100 χρόνια ΤΕΕ: Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εορταστική εκδήλωση στην Τρίπολη
Γ. Στασινός: Κυβέρνηση και τεχνικός τομέας πρέπει να εστιάσουμε στην προσέλκυση προσωπικού
– Χρ. Αλεξοπούλου: Η οικογένεια των μηχανικών διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας
– Δ. Πτωχός: Το ΤΕΕ και οι Μηχανικοί έχουμε συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της χώρας και θα συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος
– Χ. Τσιώλη: Το Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου του ΤΕΕ έχει δυναμική και ουσιαστική παρουσία
Συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου ο τεχνικός κλάδος να προσελκύσει το προσωπικό που σήμερα λείπει από την οικοδομή και τα έργα, κατέθεσε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός, μιλώντας στην Τρίπολη, στο πλαίσιο της επετειακής εκδήλωσης για την καμπάνια εορτασμού των 100 χρόνων του ΤΕΕ, στέλνοντας, παράλληλα, μήνυμα ότι «όλα υλοποιούνται από ανθρώπους που πρέπει να αμείβονται δίκαια για την εργασία τους».
«Πιστεύω βαθιά ότι μπορούμε όλοι να κερδίσουμε αν εστιάσουμε στη δουλειά μας και αν φροντίσουμε να κερδίζουν μαζί με τις επιχειρήσεις και οι άνθρωποι που τις αποτελούν» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και κάλεσε την κυβέρνηση και το σύνολο του τεχνικού τομέα να εστιάσουν στην προσέλκυση προσωπικού.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Στασινό, ειδικά ο τεχνικός κλάδος και οι εταιρείες θα πρέπει να εκμεταλλευτούν το προνόμιο ότι «μπορεί για πολλές από τις ειδικότητες της οικοδομής και των έργων να δημιουργήσει συνθήκες συνεχούς, υγιούς, μακροπρόθεσμης απασχόλησης, – όχι μόνο εποχικής ή περιστασιακής απασχόλησης, όπως οι άλλοι ανταγωνιστικοί κλάδοι».
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι παράλληλα με το προνόμιο αυτό και με σωστό προγραμματισμό θα πρέπει «να δώσουμε βάση σε κατάρτιση και επιμόρφωση ώστε αφενός να προσελκύσουμε προσωπικό με αμοιβή κατά την εκπαίδευσή του αλλά και να δημιουργήσουμε όρους παραμονής στον κλάδο μακροπρόθεσμα, μέσα από πιστοποίηση δεξιοτήτων και γνώσεις σε νέα καινοτόμα πράσινα υλικά και τεχνικές διεργασίες εφαρμογής, σε νέα εργαλεία και μεθόδους του επαγγέλματος και της επιστήμης του μηχανικού».
«Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει κάνει αρκετή δουλειά υποδομής πάνω σε αυτό και έχει προτείνει συγκεκριμένες δράσεις και ολοκληρωμένη στρατηγική για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, με στόχους άμεσης απόδοσης» πρόσθεσε.
Αναφερόμενος και σε ποσοτικά στοιχεία, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ανέφερε ότι «παρουσιάσαμε χθες μια μελέτη του ΙΟΒΕ, από το ΤΜΕΔΕ, το Ταμείο των Μηχανικών που επανιδρύσαμε για τη χρηματοδότηση του τεχνικού κλάδου και ιδίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Από αυτή προκύπτει και αριθμητικά η ανάγκη που έχουμε σε προσωπικό. Για να πετύχουμε τις εκτιμώμενες επενδύσεις που θα περάσουν μέσα από τον κλάδο, τα επόμενα 4-5 χρόνια, που μπορούν να φθάσουν το 8-9% του ΑΕΠ, το σύνολο των εργαζόμενων στις Κατασκευές θα πρέπει να αυξηθεί την περίοδο 2024-2026 σε περίπου 250 χιλ. εργαζόμενους, δηλαδή να αυξηθεί κατά 51 έως 55 χιλιάδες εργαζόμενους από το σύνολο της απασχόλησης στις Κατασκευές το 2022 που ήταν 197 χιλιάδες εργαζόμενοι, σύμφωνα με τη μελέτη. Για να το πω απλά, πρέπει για κάθε 4 εργαζόμενους στον τεχνικό κλάδο, να βρούμε επιπλέον έναν καινούργιο, πέρα από τους συνήθεις ρυθμούς ανανέωσης των ανθρώπων του κλάδου. Πρέπει λοιπόν να εστιάσουμε όλοι στην προσέλκυση προσωπικού στον τεχνικό τομέα. Και η κυβέρνηση και όλοι εμείς», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΤΕΕ εστίασε στο υψηλό επίπεδο των Ελλήνων Μηχανικών, υπογραμμίζοντας ότι «θα πρέπει να το υπερασπιστούμε. Και αυτό πιστεύω ότι μπορεί να γίνει διασφαλίζοντας αφενός υψηλότερες αμοιβές για το κατεξοχήν επιστημονικό έργο των μηχανικών, τη δουλειά μας δηλαδή σε μελέτες, εκτιμήσεις, έργα κλπ. Και αφετέρου διασφαλίζοντας υψηλό επίπεδο σπουδών σε ποιοτικά Πολυτεχνεία και Πολυτεχνικές Σχολές, όπως αυτά που έχουμε. Όχι με μετονομασία τμημάτων και σχολών σε Πολυτεχνεία, αλλά με ουσιαστικές πολιτικές ποιότητας στην εκπαίδευση και την παραγωγή επιστημονικού δυναμικού».
