ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Τι δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας
Τι δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας

 Κοινοποίηση

Πάνω από 32,77 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα μας το 2023 και οι συνολικές ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 15,7%, ωστόσο η μέση δαπάνη μειώθηκε κατά 2,7%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Δεκέμβριο του 2023 εμφάνισε πλεόνασμα 114,9 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 66,8 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Ειδικότερα, αύξηση κατά 41,5% κατέγραψαν τον Δεκέμβριο του 2023 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 344,2 εκατ. ευρώ, έναντι 243,1 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2022, ενώ αύξηση κατά 30,0% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές (Δεκέμβριος 2023: 229,2 εκατ. ευρώ, Δεκέμβριος 2022: 176,3 εκατ. ευρώ).

Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 32,0%, καθώς και της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 6,3%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών συνέβαλαν κατά 26,4% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες και αντιστάθμισαν κατά 4,2% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών.

Κατά το έτος 2023, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 18.014,4 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 15.751,5 εκατ. ευρώ το 2022. Αύξηση κατά 2.783,4 εκατ. ευρώ (15,7%) παρουσίασαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 20.459,5 εκατ. ευρώ, ενώ αύξηση κατά 520,5 εκατ. ευρώ (27,0%) παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2.445,1 εκατ. ευρώ.

Η άνοδος των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 17,6%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 2,7%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 55,6% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 82,9% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Ταξιδιωτικές εισπράξεις

Το Δεκέμβριο του 2023, όπως προαναφέρθηκε, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 41,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Αναλυτικότερα, αύξηση κατά 64,5% εμφάνισαν οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 161,1 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 αυξήθηκαν κατά 23,2% (Δεκέμβριος 2023: 172,2 εκατ. ευρώ, Δεκέμβριος 2022: 139,8 εκατ. ευρώ).

Η άνοδος των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 ήταν αποτέλεσμα της αύξησης των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ κατά 60,3% (Δεκέμβριος 2023: 131,4 εκατ. ευρώ, Δεκέμβριος 2022: 82,0 εκατ. ευρώ), καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ κατά 86,5% στα 29,7 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών από τη ζώνη του ευρώ, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 110,5% και διαμορφώθηκαν στα 52,9 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 10,9% και διαμορφώθηκαν στα 12,4 εκατ. ευρώ.

Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, μείωση κατά 19,1% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 21,1 εκατ. ευρώ, καθώς και αυτές από τις ΗΠΑ, οι οποίες μειώθηκαν κατά 27,6% και διαμορφώθηκαν στα 23,4 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τη Ρωσία σημείωσαν αύξηση κατά 106,6% και διαμορφώθηκαν στα 1,3 εκατ. ευρώ.

Το έτος 2023, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 15,7% σε σύγκριση με το 2022 και διαμορφώθηκαν στα 20.459,5 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 κατά 11,5%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 11.158,3 εκατ. ευρώ, καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 κατά 18,5%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 8.591,5 εκατ. ευρώ.

Μέση δαπάνη ανά ταξίδι

Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι υποχώρησε κι άλλο, παρά την άνοδο του πληθωρισμού, και διαμορφώθηκε στα 603,3 εκατ. ευρώ, με πτώση 2,7% σε σχέση με το 2022. Το 2021, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι είχε ανέλθει στα 702,4 ευρώ.

Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 9.058,9 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 12,4%, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ εμφάνισαν αύξηση κατά 7,8% και διαμορφώθηκαν στα 2.099,4 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 9,5% και διαμορφώθηκαν στα 3.563,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 11,6% και διαμορφώθηκαν στα 1.425,4 εκατ. ευρώ.

Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, άνοδο κατά 5,8% σημείωσαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 3.307,8 εκατ. ευρώ, καθώς και οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 14,0% και διαμορφώθηκαν στα 1.367,6 εκατ. ευρώ. Τέλος, οι εισπράξεις από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 20,8% και διαμορφώθηκαν στα 32,8 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ανδρέας Πουλάς Ανδρέας Πουλάς Επισκέφτηκa μαζί με κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ την περιοχή του Ξυλόκαστρου Κορινθίας

AGGELOS DRITSAS

Συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη είχε ο Δήμαρχος Ναυπλιέων, Δημήτριος Ορφανός,

AGGELOS DRITSAS

Ο Γιώργος Χαραλαμπάκης πέταξε για τελευταία φορά στον ουρανό με τους Αγγέλους

AGGELOS DRITSAS

Απόψε η αυγουστιάτικη πανσέληνος – Εκδηλώσεις σε πάνω από 50 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

AGGELOS DRITSAS

Ελευθέρωσαν σε λίγα λεπτά τον δρόμο από την πτώση πεύκου

AGGELOS DRITSAS

Ηλικιωμένη εντοπίστηκε νεκρή κατά τη διάρκεια κατάσβεσης φωτιάς σε σπίτι στην Ιστιαία

AGGELOS DRITSAS

Ακόμη μια επιτυχημένη εκδρομή ιστορικού ενδιαφέροντος στον Πύργο Βασίλισσας Αμαλίας

AGGELOS DRITSAS

Θερμαινόμενες αίθουσες στο Δήμο Ναυπλιέων

AGGELOS DRITSAS

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ & ΠΑΝΝΑΥΠΛΙΑΚΟΣ – ΗΡΑΚΛΗΣ { ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ } LIVE

AGGELOS DRITSAS

Πρόγραμμα Ενίσχυσης Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου ”ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ”

AGGELOS DRITSAS

Νεκρός σε τροχαίο ο Ντιόγκο Ζότα

AGGELOS DRITSAS

Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου

AGGELOS DRITSAS