ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

ΑΝΔΡΙΤΣΑ, Χωριό, ΛΕΡΝΑ

Παρουσίαση

  Το τοπίο βαθαίνει μέσα στη ρεματιά και νερά κάτω από δένδρα βαθύσκιωτα δροσίζουν το πέρασμά μας προς την Ανδρίτσα. Όλο και πιο κοντά διαγράφεται στα νότια κι αριστερά μας αυστηρό, γυμνό, το βουνό της Ζάβιτσας και διακλαδώνεται ο παλιός δρόμος επικοινωνίας με το Ελαιοχώρι της Αρκαδίας, στην είσοδο της Ανδρίτσας.
  Ανηφορικός ο δρόμος μας οδηγεί σε τούτο το ακραίο χωριό, το νοτιότερο στην περιοδεία μας, 28 χλμ. από το Αργος. Σκάλωμα άλλοτε κατοίκων από τα Βέρβενα κάτω στις πηγές του “Ξωβριά”, – “του Παπάζογλου το τσιφλίκι” λεγόταν η περιοχή – εξυπηρέτησε ανάγκες άλλων καιρών η Ανδρίτσα και αποτελεί κλασικό παράδειγμα των μικρών χωριών, που η αιτία της δημιουργίας τους ξεπεράστηκε από τα πράγματα.
  Ωστόσο με την αυτάρκειά τους την καλλιεργητική – ελιές κυρίως, λίγα κηπευτικά, δημητριακά – και με την κτηνοτροφία τους οι λίγοι Ανδριτσιώτες που απέμειναν εκεί κρατάνε την πίστη τους στην ιστορική συνέχεια άσβηστη μαζί με τα καντήλια των εκκλησιών τους, όπως εκείνα του Αγιου Βλάση (των ποιμένων), από το 1928 χτισμένου ψηλά στην κορφή του λόφου τους, όπου υπάρχουν και θεμέλια αρχαίου κτίσματος, πιθανότατα ιερού ή οχυρού, αλλά και του Αη Δημήτρη στην επισκευασμένη μικρή βυζαντινή εκκλησούλα, μ’ ένα λιοτρίβι και παλιά πιθάρια δίπλα, χτισμένη πάνω στο μονοπάτι που οδηγεί στο σταθμό του τραίνου.


  Η Ανδρίτσα (με 143 κατοίκους στην απογραφή του 1951 και 74 κατά την απογραφή του 1991) είναι ριζωμένη μέσα σε περιοχή κατάσπαρτη από λείψανα αρχαίων και μεσαιωνικών χρόνων. Στα χώματά της έχουν βρεθεί διάφορα κτίσματα, όπως στο λόφο του Αη Βλάση, αλλά και στο σταθμό βρέθηκε ένα ωραίο τρίγλυφο – φαίνεται πως με την ανέγερση της μεγάλης γέφυρας καταχώθηκαν πολλά αρχαία λείψανα – ενώ αρκετές φορές έχουν βρεθεί κτερίσματα, νομίσματα κ.ά. Στην τοποθεσία “Στέρνα του Γουλά” βρέθηκαν ίχνη αρχαίας δεξαμενής. Η Ζάβιτσα με υψόμετρο 975 μέτρα υψώνεται ανατολικά με τις σκληρές πλαγιές της. Από κει πέρασε ο Παυσανίας για τα Ανιγραία, “οδόν στενήν και άλλως δύσβατον”, όπως λέει χαρακτηριστικά.
  Η Ανδρίτσα αγναντεύει απέναντι πάνω στις νότιες ράχες του Κτενιά την Αγωγιόστρατα, τούρκικη στράτα που οδηγούσε στον Αχλαδόκαμπο. Εκεί ήταν και του “Δεληγιάννη η Βίγλα”, καρτέρι των ξεσηκωμένων Ελλήνων στην επανάσταση του 1821.
(κείμενο: Αλέξης Τότσικας)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην δήμαρχος Κρανιδίου Νικόλαος Κοντογιάννης.

AGGELOS DRITSAS

Κοπή πίτας της ΕΣΣΠΕΠ παρουσία σύσσωμου του ΔΣ της Ένωσης σκακιστών και φίλων

AGGELOS DRITSAS

Το σωματείο μας και όλα τα μελη εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια

AGGELOS DRITSAS

Σας προσκαλούμε στην Τελετή Υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας στην πόλη μας.

AGGELOS DRITSAS

Με το νέο βυτίο του ΔΗΜΟΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 15 περίπου Τη Γεμίζουμε τις δεξαμενές του Δασαρχείου

AGGELOS DRITSAS

Τέμπη: Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή για τα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας

AGGELOS DRITSAS

Κίνα: Ξεκίνησαν οι εργασίες του τεράστιου υπεράκτιου φωτοβολταϊκού έργου

AGGELOS DRITSAS

Εκτροπή νταλίκας στην Αργολίδα – Τραυματίας ο οδηγός ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Νότης Σφακιανάκης  «Αδελφέ θα τα ξαναπούμε»

AGGELOS DRITSAS

Πυρκαγιές: Σε κατάσταση κινδύνου κατηγορίας 3 η Αργολίδα και την Τρίτη 29/8

AGGELOS DRITSAS

Γιορτή του πατέρα σήμερα, Κυριακή 15 Ιουνίου 2025 ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Ενημερωτική εκδήλωση για τον Σακχαρώδη Διαβήτη από το Κέντρο Υγείας Λυγουριού

AGGELOS DRITSAS