ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στα σκαριά η υποχρεωτική απόσυρση αυτοκινήτων – Στον «αέρα» σχεδόν 3 εκατ. οχήματα στην Ελλάδα

Με μέσο όρο ηλικίας τα 17,3 έτη έναντι των 12 που είναι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ΙΧ των Ελλήνων ιδιοκτητών καταλαμβάνουν την τελευταία θέση στη λίστα με τις χώρες της Ευρώπης που στους δρόμους τους κυκλοφορούν τελευταίας τεχνολογίας αυτοκίνητα.

Χαρακτηριστική είναι η αποκάλυψη ότι σχεδόν 3 εκατομμύρια οχήματα δεν έχουν προσέλθει στα Κέντα Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ) ώστε να περάσουν από την προβλεπόμενη διαδικασία και να αποκτήσουν τη βεβαίωση που πιστοποιεί την ικανότητά τους να κυκλοφορούν στους δρόμους με απόλυτη ασφάλεια και χωρίς να επιβαρύνουν δυσανάλογα το περιβάλλον.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ολοένα και πιο υπαρκτό είναι το σενάριο της της εφαρμογής του μέτρου της υποχρεωτικής απόσυρσης των οχημάτων.

Τι εξετάζει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το μέτρο της υποχρεωτικής απόσυρσης, η οποία θα εφαρμόζεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις, κάνοντας ωστόσο απαγορευτική την κυκλοφορία στους ευρωπαϊκούς δρόμους σε αυτοκίνητα που δεν επιδέχονται επισκευής.

Συγκεκριμένα, η αρχική πρόταση προέβλεπε ότι αν ένα αυτοκίνητο βρίσκεται σε ακινησία για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε θεωρείται απόβλητο.

Παράλληλα, στην ανακύκλωση θα και τα ΙΧ που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ για δύο συνεχή έτη, ή έχουν κοπεί στον τεχνικό έλεγχο και οι ιδιοκτήτες τους δεν φρόντισαν να επιδιορθώσουν τις βλάβες που διαπιστώθηκαν.

Επίσης, αν ένα παλιότερο αυτοκίνητο έχει υποστεί σημαντική ζημιά στον κινητήρα ή το κιβώτιο του και η επισκευή αυτής της ζημιάς ξεπερνά σε κόστος την αξία ολόκληρου του αυτοκινήτου, τότε το αυτοκίνητο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «πέραν επισκευής» από το επίσημο συνεργείο του κατασκευαστεί και να οδηγηθεί υποχρεωτικά στην ανακύκλωση.

Αντιδράσεις

Οι παραπάνω προτάσεις έφεραν σφοδρές αντιδράσεις έφεραν μια κρίσιμη αλλαγή στο προσχέδιο και πλέον η νέα πρόταση να δίνει το δικαίωμα στον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου, και όχι στον κατασκευαστή, να αποφασίζει αν θέλει να επισκευάσει το αυτοκίνητό του ή όχι και να συνεχίσει να το χρησιμοποιεί.

Τέλος, να σημειωθεί πως υπό εξέταση βρίσκεται και η πρόταση που θα «δείχνει» στον ιδιοκτήτη ενός αυτοκινήτου τον δρόμο της ανακύκλωσης ως μοναδική λύση. Αυτό θα γίνεται σε περίπτωση που ένα όχημα δεν μπορεί να επισκευαστεί λόγω εκτεταμένης ζημιάς, αφαιρώντας παράλληλα το δικαίωμα στον ιδιοκτήτη να το πουλήσει σε μια εταιρεία ή σε άλλο ιδιώτη ως ανταλλακτικά ή εξαρτήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Μέχρι 31 Ιανουρίου η ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών σε δήμους

AGGELOS DRITSAS

Δύο σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – αισθητοί και στην Αργολίδα

AGGELOS DRITSAS

Στον τελικό του The Voice ο Αργείος Γιάννης Σιαχάμης (Βίντεο)

AGGELOS DRITSAS

Ερμιονίδα: Βρέθηκε απαγχονισμένος γνωστός επιχειρηματίας!

AGGELOS DRITSAS

Ανδρέας Πουλάς – Βουλευτής Αργολίδας

AGGELOS DRITSAS

ΤΩΡΑ: Φωτιά σε μηχανή στην είσοδο του Ναυπλίου. ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Επίσκεψη στον Γενικό Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος Αντιστρατηγο κ Πούπουζα

AGGELOS DRITSAS

Παράταση έως 20 Σεπτεμβρίου για τον Μεγάλο Εκπαιδευτικό Διαγωνισμό Ανακύκλωσης Σχολείων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

AGGELOS DRITSAS

Αύξηση σοκ στις κλήσεις για παιδιά σε κίνδυνο το 2023!

AGGELOS DRITSAS

Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρανιδίου

AGGELOS DRITSAS

6ος δρόμος Κάστρου Άργους «Από τον οικισμό της αρχαίας Δειράδας στη Λάρισα»

AGGELOS DRITSAS

Επιχείρηση της Αστυνομίας με 10 συλλήψεις στην Αργολίδα

AGGELOS DRITSAS