– www.Dritsas.gr

Την Κυριακή του Πάσχα, στο λιμάνι της Ερμιόνης οι ψαράδες με τα καΐκια τους ξεκίνησαν να πυρπολήσουν το ομοίωμα του Ιούδα, σύμφωνα με το πατροπαράδοτο έθιμο.

Ένα κομβόι από καΐκια σαλπάρει από το κεντρικό λιμάνι της Ερμιόνης, εκτελώντας μια αργή κυκλική νηοπομπή γύρω απ’ το πελώριο αχυρένιο ανδρείκελο που εντός ολίγου θα παραδοθεί στις φλόγες. Το κόκκινο φως και οι καπνοί από τα καπνογόνα που κρατούν οι βαρκάρηδες καθώς πλέουν μέσα στο σκοτάδι δημιουργούν ένα σπάνια ατμοσφαιρικό σκηνικό για τους χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες της κωμόπολης που εκείνη την ώρα παρακολουθούν το θέαμα από την απόσταση της προβλήτας.

Ενα καΐκι ξεστρατεύει από τον περίπλου (ο αρχηγός της παρέας, όπως θέλει κανονικά η παράδοση) και προσεγγίζει την ξύλινη σχεδία με το ομοίωμα, τα φώτα σβήνουν και αμέσως μετά η νύχτα γίνεται απότομα μέρα – ο Ιούδας φλέγεται με μανία από τα εύφλεκτα υλικά και τα άχυρα που ήταν παραγεμισμένος, σκάνε εκατοντάδες πυροτεχνήματα, φωτοβολίδες, βεγγαλικά, ενώ λέιζερ σχηματίζουν στον ορίζοντα χαρμόσυνα μηνύματα, το γλέντι στο γραφικό λιμάνι θα συνεχιστεί με παραδοσιακούς χορούς και μουσική από τοπικούς συλλόγους.

Το κάψιμο του Ιούδα (ή Γιούδα) απαντάται σήμερα σε δεκάδες σημεία ανά τη χώρα είναι μια πράξη που συμβολίζει την τιμωρία για την προδοσία και τη φιλαργυρία, έννοιες οι οποίες στο πλαίσιο της χριστιανικής παράδοσης αποδίδονται στον μαθητή που πρόδωσε τον Ιησού με αντάλλαγμα τριάντα αργύρια, κατά τα γραφόμενα της Καινής Διαθήκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ο Παναργειακός ενισχύθηκε με Καρυπίδη

AGGELOS DRITSAS

Τάσος Χρόνης – Δήμος Επιδαύρου: Στη θητεία μας περίπου 600.000€ δόθηκαν στις σχολικές μας μονάδες για να καλύψουν λειτουργικά ή τεχνικά ζητήματα!

AGGELOS DRITSAS

ΤΩΡΑ: Φωτιά σε μηχανή στην είσοδο του Ναυπλίου. ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Το αρχαιότερο γεφύρι της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα – Πιο παλιό και από τον Παρθενώνα

AGGELOS DRITSAS

Εργασίες καθαρισμού ερεισμάτων και οδικού δικτύου

AGGELOS DRITSAS

 Ναύπλιο : 56% αύξηση στα δημοτικά τέλη επαγγελματιών

AGGELOS DRITSAS

Σπάρτη: Σκοτώθηκαν ακαριαία και τα τρία παιδιά,

AGGELOS DRITSAS

Ένα βήμα μπροστά. Γιάννης Τσαμαδός. Αντιδήμαρχος. Καθαριότητας.

AGGELOS DRITSAS

Με μεγάλη χαρά σας περιμένουμε στην εκδήλωση μας, αφιερωμένη σε ένα από τα πιο όμορφα και παραδοσιακά χόμπι

AGGELOS DRITSAS

Γιάννης Γεωργόπουλος  Άγιος Γεώργιος στο Ροεινό Τριπόλεως

AGGELOS DRITSAS

Περιστατικά σε Ναύπλιο και Άργος στα ευτράπελα των εκλογών

AGGELOS DRITSAS

Οι σπουδάστριες της ειδικότητας ΒΟΗΘΟΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ ΠΡΩΙΜΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

AGGELOS DRITSAS