ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΑΙΡΟΣΥΓΕΙΑ

Η Αφρικανική σκόνη είναι επικίνδυνη για την υγεία μας

Το φαινόμενο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης δεν είναι καθόλου σπάνιο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, δημιουργώντας μια σειρά από προβλήματα υγείας στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Σύμφωνα με μελέτες, η υψηλή συγκέντρωση σωματιδίων σκόνης μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες, αναπνευστικά προβλήματα (βήχας, δύσπνοια, άσθμα, πνευμονία), δυσφορία, βάρος ή πόνο στο στήθος, συριγμό, δερματίτιδες, ερεθισμό στα μάτια, ρινική συμφόρηση και ενόχληση στο λαιμό. Η Αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση-παρόξυνση των αναπνευστικών ή καρδιολογικών νοσημάτων από τα οποία πάσχουν οι ασθενείς.

Η χώρα μας εκτίθεται περιοδικά στη σκόνη της Σαχάρας, δημιουργώντας υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες. Συγκεκριμένα σε έρευνες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, εντοπίστηκε μια λίστα από επικίνδυνα βαρέα μέταλλα στην αφρικανική σκόνη. Η σκόνη που ταξιδεύει από την Αφρική μεταφέρει στη χώρα μας βαρέα μέταλλα, όπως είναι ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, το βανάδιο, το αρσενικό και το νικέλιο, σε ιδιαίτερα υψηλές περιεκτικότητες.

Μελέτες για το άσθμα έδειξαν ότι κατά τις ημέρες που υπήρχε εισβολή από αφρικανική σκόνη οι σωματιδιακοί ρύποι PM10 και PM2.5 που περιέχονταν σ’ αυτή, ήταν υπεύθυνοι για μεγάλο αριθμό επισκέψεων στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, λόγω επιδεινούμενων ασθματικών συμπτωμάτων σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 15 ετών.

Οι καλοί καθαριστές αέρα με φίλτρα True HEPA συλλαμβάνουν το 99,97% των σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη από 0,3 μm. Αυτό σημαίνει ότι φιλτράρουν αποτελεσματικά τα επικίνδυνα μικροσωματίδια PM2.5 και PM10. Αρκετά μοντέλα καθαριστών αέρα διαθέτουν ενσωματωμένο μετρητή PM 2.5 που δείχνει το ποσοστό της συγκέντρωσης στον αέρα του χώρου όπου λειτουργεί ο καθαριστής αέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Συνάντηση Μαλτέζου με τον Αρχηγό της Αστυνομίας!

AGGELOS DRITSAS

“ΟΧΙ” στους σχεδιασμούς του ΤΑΙΠΕΔ για την Καραθώνα, ερήμην της κοινωνίας

AGGELOS DRITSAS

Πώς επιλέγουμε τον σωστό κάδο απορριμμάτων για την κουζίνα μας;

AGGELOS DRITSAS

“Δεσμοί Αίματος”: 175η τακτική εθελοντική αιμοδοσία στο Ναύπλιο

AGGELOS DRITSAS

Μετά από πρόσκληση του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ) Αντιπτέραρχου

AGGELOS DRITSAS

Πυρκαγιά σε αποθήκη κοντά στην εμποροπανήγυρη της Τεγέας

AGGELOS DRITSAS

ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΔΕΥΑΡ-Μ

AGGELOS DRITSAS

ΣΠΕΤΣΕΣ : Δέσποινα Μπογδάνη Σουγιούλ. Κυριακή 12:00 μ.μ

AGGELOS DRITSAS

Ανατριχιαστικό βίντεο: Η στιγμή της συντριβής του αεροπλάνου που επέβαινε ο Κρίστιαν Όλιβερ και οι κόρες του

AGGELOS DRITSAS

Παναργειακός ΑΠΟ 1926: Ο Παναργειακός ανακοινώνει..

AGGELOS DRITSAS

Έρχεται νέα παράταση στη διασύνδεση ταμειακών με POS;

AGGELOS DRITSAS

Ένα ακόμα βήμα στο τομέα της ανακύκλωσης προχωρά ο Δήμος Άργους – Μυκηνών

AGGELOS DRITSAS