ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπήκαν «πωλητήρια» σε ξενοδοχεία σε Τολό και Ναύπλιο τον Σεπτέμβριο

Διαδικτυακό «πωλητήριο» έχουν αναρτήσει τον τελευταίο μήνα 155 ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Μπορεί ο ελληνικός τουρισμός να έχει θέσει τις βάσεις για ένα ακόμη ρεκόρ τόσο σε επίπεδο αφίξεων, όσο και σε επίπεδο εσόδων, με τις εκτιμήσεις να βάζουν τον πήχη των ταξιδιωτικών εισπράξεων στα 21 δισ. ευρώ, υψηλότερα από τα 18,18 δισ. ευρώ του 2019, ωστόσο, δεκάδες μονάδες, κυρίως μικρές και μεσαίες, βγαίνουν κάθε μήνα προς πώληση.

Μόνο τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, 155 καταλύματα διατίθενται προς πώληση μέσω ιστοσελίδων αγγελιών ακινήτων, με την πλειονότητά τους να εντοπίζεται σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς της χώρας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τον Μάιο, στην εκκίνηση της καλοκαιρινής σεζόν αναρτήθηκαν 204 νέες αγγελίες με ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα προς πώληση, ενώ τον Ιούνιο ο αντίστοιχος αριθμός ανήλθε σε 114. Συνολικά το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου και τον Σεπτέμβριο αναρτήθηκαν 473 αγγελίες για πώληση ξενοδοχείων και καταλυμάτων.

Η πλειονότητα των ξενοδοχείων, σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες, αφορά μονάδες μικρότερης κατηγορίας από 10 έως 30 δωμάτια, που όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούσαν σε οικογενειακή βάση αποτελώντας ουσιαστικά βασικό πυλώνα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των τουριστικών επιχειρήσεων που πωλούνται σχεδόν τα μισά είναι ξενοδοχεία και καταλύματα που βρίσκονται σε νησιωτικούς προορισμούς και δη σε τουριστικούς προορισμούς πρώτης γραμμής όπως η Σαντορίνη και η Κρήτη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, 18 αγγελίες αφορούν ξενοδοχεία και καταλύματα στην Αττική, 9 στην Ήπειρο, 16 στη Χαλκιδική, 18 στην Πελοπόννησο, 7 στη Θεσσαλία, 24 στην Κρήτη, 21 στα νησιά των Κυκλάδων και 16 στα Ιόνια Νησιά. Η υψηλότερη ζητούμενη τιμή πώλησης, στα 9,5 εκατ. ευρώ, εντοπίζεται στο Ξυλόκαστρο, όπου πωλείται ένα ξενοδοχείο, κατασκευής του 2000 και έκτασης 4.482 τ.μ.

Πάντως, όπως επισημαίνουν πηγές της αγοράς, «η αυξημένη διαθεσιμότητα καταλυμάτων σε ιστοσελίδες αγγελιών ακινήτων αντανακλά μια τάση στον συγκεκριμένο κλάδο, που μεταφράζεται σε μεγαλύτερα νούμερα διαθεσιμότητας, διότι ένα μεγάλο μέρος ξενοδοχειακών μονάδων που διατίθενται προς πώληση δεν αναρτάται σε ιστοσελίδες αγγελιών». Αλλωστε, αρκετά είναι και τα ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα που βρίσκονται επίσημα ή και… ανεπίσημα σε διαδικασία αναζήτησης επενδυτή.

Πρόσφατα, και η Danos – BNP Paribas Real Estate είχε αναδείξει τον μεγάλο αριθμό των προς πώληση ξενοδοχείων στην Κρήτη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, επισημαίνοντας ότι πωλητήρια έχουν αναρτηθεί τόσο σε ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων, όσο και σε μικρότερες οικογενειακές μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την ετήσια έρευνα που πραγματοποιεί το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, το 2022 ο τζίρος των ξενοδοχείων της χώρας διαμορφώθηκε στα 8,6 δισ. ευρώ, με τα ξενοδοχεία των χαμηλότερων κατηγοριών, εκείνα των 1, 2 και 3 αστεριών, κατέγραψαν τζίρο 1,9 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 22,3% σε σχέση με το 2019.

Την ίδια στιγμή, «στο σφυρί» αναμένεται να βγουν μέχρι το τέλος του χρόνου αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες. Από τις αρχές του έτους έως και τις 29 Σεπτεμβρίου αναρτήθηκαν 204 πλειστηριασμοί ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ μέχρι σήμερα ημερομηνία διεξαγωγής πλειστηριασμού εντός του τρέχοντος έτους έχουν 235 ξενοδοχειακές μονάδες ή/και τουριστικά καταλύματα. Συνολικά πέρυσι αναρτήθηκαν 323 πλειστηριασμοί, σύμφωνα με την πλατφόρμα e-auction.gr.

Σημειώνεται, δε, ότι στο μητρώο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) μέχρι το τέλος του 2022 ήταν εγγεγραμμένα 10.087 ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα, με δυναμικότητα 443.835 δωμάτια, ωστόσο, ενδέχεται κάποια από τα 473 καταλύματα που ανάρτησαν «πωλητήριο» διαδικτυακά να μην είναι μέλη του ΞΕΕ.

Πάντως, η πλειονότητα των ξενοδοχείων ανήκει στις τρεις χαμηλότερες κατηγορίες. Συγκεκριμένα, 2.903 ξενοδοχεία ανήκουν στην κατηγορία των 3 αστέρων, 3.411 ξενοδοχεία στην κατηγορία των 2 αστεριών και 1.222 στην κατηγορία του 1 αστεριού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Βραβεία Επιχειρηματικότητας 2025: Το Επιμελητήριο Αργολίδας επιβραβεύει 12 πρωτοπόρες επιχειρήσεις BINTEO

AGGELOS DRITSAS

Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης του οδικού δικτύου

AGGELOS DRITSAS

Πάνω από 4.500 κλήσεις βεβαίωσε η Τροχαία Αττικής το πρώτο πενθήμερο του Φεβρουαρίου

AGGELOS DRITSAS

Δήμος Ναυπλιέων Ανακοίνωση για το φεστιβάλ Γιάννη Νόνη

AGGELOS DRITSAS

Απολαύστε μια μαγευτική βραδιά γεμάτη μελωδίες και αρμονίες από το Vysehrad Trio

AGGELOS DRITSAS

Δώρισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να πληρωθούν τα δίδακτρα των φοιτητών!

AGGELOS DRITSAS

Φύλλο και φτερό από σήμερα οι τραπεζικοί λογαριασμοί με νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ

AGGELOS DRITSAS

Ζητούνται καμαριέρες για την στελέχωση 2 ξενοδοχείων στην παλιά πόλη του Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Συνεχίζονται τα έργα Στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας.

AGGELOS DRITSAS

Για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια, νέα μουσικά όργανα στα Μουσικά Σχολεία της χώρας!

AGGELOS DRITSAS

Πατέρας 34 ετών «φεύγει» ξαφνικά από τη ζωή – Συγκλονισμένη η τοπική κοινωνία

AGGELOS DRITSAS

Μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή στην “Ημερίδα Ενημέρωσης και το Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας”

AGGELOS DRITSAS