ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας συμμετέχει στην επικοινωνιακή δράση του ΥΠΠΟ «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με τη διοργάνωση εκδήλωσης για την εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό στην Τ.Κ. Μύλων της Δ.Ε. Λέρνας του Δήμου Άργους-Μυκηνών. Για το σκοπό αυτό συνεργάζεται με την Τοπική Κοινότητα Μύλων, τις Διευθύνσεις Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ν. Κίου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 23/5 (Πέμπτη), 24/5 (Παρασκευή) και 26/5 (Κυριακή) στον αρχαιολογικό χώρο της Λέρνας, τα μνημεία και τους ιστορικούς τόπους της γύρω περιοχής καθώς και το φυσικό περιβάλλον τους (πηγές Λέρνας, Αλκυονία λίμνη και Ποντίνος ποταμός). Θα έχει ως κεντρικό θέμα «Περίπατος στον Ποντίνο ποταμό και την Αλκυονία λίμνη».

Η εκδήλωση θα απευθύνεται στην εκπαιδευτική κοινότητα την Πέμπτη, 23 Μαίου και την Παρασκευή, 24 Μαίου 2024 και θα περιλαμβάνει :

1) Ξενάγηση μαθητών των Δημοτικών Σχολείων και των Γυμνασίων της ΠΕ Αργολίδας στον αρχαιολογικό χώρο της Λέρνας, πλησίον των ομώνυμων πηγών, της Αλκυονίας λίμνης και του ποταμού Ποντίνου που διαμορφώνονται από τα νερά των πηγών και συνδέονται με τους μύθους της περιοχής και τις θρησκευτικές δοξασίες των κατοίκων της.

2) Παρουσίαση στον αρχ/κό χώρο της Λέρνας του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Σφραγίζοντας …», στο οποίο θα λαμβάνουν μέρος οι μαθητές.

3) Περίπατος των μαθητών στον Ποντίνο ποταμό και την Αλκυονία λίμνη, όπου θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα μνημεία της περιοχής που συνδέονται με το φυσικό περιβάλλον και την ιστορία της : α) Ιερό Δήμητρας Πρόσυμνας και Διονύσου, β) τεχνικά – οχυρωματικά έργα της βενετικής περιόδου κοντά στην ακροθαλασσιά, όπου λειτουργούσαν οι περίφημοι «Αφεντικοί Μύλοι» πριν και μετά την Επανάσταση του ’21 και έλαβε χώρα το 1825 η Μάχη των Μύλων, γ) σταθμός του ΟΣΕ και δ) εγκαταστάσεις άρδευσης της πεδιάδας και ύδρευσης των Δήμων Ναυπλιέων και Άργους-Μυκηνών από τις πηγές της Λέρνας.

Την Κυριακή, 26-5-2024, η δράση θ’ απευθύνεται στο ευρύ κοινό, στο οποίο επιπροσθέτως θα παρουσιαστούν : α) η πορεία της υλοποίησης του έργου της «Ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Λέρνας» που πλέον χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» ΕΣΠΑ 2021-2027 και β) η ψηφιακή εφαρμογή που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του έργου αυτού και η οποία δίνει τη δυνατότητα της ενημέρωσης των χρηστών της για τα μνημεία της περιοχής μέσω QR codes αναρτημένων σε ξύλινες πινακίδες σήμανσης της πεζοπορικής διαδρομής με θέμα «Γνωριμία με την ιστορία των Μύλων».

Με τη δράση αυτή στοχεύουμε :

1) στη γνωριμία των μαθητών και των πολιτών με το φυσικό περιβάλλον των πηγών της Λέρνας και την επίδρασή του στη διαμόρφωση του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής, του οποίου την αξιοποίηση επιχειρούμε μέσω του παρουσιαζόμενου έργου της «Ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Λέρνας» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και

2) στην ευαισθητοποίηση των μετεχόντων στην προστασία του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της Λέρνας.

Συνημμένα Αφίσα της εκδήλωσης

Η Διευθύντρια της Εφορείας

ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Αρχαιολόγος με βαθμό Α

3/ΛΕΡΝΑ/24

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ενεεγυλ Αργολίδας : “Νεανική βία και Παραβατικοτητα-Προστατευουμε τα παιδιά μας”

AGGELOS DRITSAS

Λεωνίδιο – Ερμής Κιβερίου 63–71: Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Τραγωδία ανοικτά της Χίου: 15 νεκροί, ανάμεσά τους και αγέννητα παιδιά

AGGELOS DRITSAS

Παρατείνεται έως 31 Μαρτίου η υποβολή συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας

AGGELOS DRITSAS

Ιωάννης Μαλτέζος : Ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τους συμπολίτες μας – χορηγούς των «γευμάτων αγάπης».

AGGELOS DRITSAS

“Νότες σε χρυσόσκονη…”: Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο Ναύπλιο από το Ελληνικό Ωδείο Άργους

AGGELOS DRITSAS

Όπως κάθε χρόνο ο ΔΗΜΟΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

AGGELOS DRITSAS

Πόρτο Χέλι: Φωτιά σε ιστιοφόρο σκάφος – Καλά στην υγεία τους οι επιβαίνοντες

AGGELOS DRITSAS

ΜΠΡΑΒΟ στο ΑΡΓΟΣ !! Στέφανος Μπάρλας – «Ακυβέρνητο Καράβι» | The Voice of Greece

AGGELOS DRITSAS

Ολυμπιακός ΣΦΠ/ Ομ. Ξυνή – Διομήδης Άργους | 20η Αγωνιστική Handball Premier 2023/24 live

AGGELOS DRITSAS

Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Αμυγδαλίτσα Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Προοδευτικός Σύλλογος Λυγουριού «Ο Καββαδίας»

AGGELOS DRITSAS