Αναφερόμενος στον σύγχρονο ρόλο του ΤΕΕ, ο κ. Στασινός σημείωσε ότι «επιπλέον όσων έκανε στο παρελθόν, έχει αναλάβει πλέον την υλοποίηση έργων που το Κράτος δυσκολεύεται να ωριμάσει και να προχωρήσει εγκαίρως, ώστε να γίνει πράξη με έργα ο πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός, που όλοι θέλουμε για την Πατρίδα. Όχι απλά έγκαιρα, αλλά γρήγορα. Σε εύλογο χρόνο».
«Πιστεύω βαθιά ότι αυτή τη στιγμή, για να πετύχουμε ως χώρα, και για να καταφέρουμε να κάνουμε την Πατρίδα μας βιώσιμη – για εμάς και τα παιδιά μας – ο πιο σημαντικός παράγοντας τα επόμενα χρόνια είναι ο χρόνος» τόνισε χαρακτηριστικά.
Το ΤΕΕ αναλαμβάνει να υλοποιήσει όσα το κράτος δυσκολεύεται και όσα καθυστερούσαν
Ο κ. Στασινός επανέλαβε την ανάγκη για αποτελεσματικότητα επισημαίνοντας ότι «το ΤΕΕ και εγώ προσωπικά αγωνιστήκαμε επί χρόνια, προτείναμε, συζητήσαμε, αναλύσαμε πολλά έργα που σήμερα υλοποιούνται». Ανέφερε χαρακτηριστικά τον πολεοδομικό σχεδιασμό, την ενοποίηση της γεωχωρικής πληροφορίας και την ψηφιοποίηση των παλαιών χάρτινων αρχείων.
Όπως πρόσθεσε, το Κράτος εμπιστεύεται το ΤΕΕ γιατί «το ΤΕΕ δεν κρύβεται… Όταν χρειάζεται, όχι μόνο προτείνει αλλά αναλαμβάνει πλέον την ευθύνη να υλοποιήσει όσα το κράτος δυσκολεύεται να κάνει με τις υπάρχουσες δομές του».
Στη συνέχεια, ο κ. Στασινός ανέδειξε την κρισιμότητα των επόμενων 4-5 ετών προκειμένου η χώρα να αλλάξει επίπεδο καθώς και το επίπεδο ζωής των πολιτών.
«Πρέπει να τρέξουμε εμπροσθοβαρώς τώρα, να σπείρουμε και να ποτίσουμε τώρα, για να θερίσουμε σε λίγα χρόνια. Αυτό μπορεί να γίνει από μια αληθινή ανάπτυξη που θα προέλθει και από ιδιωτικά και από δημόσια έργα, σε κάθε κλάδο και τομέα. Με σαφές πράσινο πρόσημο και περιβαλλοντικούς στόχους» επισήμανε.
«Το κρίσιμο είναι η αποτελεσματικότητα, όχι τα λόγια. Τα έργα και τα αποτελέσματα, όχι οι φωνές. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να τσακωνόμαστε πάνω από την καρδάρα με το γάλα και με κάποιο ατύχημα να τη χύσουμε, όπως συνέβη στο παρελθόν, πολλές φορές. Δεν είναι η ώρα να ομφαλοσκοπούμε. Πρέπει να αρθούμε πάνω από τα τρέχοντα, από τον πολιτικό κύκλο και τις αντιπαραθέσεις» πρόσθεσε ο κ. Στασινός.
