ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Σύλλογος Τυφλών Αργολίδας η “Ίριδα” για την “Ημέρα Ασφάλειας του Λευκού Μπαστουνιού”

«Το λευκό μπαστούνι στην κοινωνία μας έχει γίνει το σύμβολο της ικανότητας των τυφλών να κινούνται μόνοι τους. Η χρήση του έχει προωθήσει την ευγένεια και την ιδιαίτερη προσοχή προς τους τυφλούς στους δρόμους μας και τους αυτοκινητοδρόμους μας.»

Με αυτά τα λόγια ο αμερικανός πρόεδρος Lyndon B. Johnson ανακήρυξε, με νόμο, την 15η Οκτωβρίου 1964 ως Ημέρα Ασφάλειας του Λευκού Μπαστουνιού (White Cane Safety Day) στις ΗΠΑ.

Έκτοτε, ο εορτασμός της ημέρας αυτής διαδόθηκε σε πάρα πολλές χώρες. Στην Ελλάδα καθιερώθηκε τη δεκαετία του 1990 και, πλέον, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Βασικοί στόχοι της ημέρας αυτής είναι η ενημέρωση του κοινού για τα θέματα προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με οπτική αναπηρία, αλλά και η αναγνώριση των επιτευγμάτων τους.

Το λευκό μπαστούνι έχει γίνει σύμβολο της ελευθερίας, της αυτοπεποίθησης και της ανεξαρτησίας. Η χρήση του επιτρέπει στο άτομο με οπτική αναπηρία να μετακινηθεί ελεύθερα στο περιβάλλον και να εκπληρώσει τα καθημερινά του καθήκοντα με ευκολία και χωρίς τη συνδρομή κανενός.

Σηματοδοτεί το ενδιαφέρον και το καθήκον που πρέπει να δείξουν πολιτεία και πολίτες, απέναντι στα άτομα που στερούνται την όραση, ώστε να μπορούν να ανιχνεύουν τον δρόμο, να παρακάμπτουν τα εμπόδια και να φτάνουν στον προορισμό τους με ασφάλεια. Το Λευκό Μπαστούνι για να εκτελέσει το σκοπό του χρειάζεται προσβασιμότητα, ελεύθερες τις κίτρινες λωρίδες όδευσης των τυφλών και όχι εμπόδια στα πεζοδρόμια και στους πεζόδρομους.

Η μέρα αυτή από τους τυφλούς και τις Οργανώσεις τους δεν είναι γιορτή, αλλά ευκαιρία και κοινωνικό βήμα για την ανάδειξη όλων των εμποδίων, των ανισοτήτων και των αρνητικών διακρίσεων που δυστυχώς αντιμετωπίζουμε και σήμερα στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, γι’αυτό συνεχίζουμε τη διαρκή προσπάθειά μας με όπλα την Κατάρτιση, την Εκπαίδευση στη γραφή και ανάγνωση στο σύστημα Braille, το Λευκό Μπαστούνι, το Σκύλο Οδηγό, για την πλήρη κοινωνική ισότητα και ένταξη, με την αναγνώριση όλων των κοινωνικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων μας.

ΕΚ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΝΤΟΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Αδειοδότηση fast track για «αραβικό» τουριστικό project στην Ερμιονίδα 203 εκατ.

AGGELOS DRITSAS

Από την 1η Μαρτίου POS και ταμειακές στις λαϊκές αγορές

AGGELOS DRITSAS

Προσθαλάσσωση πυροσβεστικού αεροσκάφους στον Κορινθιακό – Σώοι οι 2 πιλότοι

AGGELOS DRITSAS

Αργολίδα: Συνελήφθη 42χρονος στο Άργος με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης

AGGELOS DRITSAS

ΝΑΥΠΛΙΟ: Tροχαίο ατύχημα με υλικές ζημιές

AGGELOS DRITSAS

Μαθήτριες του Δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου Δήμαινας, τίμησαν την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

AGGELOS DRITSAS

Λαογραφικό Εργαστήρι Δήμου Ερμιονίδας

AGGELOS DRITSAS

Συμπαραστεκόμαστε στο πένθος για την εκδημία του Κώστα Μ. Βάθη.

AGGELOS DRITSAS

Βράβευση των Αθλητριών από τον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτριο Ορφανό

AGGELOS DRITSAS

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 19-01-2024 ΒΙΝΤΕΟ

AGGELOS DRITSAS

Συνεχίζονται οι εγγραφές στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Το φθινόπωρο μπήκε για τα καλά – Βουτιά θερμοκρασίας με βροχές και καταιγίδες όλη την εβδομάδα

AGGELOS DRITSAS