ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Το όνομα «Χαρταετός» ποικίλει από χώρα σε χώρα. Στη Γερμανία λέγεται ντράχεν που σημαίνει δράκος, στην Ιαπωνία τάκο που σημαίνει χταπόδι, στο Μεξικό παραλότε που σημαίνει πεταλούδα, στην Αγγλία κάιτ που είναι το όνομα ενός πουλιού, και στην Ελλάδα χαρταετός.

Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι υπάρχει μια εκδοχή που αναφέρει ότι ο μηχανικός Αρχύτας (440 – 360 π.Χ.) από τον Τάραντα, που ασχολήθηκε με πτήσεις, χρησιμοποίησε τον χαρταετό για τις μελέτες του, όλοι γνωρίζουμε ότι ο χαρταετός ξεκίνησε από την Ανατολική Ασία και συγκεκριμένα από την Κίνα 2000 χρόνια πριν. Οι κινέζοι έφτιαχναν χαρταετούς από μπαμπού, μετάξι, χαρτί και τον χρησιμοποιούσαν για να διώξουν τα κακά πνεύματα!

Με το πέρασμα των χρόνων ο χαρταετός έγινε γνωστός στην Ιαπωνία, στην Ταϊλάνδη, στο Αφγανιστάν και στην Ευρώπη.

Αρκετές φορές στο παρελθόν ο χαρταετός χρησιμοποιήθηκε για πειράματα. Αρχικά ο μετεωρολόγος Αλεξάντερ Γουίλσον χρησιμοποίησε έναν χαρταετό στον οποίο είχε δέσει ένα θερμόμετρο και κατάφερε να μετρήσει τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας.Το 1752, ο Βενιαμίν Φρανγκλίνος με την βοήθεια ενός αετού απέδειξε τον ηλεκτρισμό των κεραυνών και γενικότερα της ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα την εφεύρεση του αλεξικέραυνου. Μια άλλη προφορική μαρτυρία, που μάλλον αγγίζει τα όρια του μύθου, υποστηρίζει ότι η κατασκευή της γέφυρας του Νιαγάρα ξεκίνησε περνώντας, στην απέναντι όχθη, το πρώτο σκοινί δεμένο σε έναν αετό.

Τι σημαίνει το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα;

Υπάρχουν δύο θεωρίες που εξηγούν το γιατί πετάμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα.

Η πρώτη, έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα και σχετίζεται με τον θεό Διόνυσο, την Αποκριά και τα καρναβάλια. Το πέταγμα του Χαρταετού συμβολίζει την ψυχική και πνευματική κάθαρση μετά από όλο αυτό το ξεφάντωμα και τις «ατασθαλίες».

Η δεύτερη είναι συνδεδεμένη με τον Χριστιανισμό. Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής, το οποίο συνεπάγεται την έναρξη της νηστείας του Πάσχα. Οι χριστιανοί στην ουσία ξεκινάνε την σωματική αλλά και την πνευματική νηστεία. Το πέταγμα του Χαρταετού συμβολίζει την απελευθέρωση του ανθρώπινου πνεύματος και η ψυχή των ανθρώπων έρχεται πιο κοντά στον Θεό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΕΦΚΑ: 11.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις εκδόθηκαν την Τετάρτη

AGGELOS DRITSAS

Έρχεται νέο καύσιμο στα βενζινάδικα – Ποιοι θα το βάζουν

AGGELOS DRITSAS

Επίσκεψη του Υφυπουργού Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη στον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Ορφανό

AGGELOS DRITSAS

Γεώργας Αναστάσιος: Με συνδέουν αδιαρακτοι δεσμοί με το Οικουμενικό Πατριαρχείο

AGGELOS DRITSAS

Ο Γιάννης Γεωργόπουλος μίλησε ανοιχτά και ο λόγος του ήταν ξεκάθαρος… ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Τάσος Λάμπρου (Ενότητα Δημιουργίας)

AGGELOS DRITSAS

”Νέα Πελοπόννησος”: Επισκέφτηκε τη βάση της Ο.Α.Κ Μεσσηνίας ο Πέτρος Τατούλης και η ομάδα του

AGGELOS DRITSAS

Κιβέρι: Με επιτυχία η γιορτή για την Μητέρα, την Άνοιξη ΒΙΝΤΕΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

AGGELOS DRITSAS

Εταιρεία Μελετών Ερμιονίδος BINTEO

AGGELOS DRITSAS

Για κάποιους ήταν σκουπίδια……

AGGELOS DRITSAS

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Τραγωδία : Νεκρός 20χρονος σε τροχαίο με μηχανή στην Π.Ε.Ο Κορίνθου – Πατρών στο Μπολάτι 

AGGELOS DRITSAS