ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου και ωρα 18.30 , το βήμα του Δαναού θα τιμήσει με την επιστημονική του παρουσία ο κ. Κων/νος Χαρ.Τζιαμπάσης αρχαιολόγος και επιστημονικός συνεργάτης – ερευνητής γ΄βαθμίδας στο ερευνητικό κέντρο CISP-M του UniversityofNaples στην έδρα της Κλασσικής Αρχαιολογίας.

Το θέμα της αναφοράς του είναι «Αργείοι: οι άγνωστοι πρωτοπόροι της Μεσογείου – Μυθολογικά ίχνη και αρχαιολογικά δεδομένα (1300-500 π.Χ.)», ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θεμαγια την τοπική μας ιστορία, με το οποίο έχοντας ως αφετηρία τους μύθους του Αργολικού πεδίου, θα περιπλανηθούμε μαζί του στο Μεσογειακό χώρο, ακολουθώντας αρχικά τα ίχνη των Μυκηναίων και στη συνέχεια τους Αργείους οικιστές σε Ιταλία και Ισπανία.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΜΙΛΗΤΗ

Οκ. Κων/νος Χαρ.Τζιαμπάσης,γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και κατοικεί εδώ και 14 χρόνια στο Ναύπλιο.Σπούδασε Κλασσική Αρχαιολογία στα Πανεπιστήμιο της Napoli και στην Μεσσίνα της Ιταλίας.Από το 1998 έως και το 2015 συνεργάστηκε με την Ιταλικής Αρχαιολογική Σχολής της Αθήνας για τις ανασκαφικές έρευνες στην Γόρτυνα της Κρήτης και έχει συνεργαστεί έως το 2012 με το ΥΠΠΟΑ και τις ΕΦΑ της Κρήτης για σωστικές αρχαιολογικές έρευνες στους νομούς Λασιθίου, Ηρακλείου και Ρεθύμνου. Έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος του επιστημονικού του έργου στην τοπογραφία των ελληνιστικών πόλεων στην Μεσόγειο, στις κλασσικές και ελληνιστικές οχυρώσεις του ελλαδικού χώρου και στις ρωμαϊκές επαύλεις. Είναι συγγραφέας μεγάλου αριθμού επιστημονικών μελετών και άρθρων για το πλατύ κοινό.

Από το 2023 έχει ξεκινήσει η συνεργασία του με την «Παναρκαδική Ομοσπονδία ως ειδικός σύμβουλος σε θέματα Αρχαιολογίας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς» στην Αρκαδία. Από το 2019 είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής των «Πολιτιστικών διαδρομών της Ευρώπης – η Ρότα των Φοινίκων και του ευρώ-μεσογειακού διαλόγου». Το 2017 βραβεύτηκε για τη μελέτη του για τις «Ρωμαϊκές Επαύλεις στην περιοχή της Καμπανίας» από τον δήμο της Πομπηίας και τους «Φίλους της αρχαίας Πομπηίας». Το 2015 από το Πανεπιστήμιο της Pescara, τμήμα αρχιτεκτονικής για την «Μελέτη του για τον Ρωμαίο αρχιτέκτονα Βιτρούβιο», το 2013 με το βραβείο του δήμου Τριπόλεως για τις «Μελέτες του για την αρπαγή αρχαιοτήτων κατά την περίοδο της Κατοχής από τις δυνάμεις του Άξονα στην Ελλάδα».

Η ενασχόληση του με την Αργολίδα ξεκίνησε στην αρχαία αγορά του Άργους το 2003, αλλά το 2022 διατύπωσε την υπόθεση μαζί με τον καθηγητή DanieleCastrizio για την προέλευση των δυο αγαλμάτων των «Πολεμιστών από το Riace» από το Άργος. Ο θαυμασμός και η αγάπη του για τις Μυκήνες και για τον Η.Schliemann τον έφερε την περίοδο του Covid -19, να δημοσιεύσει στα γερμανικά μαζί με τον καθηγητή UmbertoPappalardo το Ημερολόγιο του H. Schliemann για το πρώτο του ταξίδι στην Μεσόγειο και στην Ελλάδα και να ασχοληθεί με τις Μυκήνες και τους περιηγητές στην Αργολίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

6η διεθνής έκθεση VERDE.TEC: 29 – 31 Μαρτίου 2024

AGGELOS DRITSAS

Αποχαιρετισμός στον Μιχάλη Μαντά – συγγραφέα ηλεκτρονικών βιβλίων ψαρέματος ,Ο Μιχάλης Μαντάς γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1948.

AGGELOS DRITSAS

ΣΤΙΒΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑ 2000 ΜΑΘΑΙΝΩ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΩ..

AGGELOS DRITSAS

Ναύπλιο: Η Ξύδη καλείται να λύσει το πρόβλημα με τα αδέσποτα ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 57 χρονών ο ηθοποιός Δημήτρης Ήμελλος

AGGELOS DRITSAS

Καλό του ταξίδι. 103 χρονών ας αξιωθούμε να πάρουμε τα χρόνια του.

AGGELOS DRITSAS

Εκδηλώσεις Μνήμης στη Νέα Κίο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τολού σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Τολού

AGGELOS DRITSAS

Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου 19 Φεβρουαρίου 2024 LIVE BINTEO

AGGELOS DRITSAS

Δρέπανο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασιου

AGGELOS DRITSAS

Αναστασία – Σάσσα Αργυροπούλου ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο έπεσε ο μεγαλύτερος όγκος βροχής – Επιμένουν και σήμερα οι καταιγίδες

AGGELOS DRITSAS