ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΑΙΡΟΣΥΓΕΙΑ

Η Αφρικανική σκόνη είναι επικίνδυνη για την υγεία μας

Το φαινόμενο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης δεν είναι καθόλου σπάνιο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, δημιουργώντας μια σειρά από προβλήματα υγείας στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Σύμφωνα με μελέτες, η υψηλή συγκέντρωση σωματιδίων σκόνης μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες, αναπνευστικά προβλήματα (βήχας, δύσπνοια, άσθμα, πνευμονία), δυσφορία, βάρος ή πόνο στο στήθος, συριγμό, δερματίτιδες, ερεθισμό στα μάτια, ρινική συμφόρηση και ενόχληση στο λαιμό. Η Αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση-παρόξυνση των αναπνευστικών ή καρδιολογικών νοσημάτων από τα οποία πάσχουν οι ασθενείς.

Η χώρα μας εκτίθεται περιοδικά στη σκόνη της Σαχάρας, δημιουργώντας υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες. Συγκεκριμένα σε έρευνες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, εντοπίστηκε μια λίστα από επικίνδυνα βαρέα μέταλλα στην αφρικανική σκόνη. Η σκόνη που ταξιδεύει από την Αφρική μεταφέρει στη χώρα μας βαρέα μέταλλα, όπως είναι ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, το βανάδιο, το αρσενικό και το νικέλιο, σε ιδιαίτερα υψηλές περιεκτικότητες.

Μελέτες για το άσθμα έδειξαν ότι κατά τις ημέρες που υπήρχε εισβολή από αφρικανική σκόνη οι σωματιδιακοί ρύποι PM10 και PM2.5 που περιέχονταν σ’ αυτή, ήταν υπεύθυνοι για μεγάλο αριθμό επισκέψεων στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, λόγω επιδεινούμενων ασθματικών συμπτωμάτων σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 15 ετών.

Οι καλοί καθαριστές αέρα με φίλτρα True HEPA συλλαμβάνουν το 99,97% των σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη από 0,3 μm. Αυτό σημαίνει ότι φιλτράρουν αποτελεσματικά τα επικίνδυνα μικροσωματίδια PM2.5 και PM10. Αρκετά μοντέλα καθαριστών αέρα διαθέτουν ενσωματωμένο μετρητή PM 2.5 που δείχνει το ποσοστό της συγκέντρωσης στον αέρα του χώρου όπου λειτουργεί ο καθαριστής αέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Συνάδελφοι και Συναδέλφισες, Συνταξιδιώτες και Συνταξιδιώτισσες, φίλοι και φίλες.

AGGELOS DRITSAS

Τελετή παράδοσης παραλαβής καθηκόντων Α/ΓΕΕΘΑ ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

𝝥𝝚𝝦𝝞𝝫𝝚𝝦𝝚𝝞𝝖𝝟𝝜 𝝟𝝖𝝞𝝢𝝤𝝩𝝤𝝡𝝞𝝖: 𝝚𝝥𝝞𝝬𝝚𝝞𝝦𝝜𝝡𝝖𝝩𝝞𝝟𝝤𝝩𝝜𝝩𝝖 & 𝗦𝗧𝗔𝗥𝗧𝗨𝗣𝗦 ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Ν Αργολίδας ΣΥ.ΚΑ.ΦΙ.ΑΡ. “Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ”

AGGELOS DRITSAS

Θεατρική Παράσταση «Άγιος Νεκτάριος: Από τη Γη στον Ουρανό»

AGGELOS DRITSAS

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ: Σοκ με νέο περιστατικό ενδοσχολικής βίας σε σχολείο

AGGELOS DRITSAS

Στα θρανία οι νέοι Δήμαρχοι για επιμόρφωση από την ΚΕΔΕ

AGGELOS DRITSAS

Συντάξεις: Αυτές είναι οι τρεις ταχύτητες κερδισμένων συνταξιούχων

AGGELOS DRITSAS

4 στα 4 για τον ΑΟ Ερμιονίδας – Επικράτησε και επί του Ξυλοκάστρου

AGGELOS DRITSAS

Από 1η Μαρτίου αρχίζει το πλαφόν στο βρεφικό γάλα

AGGELOS DRITSAS

Oσκαρ: Νέα κατηγορία για το καλύτερο κάστινγκ από το 2026

AGGELOS DRITSAS

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 12η εκθεσιακή δραστηριότητα «Γεύσεις & Όψεις 2025»,

AGGELOS DRITSAS