ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Σύλλογος Τυφλών Αργολίδας η “Ίριδα” για την “Ημέρα Ασφάλειας του Λευκού Μπαστουνιού”

«Το λευκό μπαστούνι στην κοινωνία μας έχει γίνει το σύμβολο της ικανότητας των τυφλών να κινούνται μόνοι τους. Η χρήση του έχει προωθήσει την ευγένεια και την ιδιαίτερη προσοχή προς τους τυφλούς στους δρόμους μας και τους αυτοκινητοδρόμους μας.»

Με αυτά τα λόγια ο αμερικανός πρόεδρος Lyndon B. Johnson ανακήρυξε, με νόμο, την 15η Οκτωβρίου 1964 ως Ημέρα Ασφάλειας του Λευκού Μπαστουνιού (White Cane Safety Day) στις ΗΠΑ.

Έκτοτε, ο εορτασμός της ημέρας αυτής διαδόθηκε σε πάρα πολλές χώρες. Στην Ελλάδα καθιερώθηκε τη δεκαετία του 1990 και, πλέον, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Βασικοί στόχοι της ημέρας αυτής είναι η ενημέρωση του κοινού για τα θέματα προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με οπτική αναπηρία, αλλά και η αναγνώριση των επιτευγμάτων τους.

Το λευκό μπαστούνι έχει γίνει σύμβολο της ελευθερίας, της αυτοπεποίθησης και της ανεξαρτησίας. Η χρήση του επιτρέπει στο άτομο με οπτική αναπηρία να μετακινηθεί ελεύθερα στο περιβάλλον και να εκπληρώσει τα καθημερινά του καθήκοντα με ευκολία και χωρίς τη συνδρομή κανενός.

Σηματοδοτεί το ενδιαφέρον και το καθήκον που πρέπει να δείξουν πολιτεία και πολίτες, απέναντι στα άτομα που στερούνται την όραση, ώστε να μπορούν να ανιχνεύουν τον δρόμο, να παρακάμπτουν τα εμπόδια και να φτάνουν στον προορισμό τους με ασφάλεια. Το Λευκό Μπαστούνι για να εκτελέσει το σκοπό του χρειάζεται προσβασιμότητα, ελεύθερες τις κίτρινες λωρίδες όδευσης των τυφλών και όχι εμπόδια στα πεζοδρόμια και στους πεζόδρομους.

Η μέρα αυτή από τους τυφλούς και τις Οργανώσεις τους δεν είναι γιορτή, αλλά ευκαιρία και κοινωνικό βήμα για την ανάδειξη όλων των εμποδίων, των ανισοτήτων και των αρνητικών διακρίσεων που δυστυχώς αντιμετωπίζουμε και σήμερα στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, γι’αυτό συνεχίζουμε τη διαρκή προσπάθειά μας με όπλα την Κατάρτιση, την Εκπαίδευση στη γραφή και ανάγνωση στο σύστημα Braille, το Λευκό Μπαστούνι, το Σκύλο Οδηγό, για την πλήρη κοινωνική ισότητα και ένταξη, με την αναγνώριση όλων των κοινωνικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων μας.

ΕΚ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΝΤΟΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΤΟΛΙΑΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2024 ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Σταδιακή αποκατάσταση του Δ.Α.Κ. Ναυπλίου ΒΙΝΤΕΟ 25-10-2025

AGGELOS DRITSAS

Καρυά Αργολίδας : Artemisio Mountain Running

AGGELOS DRITSAS

ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου η “Λευκή Νύχτα” στο Ναύπλιο

AGGELOS DRITSAS

ΠΦΣ: Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τις ελλείψεις φαρμάκων

AGGELOS DRITSAS

Ναύπλιο, Κυρίες και Κύριοι άλλης εποχής!

AGGELOS DRITSAS

«Απάτητες παραλίες», φύλαξη με drone και πλαφόν στις ομπρέλες: Οι αλλαγές από το σχέδιο νόμου

AGGELOS DRITSAS

Ίδρυμα Μαρίας Κ. Ράδου

AGGELOS DRITSAS

Γιάννης Δαρλάσης : Ήταν ένα κόμμα κι ένα καφενείο.

AGGELOS DRITSAS

Καλή διάθεση να υπάρχει και θα ζεστάνουμε όλοι εμείς τον κρύο καιρό!

AGGELOS DRITSAS

Το πρώτο δρομολόγιο με ανακυκλώσιμα του Νηπιαγωγείου Διδύμων παραδόθηκε!

AGGELOS DRITSAS