ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Μέσα στο αναστάσιμο κλίμα του Πεντηκοσταρίου αλλά και παρουσία ικανού φιλόμουσου ακροατηρίου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 η τελευταία εκδήλωση του Χορού μας, στο πλαίσιο των εορτασμών για τον πολιούχο και προστάτη του Άργους, άγιο Πέτρο υπό τον γενικό τίτλο: “Πέτρε, των Αργείων καλλονή 2024”.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο πρόσωπο ενός άλλου Πέτρου, γόνου της Πελοποννήσου που έμελλε να συνυφάνει το όνομά του με το ψαλτικό ρεπερτόριο της Κωνσταντινούπολης, από την οποία είλκε την καταγωγή ο άγιος Πέτρος μας. Ο λόγος για τον Λαμπαδάριο Πέτρο. Προσκεκλημένοι για το θέμα αυτό ήταν δυο άνθρωποι ειδήμονες και με βαθιά γνώση του αντικειμένου. Ο μεν κ. Μιχαήλ Μαμάης, καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής στο Ίδρυμα Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Διδάκτωρ Χημείας, καλός φίλος από τα παλιά με εξαίρετο ήθος, ο οποίος το 2020 εξέδωσε το Αναστασιματάριο του Πέτρου, την 1η έκδοση του οποίου αφιέρωσε στον Χορό μας.

Με ευσύνοπτο και μεστό λόγο παρουσίασε την ιστορία αλλά και την διάταξη της ύλης του βιβλίου, καθώς επίσης και μουσικά παραδείγματα. Ακολούθως ο Χορός μας απέδωσε αρμόζοντα μέλη κατά τρόπον ώστε να προσεγγιστεί η μεγαλοπρέπεια της απλότητας και της λιτής γραμμής που διέπει τις συνθέσεις του. Στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θωμάς Αποστολόπουλος, ο πλέον ειδικός στο αντικείμενο, με τις επιστημονικές ανακοινώσεις και έρευνές του, ειδικά στον τομέα των εξηγήσεων, ανέδειξε συναρπαστικές πτυχές του χαρακτήρα και της ζωής του Πέτρου σε σχέση με την δραστηριότητά του ως κοσμικού μουσικού. Τέλος οι 4 δεξιοτέχνες μουσικοί μας, Καραγεώργος Παναγιώτης (ούτι), Καρανάσιος Θάνος (βιολί), Κιντής Νικόλας (κανονάκι) και Μητροσύλης Βαγγέλης (κρουστά), έδωσαν ομολογουμένως τον καλύτερό τους εαυτό επί σκηνής ερμηνεύοντας τραγούδια του συνθέτη, ενώ σολιστικά τραγούδησαν οι: Λίτσας Αναστάσης, Μαμάης Μιχαήλ και Χαβιαρλής Γιάννης. Την εκδήλωσε χαιρέτησαν με την παρουσία τους: ο αιδεσιμολογιώτατος π. Γεώργιος Σελλής, Πρόεδρος του Ι.Σ.Κ.Ε, ο οποίος εκπροσώπησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νεκτάριο, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, διά Βίου Μάθησης & Αθλητισμού κ. Βασίλης Γ. Σιδέρης, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την έμπρακτη υποστήριξη και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Παναγιώτης Μπουλούκος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Άργους-Μυκηνών κ. Γιάννη Μαλτέζο, και τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την ευγενική παραχώρηση της Αίθουσας Τέχνης & Πολιτισμού “Μέγας Αλέξανδρος”.

Στο τέλος της εκδήλωσης και σε πανηγυρική ατμόσφαιρα ανακηρύχθηκε Επίτιμο Μέλος του Χορού μας ο κ. Μαμάης, με την ανάγνωση του Πρακτικού που ανέγνωσε ο κ. Αλέξιος Λυγγίτσος, Γραμματέας του Χορού μας, ενώ τιμητική πλακέτα για την εν γένει προσφορά του στην Ψαλτική Τέχνη και την ευγενική αποδοχή της πρόσκλησής μας επιδόθηκε και στον κ. Αποστολόπουλο. Η βραδιά έκλεισε με την ψαλμώδεση απ’ όλο τον κόσμο του απολυτικίου του αγίου Πέτρου και του “Χριστός ανέστη”, και με την υπόσχεση του χρόνου να γίνουν περισσότερες δράσεις! Και εις άλλα με υγεία!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΜΕΝΔΩΝΗ: “Ευτελούς περιεχομένου που βρίθει ιστορικών ανακριβειών η σειρά του NETFLIX για τον Μέγα Αλέξανδρο”

AGGELOS DRITSAS

Συνελήφθη ο εν διαστάσει σύζυγος για τη δολοφονία της 40χρονης

AGGELOS DRITSAS

Επιδείνωση του καιρού στην Πελοπόννησο από αργά το βράδυ της Τρίτης

AGGELOS DRITSAS

Καρυά Αργολίδας : Artemisio Mountain Running

AGGELOS DRITSAS

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος επισκέφτηκε τον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Ορφανό

AGGELOS DRITSAS

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ Τ.V. SKAI «ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΑΔΑ»

AGGELOS DRITSAS

Η τηλεφωνήτρια στο 100 άκουγε από το τηλέφωνο τη δολοφονία της 28χρονης

AGGELOS DRITSAS

Τρεις εκδηλώσεις υποστηρίζει η Κοινωφελής Επιχείρηση Άργους Μυκηνών αυτή την εβδομάδα

AGGELOS DRITSAS

Απαντά με απαγορευμένο βίντεο ο Μητσοτάκης για το βραβείο του

AGGELOS DRITSAS

Διακοπή ρεύματος την Πέμπτη 11/7 σε χωριά του Δήμου Ναυπλιέων

AGGELOS DRITSAS

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ – ΤΕΧΝΗ – ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ στον Δήμο Επιδαύρου

AGGELOS DRITSAS

Πορτοκάλια Αργολίδα: Πάνω από 40 λεπτά ξεκίνησαν οι ναβαλίνες – Στα 20 λεπτά η χυμοποίηση

AGGELOS DRITSAS