ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Ο «Νιόνιος» που έγραψε το soundtrack της σύγχρονης Ελλάδας

Μεγάλη απώλεια για την ελληνική μουσική σκηνή. Ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο εμβληματικός τραγουδοποιός, στιχουργός και ερμηνευτής που άλλαξε τον ήχο και τον λόγο του ελληνικού τραγουδιού, έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2025, σε ηλικία 80 ετών. Ο «Νιόνιος», όπως τον αποκαλούσαν με αγάπη οι θαυμαστές του, νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα και σύμφωνα με πληροφορίες υπέστη ανακοπή καρδιάς.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1944, ο Σαββόπουλος υπήρξε μια από τις πιο ανατρεπτικές μορφές της μεταπολεμικής Ελλάδας. Από τα φοιτητικά του χρόνια στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, έως τη φυλάκισή του κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, ο καλλιτέχνης πορεύτηκε με συνέπεια, ευαισθησία και βαθιά πίστη στην ελευθερία της έκφρασης.

Με το πρώτο του άλμπουμ, «Φορτηγό» (1966), άνοιξε έναν νέο δρόμο για το ελληνικό τραγούδι. Ακολούθησαν έργα-σταθμοί, όπως τα «Το περιβόλι του τρελού»«Μπάλλος»«Ρεζέρβα» και «Το Βρώμικο Ψωμί», που συνέδεσαν τη λαϊκή μουσική με τη ροκ, τη σάτιρα και την κοινωνική ποίηση. Οι στίχοι του, γεμάτοι χιούμορ, πολιτική παρατήρηση και φιλοσοφικό βάθος, έγιναν φωνή μιας ολόκληρης γενιάς που αναζητούσε ελευθερία μέσα στην ταραγμένη μεταπολιτευτική Ελλάδα.

«Όλα τ’ αστέρια του ουρανού», «Η συννεφούλα», «Πολιτεία Β’», «Ας κρατήσουν οι χοροί» — τραγούδια που συνόδευσαν στιγμές χαράς και αγώνα, τραγούδια που ενώνονται με τη συλλογική μνήμη του τόπου. Ο Σαββόπουλος κατάφερε να ενώσει το έντεχνο με το λαϊκό, το προσωπικό με το πολιτικό, δημιουργώντας μια σχολή μοναδική στο ελληνικό τραγούδι.

Πέρα από μουσικός, υπήρξε στοχαστής, σατιρικός αφηγητής και σχολιαστής της εποχής του. Οι ζωντανές του εμφανίσεις, πάντα γεμάτες πνεύμα και συγκίνηση, ήταν γιορτές λόγου και μουσικής. Στα τελευταία χρόνια, παρέμενε δραστήριος, δίνοντας συνεντεύξεις, παρουσιάσεις και συζητήσεις για την πορεία της ελληνικής ταυτότητας μέσα στον χρόνο.

Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη σε φίλους, καλλιτέχνες και θαυμαστές, που αποχαιρετούν έναν δημιουργό που σημάδεψε ανεξίτηλα τον ελληνικό πολιτισμό. Ο Πρωθυπουργός, πολιτικοί αρχηγοί και καλλιτεχνικοί φορείς εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους, τονίζοντας την τεράστια προσφορά του στη μουσική και την κοινωνία.

«Ο Διονύσης Σαββόπουλος υπήρξε η φωνή της Ελλάδας που ονειρεύεται, αμφισβητεί και τραγουδά. Το έργο του θα συνεχίσει να μας συνοδεύει», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η κηδεία του θα τελεστεί στην Αθήνα, σε στενό οικογενειακό κύκλο, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί δημόσια εκδήλωση τιμής τις επόμενες ημέρες.


Ένας αιώνιος Νιόνιος

Ο Σαββόπουλος έζησε όπως τραγούδησε — με πάθος, ειλικρίνεια και χιούμορ. Έφυγε ήσυχα, αφήνοντας πίσω του ένα έργο που θα ζει όσο υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν τη μουσική και την ελευθερία.

«Ας κρατήσουν οι χοροί…» — κι ας κρατήσουν για πάντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Μεγάλο αποκριάτικο γλέντι στην Δαλαμανάρα  ΒΙΝΤΕΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

AGGELOS DRITSAS

Το μήνυμα του υποψ.Δημάρχου Ερμιονίδας Τάσου Λάμπρου από την Κοιλάδα Αργολίδας

AGGELOS DRITSAS

Η Διοίκηση ,η Διεύθυνση ,το Προσωπικό και οι ωφελούμενοι του Γηροκομείου Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Θερμαινόμενες αίθουσες στο Δήμο Ναυπλιέων

AGGELOS DRITSAS

Πρωτομηνιά με ανοιχτά καταστήματα: Οι ώρες λειτουργίας – Τι ισχύει για τα σούπερ μάρκετ

AGGELOS DRITSAS

Υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου την Δευτέρα 21 Ιουλίου 2025

AGGELOS DRITSAS

Από τις 21 Ιανουαρίου σε εφαρμογή! Στείρωση ή αποστολή DNA αλλιώς… 1.000 ευρώ

AGGELOS DRITSAS

Κακοκαιρία: Χάρτες δείχνουν την πορεία της σε όλη την Ελλάδα

AGGELOS DRITSAS

Τετραπλός επανυπολογισμός συντάξεων με αναδρομικά έως 18.000 ευρώ

AGGELOS DRITSAS

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΕΦΑΛΑΡΙΟΥ – ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2026

AGGELOS DRITSAS

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Κώστα Τσιάρα

AGGELOS DRITSAS

Αναγνωσταράς : Αγαπητέ φίλε Σωκράτη, όταν λες όλα στο φως το κάνεις με αποδείξεις και ονόματα

AGGELOS DRITSAS