«Έχουμε έναν νέο εθνικό στόχο μπροστά μας και θα πρέπει να πετύχουμε»
Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ μίλησε για τη «μοναδική ευκαιρία να φτιάξουμε μια Ελλάδα σύγχρονη, πράσινη, καινοτόμα, πλούσια ξανά».
«Έχουμε έναν νέο εθνικό στόχο μπροστά μας και θα πρέπει να πετύχουμε. Με όπλο μας: τη δύναμη της θέλησής μας για προκοπή, την επιστημοσύνη και τις γνώσεις όσων παράγουν πραγματικά, την αποτελεσματικότητα όσων ξέρουν και μπορούν. Με περισσότερα οφέλη για όσους προσπαθούν αλλά και με συνολικό όφελος για την κοινωνία» είπε καταλήγοντας.
Χρ. Αλεξοπούλου: «Η οικογένεια των μηχανικών, μέλος της οποίας είμαι και εγώ, διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας»
Η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου ανέφερε, σε χαιρετισμό που απέστειλε στην επετειακή εκδήλωση, ότι «η οικογένεια των μηχανικών, μέλος της οποίας είμαι και εγώ, διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας. Ως επαγγελματίες, έχουμε την τιμή και την ευθύνη να συμμετέχουμε σε όλα τα μεγάλα επενδυτικά έργα που οδηγούν την πατρίδα μας στην ευημερία, από τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και τη νέα εθνική οδό Πατρών-Πύργου μέχρι το Μετρό».
Υπενθύμισε δε τη θητεία της στο Παράρτημα Αχαΐας και στην Κεντρική Διοίκηση του ΤΕΕ και αναφέρθηκε στις εκλογές στις 19 Μαΐου ευχόμενη «στον σημερινό, και επί σειρά ετών, πρόεδρό μας, Γιώργο Στασινό, καλή επιτυχία ώστε να συνεχίσει να “οδηγεί” το ΤΕΕ στους δρόμους της ανάπτυξης και της επιτυχίας».
Κλείνοντας, συνεχάρη «το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, την επαγγελματική οικογένεια όλων μας, για τον πρώτο αιώνα της λειτουργίας του και ειδικά το Παράρτημα Πελοποννήσου για την τιμητική πρόσκληση να παραστώ στην επετειακή αυτή εκδήλωση».
Δ. Πτωχός: Το ΤΕΕ και οι Μηχανικοί έχουμε συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της χώρας και θα συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος
Στον δικό του χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Δημήτριος Πτωχός, Μηχανικός και ο ίδιος, χαρακτήρισε αναμφισβήτητο ότι το ΤΕΕ και οι Μηχανικοί έχουμε συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της χώρας και θα συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος και την ίδια θέληση.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πώς θα ήθελε να δει το ΤΕΕ τα επόμενα 100 χρόνια. Όπως περιέγραψε θα ήθελε «το ΤΕΕ να συνεχίσει να παλεύει για μεγάλες μεταρρυθμίσεις και θεσμικές και νομικές και τεχνικές». Δεύτερον, «να πρωτοστατεί και να πρωταγωνιστεί σε νέα ορολογία όπως Τεχνητή Νοημοσύνη, η κλιματική αλλαγή, τα analytics, όπως είναι άλλες ειδικότητες ώστε να αγκαλιάσει περισσότερους Μηχανικούς» συνέχισε. «Το ΤΕΕ και ο κλάδος μας είναι όχι μόνο μπετό και σίδερο, είναι και αυτό. Είναι και η πληροφορική και η τεχνολογία και η καινοτομία. Πρέπει να γίνουμε ελκυστικοί και σε άλλες ειδικότητες Μηχανικών. Έχουμε κάνει πολλά βήματα μπορούμε και πολλά περισσότερα» σημείωσε.
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι θέλει το ΤΕΕ «να πρωταγωνιστεί σε όρους όπως η επιχειρηματικότητα, το παραγωγικό μοντέλο και όχι μόνο ο διαχειριστικός ρόλος των τεχνικών έργων». Όπως εξήγησε ο κ. Πτωχός, «είμαστε από τις επιστημονικές ομάδες που διαθέτουν τη γνώση, την εμπειρία, ξέρουμε πολύ καλά που υπάρχουν τα μεγάλα προβλήματα, τι είναι αυτό που σταματάει ή επιβραδύνει την ανάπτυξη και πιστεύω πραγματικά ότι μπορούμε να κάνουμε εκπληκτικές προτάσεις».
