ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Πολλοί προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το χαρακτηριστικό “Λίνγκ”

Τον κίνδυνο σύγχυσης και παραπλάνησης των καταναλωτών στην αγορά του μπακαλιάρου για το γιορτινό τραπέζι της 25ης Μαρτίου, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδος.

Όπως υπογραμμίζει η ένωση “όπως κάθε χρόνο, στη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, την 25η Μαρτίου, η πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών προγραμματίζουν να καταναλώσουν, σύμφωνα με το έθιμο, το ιδιαιτέρως δημοφιλές ψάρι της ελληνικής κουζίνας, τον μπακαλιάρο (βακαλάος).

Ακριβώς λόγω της δημοφιλίας του όμως, δίνεται η ευκαιρία σε επιτήδειους να παραπλανήσουν το καταναλωτικό κοινό, προσφέροντάς του (με την ίδια τιμή), ένα άλλο ψάρι το οποίο παρουσιάζεται ως μπακαλιάρος, πλην όμως δεν είναι. Το ψάρι αυτό λέγεται λινγκ και ήδη έχουμε διαπιστώσει ότι βρίσκεται στις προθήκες των ιχθυοπωλείων”.

Η ΕΕΚΕ υπενθυμίζει στους καταναλωτές τα εξής:

1 Οι αυθεντικοί υγράλατοι ή αλίπαστοι (παστοί) μπακαλιάροι προέρχονται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας. Η Ελληνική αγορά προμηθεύεται τον μπακαλιάρο κυρίως από τον Ατλαντικό και την Ισλανδία, Φιλανδία και Νορβηγία.

2 Το παστωμένο ψάρι με την ονομασία λινγκ, πωλείται συνήθως δίπλα από τον αυθεντικό υγράλατο μπακαλιάρο, επομένως έχει μεγάλη σημασία να ελέγχουμε τις ταμπέλες του ιχθυοπωλείου. Πολλοί προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το χαρακτηριστικό “Λίνγκ” ή “Ling” και με μεγαλύτερα γράμματα την περιοχή προέλευσης, π.χ. ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ.

3 Επισημαίνουμε ότι τόσο ο αυθεντικός μπακαλιάρος όσο και το λίνγκ, έχει κόκκαλα οπότε η αναγραφή του χαρακτηριστικού αυτού δεν είναι επαρκής για την αποφυγή της σύγχυσης.

4 Ο μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δυο του πλευρές. Αν δεν είναι ορατή και από τις δύο πλευρές αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί γιατί μπορεί η γραμμή από τη μία πλευρά του ψαριού να είναι κρυμμένη εξαιτίας του φιλεταρίσματος.
Μπακαλιάρος

5 Μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ποιότητα του καλού μπακαλιάρου, όπως και κάθε ψαριού, από το χρώμα του. Πρέπει να είναι λευκός, χωρίς κηλίδες ή κίτρινη απόχρωση και να μην επιλέγουμε ψάρι με ορατές αλλοιώσεις ή κιτρινισμένο χρώμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η σημερινή δράση φύτευσης λουλουδιών στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων στο Ναύπλιο ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

ΑΕ Ερμιονίδας – Ατρόμητος Παναριτίου Ναυπλίου 2 0 Παραλίγο επεισόδια..

AGGELOS DRITSAS

Αυλή του Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κίου.

AGGELOS DRITSAS

Πόρτο Χέλι: Φωτιά σε ιστιοφόρο σκάφος – Καλά στην υγεία τους οι επιβαίνοντες

AGGELOS DRITSAS

Δημοτικό Συμβούλιο στο Ναύπλιο για τον επανορισμό του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου

AGGELOS DRITSAS

Σεμινάριο σε Εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης «Ενδυνάμωση στον επαγγελματικό ρόλο»

AGGELOS DRITSAS

Ν. Δένδιας: Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Φοίνικος, στον εκλιπόντα Βαρδή Βαρδινογιάννη

AGGELOS DRITSAS

Μιχαηλίδου: «Πλέον, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα εισπράττουν τη σύνταξή τους στο ακέραιο»

AGGELOS DRITSAS

Διακρίσεις για δυο μαθητές του 1ου Λυκείου Άργους στον 84ο Διαγωνισμό «Ο Θαλής»

AGGELOS DRITSAS

Πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς στις ΠΕ Αργολίδας και Κορινθίας την Πέμπτη 15 Αυγούστου

AGGELOS DRITSAS

Τον νέο Αστυνομικό Διευθυντή Αργολίδας, κ. Κωνσταντίνο Λαθούρη, υποδέχτηκα σήμερα

AGGELOS DRITSAS

Σύλληψη για πυρκαγιά και επιβολή διοικητικών προστίμων σε Αργολίδα και Χανιά

AGGELOS DRITSAS