ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΥΓΕΙΑ

ΠΦΣ: Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τις ελλείψεις φαρμάκων

Την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών συνεχίζει να προκαλεί η απόφαση του ΕΟΦ για άρση της απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων, οι οποίοι τονίζουν ότι τα προβλήματα των ελλείψεων φαρμάκων στην ελληνική αγορά θα διογκωθούν.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) «λίγες μόλις ημέρες μετά την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών φαρμάκων, χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όριο, κυκλοφόρησε μεταξύ των φαρμακαποθηκών, λίστα φαρμάκων προς εξαγωγή, από συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη, η οποία περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά φάρμακα τα οποία απουσιάζουν σταθερά από την ελληνική αγορά, καθώς επίσης και φάρμακα των οποίων η εξαγωγή μόλις επετράπη εκ νέου, και τα οποία φάρμακα συγκεντρώνονται προκειμένου να εξαχθούν άμεσα».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΠΦΣ η λίστα περιλαμβάνει:

Εκατόν τριάντα πέντε φάρμακα που είναι σε έλλειψη (καμία διάθεση ή εξαιρετικά χαμηλή διαθεσιμότητα κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως με την φαρμακαποθήκη).

Δώδεκα φάρμακα, η διάθεση των οποίων είναι περιορισμένη

Πενήντα εννέα φάρμακα, των οποίων η διάθεση είναι ελεύθερη.

Όπως σημειώνει ο ΠΦΣ, πρόκειται για αντιβιώσεις και εισπνεόμενα φάρμακα, ινσουλίνες καθώς και άλλα βασικά φάρμακα για τη δημόσια υγεία. Μάλιστα, προσθέτει ο ΠΦΣ, «στο τέλος της λίστας παρέχονται σαφείς οδηγίες για τη διακίνηση ευαίσθητων φαρμάκων ψυγείου όπως ινσουλινών, ενώ στη δεξιά στήλη, δίπλα στις ποσότητες των σκευασμάτων που ζητούνται, αναγράφονται τα ποσοστά κέρδους των χονδρεμπόρων τα οποία φτάνουν το 205%».

Ο ΠΦΣ έχει ήδη κοινοποιήσει την εν λόγω λίστα στο Υπουργείο Υγείας και στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου, «ώστε με άμεσες ενέργειές τους να μην επιτρέψουν τέτοιες πρακτικές εις βάρος του Έλληνα πολίτη, απαγορεύοντας την εξαγωγή σκευασμάτων τα οποία δεν διατίθενται στην εγχώρια αγορά φαρμάκου».

Επισημαίνει την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας επί του ζητήματος της προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων, η οποία έκρινε μεταξύ άλλων ότι «το παράλληλο εμπόριο μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη φαρμάκων σε μια εθνική αγορά, να θέσει δηλαδή σε κίνδυνο τον σταθερό, ασφαλή και με τα απαιτούμενα ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμό με φάρμακα του πληθυσμού του κράτους από το οποίο πραγματοποιούνται οι εξαγωγές».

Ο ΠΦΣ στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, παρακολουθεί την διαθεσιμότητα των φαρμάκων και «καταγγέλλει την έλλειψή τους, και για τον λόγο αυτό θα προβεί άμεσα στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ώστε να διακριβωθεί από την εισαγγελική έρευνα ποιος στερεί το φάρμακο από τον Έλληνα πολίτη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Για την επιτυχή λειτουργία του κατηχητικού σχολείου Ι.Ν.Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Μάνεσι,

AGGELOS DRITSAS

Πρότυπο επαλ Άργους

AGGELOS DRITSAS

Νέα κακοκαιρία από το βράδυ της Κυριακής – Ποιες περιοχές θα επηρεάσει – Πρόγνωση μέχρι 16/11

AGGELOS DRITSAS

51 συλλήψεις στην Πελοπόννησο μετά από αστυνομική επιχείρηση – Οι 9 στην Αργολίδα

AGGELOS DRITSAS

Υποδοχή Ιερών Λειψάνων των Αγίων Νεοφανών Μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης,

AGGELOS DRITSAS

Συνάντηση με τον Ναυπλιώτη ηθοποιό, σκηνοθέτη

AGGELOS DRITSAS

Δημήτρης Πτωχός – Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

AGGELOS DRITSAS

Να μιλάτε, να προτείνετε, να διεκδικείτε -αυτό το συμβούλιο είναι η φωνή σας

AGGELOS DRITSAS

Αποκαθίσταται το χρόνιο πρόβλημα της θραύσης του αγωγού στο δρόμο Αγία Ελεούσα-Λευκάκια ΒΙΝΤΕΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

AGGELOS DRITSAS

“Η Πίστη στο Θεό ως σχέση με τον άλλο”: Ομιλία στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Λυγουριού

AGGELOS DRITSAS

Ψηφίστηκε ομόφωνα ο Προϋπολογισμός του Δήμου Ερμιονίδας

AGGELOS DRITSAS

Kαλάθι της Σαρακοστής: Ποια είδη περιλαμβάνει

AGGELOS DRITSAS