: Τα 11 πιο συνηθισμένα συμπτώματα της νέας υποπαραλλαγής JN.1 που σαρώνει

Σαρώνει η νέα παραλλαγή JN.1 του κοροναϊού, καθώς έχει γίνει πλέον το πιο κοινό στέλεχος της Covid 19 με ταχεία εξάπλωση μέσα στον Δεκέμβριο του 2023. Σύμφωνα με τo Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), η υποπαραλλαγή αύξησε τον συνολικό αριθμό των νέων κρουσμάτων και σε μικρότερο βαθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Τα κρούσματα JN.1 αυξάνονται εκτός από τις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, στην Κίνα και την Ινδία, και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως και στην Ελλάδα.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη και ο γιατρός Γιάννης Ντάνασης συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Οι διεθνείς υγειονομικές αρχές επισημαίνουν πως δεν είναι ακόμα σίγουρο εάν οι λοιμώξεις από τη JN.1 προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα από άλλες παραλλαγές, με το CDC να σημειώνει ότι «οι τύποι συμπτωμάτων και το πόσο σοβαρά είναι συνήθως εξαρτώνται περισσότερο από την ανοσία και τη γενική υγεία ενός ατόμου παρά από ποια παραλλαγή προκαλεί τη μόλυνση».

Τα 11 πιο συνηθισμένα συμπτώματα της υποπαραλλαγής

Σύμφωνα με το CDC, στα συμπτώματα αυτής της υποπαραλλαγής περιλαμβάνονται:

  1. βήχας,
  2. πονόλαιμος,

3.πονοκέφαλος,

  1. μυϊκοί πόνοι,
  2. πυρετός,
  3. απώλεια γεύσης και όσφρησης,
  4. καταρροή ή ρινικό μπούκωμα,
  5. κόπωση,
  6. εγκεφαλική θόλωση «brain fog»,
  7. δύσπνοια
  8. και ελαφρά γαστρεντερικά συμπτώματα (στομαχικές διαταραχές, ελαφρά διάρροια).

Τα πιο συχνά συμπτώματα του κοροναϊού

Τα τελευταία δεδομένα από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Office for National Statistics), από τον Δεκέμβριο του 2023, υποδηλώνουν ότι τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα μεταξύ των ερωτηθέντων με covid-19 περιλαμβάνουν:

  1. καταρροή (31,1%),
  2. βήχας (22,9%),
  3. πονοκέφαλος (20,1%),
  4. αδυναμία ή κόπωση (19,6%),
  5. μυϊκός πόνος (15,8%),
  6. πονόλαιμος (13,2%),
  7. προβλήματα ύπνου (10,8%),
  8. ανησυχία ή άγχος (10,5%).

Πολλά από τα συνηθέστερα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων της καταρροής και του βήχα, έχουν αναφερθεί σε άτομα με covid από το 2020, αν και η λίστα περιλαμβάνει ορισμένες νέες προσθήκες, όπως προβλήματα ύπνου και άγχος.

Επιπρόσθετα, η απώλεια γεύσης και όσφρησης -κάποτε θεωρούνταν ενδεικτικό σημάδι της covid- αναφέρεται τώρα μόνο από το 2 έως 3% των μολυσμένων ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ξαφνική άνοδος της JN.1 υποδηλώνει ότι είναι είτε πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στην αποφυγή του ανοσοποιητικού συστήματός μας (ανοσοδιαφυγή). Ωστόσο, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν φαίνεται να είναι πιο επιθετική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν, σύμφωνα με το CDC.

Τέλος, οι συστάσεις, παγκοσμίως, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της covid-19 παραμένουν οι ίδιες: Μείνετε προσεκτικοί σε εσωτερικούς χώρους και εάν είστε θετικοί είναι καλύτερο να μείνετε σπίτι, απομονωμένοι από τους άλλους για κάποιες ημέρες. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια και οι θεραπείες εξακολουθούν να λειτουργούν καλά και κατά της υποπαραλλαγής JN.1, επομένως αυτή η υποπαραλλαγή δεν επηρεάζει τις συστάσεις του CDC».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Σήμερα στις Μυκήνες τελέστηκε ο Αγιασμός στον χώρο του Συλλόγου μας

AGGELOS DRITSAS

Συναντήθηκα με τον Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας, Γιάννη Μαντζούνη.

AGGELOS DRITSAS

”Νέα Πελοπόννησος”: Ο Πέτρος Τατούλης και η ομάδα του επισκεφτήκανε τη Μεσσήνη

AGGELOS DRITSAS

Ναύπλιο: Καθημερινές συναντήσεις του Δημήτρη Ορφανού με συλλόγους και φορείς

AGGELOS DRITSAS

Έφυγε από την ζωή ο Αντώνιος παλυβος

AGGELOS DRITSAS

Ξεκίνησαν οι εργασίες από την Π.Ε. Αργολίδας για τον «Κόμβο Λυγουριού»

AGGELOS DRITSAS

ΠΥΞ ΛΑΞ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ

AGGELOS DRITSAS

Καίτη Γκρέυ: Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια

AGGELOS DRITSAS

ΑΡΓΟΛΙΔΑ: Ε π α ν α λ η π τ ι κ έ ς εκλογές (μόνο) Μεταποιητικού

AGGELOS DRITSAS

Πασχαλινές Εκδηλώσεις του Δήμος Ναυπλιέων

AGGELOS DRITSAS

Δεκτός από τον δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Ορφανό έγινε λίγο νωρίτερα ένας Ναυπλιώτης που διαπρέπει στο εξωτερικό.

AGGELOS DRITSAS

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΡΑΦΑΗΛ ΚΟΚΚΙΝΑΔΕΣ ΛΥΓΟΥΡΙΟΥ

AGGELOS DRITSAS