Ειδικά για την Πελοπόννησο δήλωσε ανοιχτός «σε οποιαδήποτε πρόταση και διαβούλευση, σε επίπεδο ιδεών και υλοποίησης. Και για εμάς η ανάπτυξη θα είναι βιώσιμη με όρους οικονομικούς, πράσινη με όρους περιβαλλοντικούς, θα είναι και δίκαιη και ισότιμη. Πέρα από τεχνοκράτες είμαστε άνθρωποι».
Χ. Τσιώλη: Το Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου του ΤΕΕ έχει δυναμική και ουσιαστική παρουσία
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου του ΤΕΕ, κα Χαρίκλεια Τσιώλη υπογράμμισε ότι «ένας οργανισμός για να ξεπεράσει τα 100 χρόνια ζωής πρέπει να έχει την ικανότητα να μετασχηματίζεται και να ανανεώνεται διαρκώς», ενώ δήλωσε «με υπερηφάνεια ότι το Π.Τ. Πελοποννήσου, σε αυτή την προσπάθεια του ΤΕΕ, έχει δραστήρια παρουσία».
«Πιστοί στις αρχές μας και στο καθήκον που έχουμε αναλάβει προς τους Μηχανικούς της Πελοποννήσου, υλοποιούμε δράσεις, αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, πολεμάμε προβλήματα και παθογένειες» υπογράμμισε.
Η κ. Τσιώλη αναφέρθηκε στη συμβολή του Περιφερειακού Τμήματος σε ένα πλέγμα ζητημάτων. Ειδικότερα, για τα προγράμματα Εξοικονομώ όπως σχολίασε, «είμαστε ιδιαίτερα παρεμβατικοί» και ανέδειξε τη λειτουργία τοπικών helpdesk για μηχανικούς που αφορούν τα προγράμματα «εξοικονομώ», παράλληλα με αυτό του κεντρικού ΤΕΕ, αλλά και των θεμάτων αυθαιρέτων, αναδεικνύοντας τη συμβολή του περιφερειακού τμήματος στην υποστήριξη μηχανικών πανελλαδικά μέσα από οδηγούς, ερωτοαπαντήσεις κλπ.
«Έχουμε θέσει “εαυτόν” στη διάθεση της Αυτοδιοίκησης και συνεργαζόμαστε πολλές φορές με τους Δήμους και την Περιφέρεια Πελοποννήσου» συνέχισε η κ. Τσιώλη. Πρόσθεσε δε ότι «το Π.Τ. Πελοποννήσου ανέλαβε την πρωτοβουλία και υλοποίησε για λογαριασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου το Μητρώο Γεφυρών εθνικού και επαρχιακού δικτύου σε όλες τις Π.Ε. της Πελοποννήσου. Πρωτοποριακό, σημαντικό και μοναδικό έργο στη χώρα. Το Μητρώο αυτό είναι έτοιμο να μπει στο Εθνικό Μητρώο Υποδομών που θα υλοποιηθεί».
Απευθυνόμενη στον Περιφερειάρχη δήλωσε την ετοιμότητα να συμβάλλει το ΠΤ Πελοποννήσου «σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία της Περιφέρειας αφορά οποιοδήποτε είδους έργα για να δρομολογήσουμε μαζί μία νέα περίοδο συνεργασίας με οφέλη για τις τοπικές μας κοινωνίες».
Η Πρόεδρος του Τμήματος Πελοποννήσου του ΤΕΕ αναφέρθηκε διεξοδικά και κατέληξε στην ομιλία της στα θέματα Ανθεκτικότητας, τονίζοντας την ανάγκη να προωθηθούν «οι διαδικασίες πρόληψης και προετοιμασίας για να αποκτήσει η Ελλάδα ανθεκτικές και σύγχρονες υποδομές και κατασκευές στα πλαίσια της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης» με στόχο πάντα την «προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία καλύτερης ζωής, άρα τη βιώσιμη διαβίωση.»
Ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας κ. Βασίλης Κουτραφούρης ανέφερε επίσης ότι «το ΤΕΕ εδώ και 100 χρόνια είναι σταθερός πυλώνας ανάπτυξης και εξέλιξης του τόπου μας».
Ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Κώστας Βλάσης απέστειλε χαιρετισμό στον οποίο αναγνώρισε την προσφορά του ΤΕΕ στην χώρα, «μία προσφορά μεγάλη στην Πολιτεία και πάνω από όλα στους Έλληνες Πολίτες».