ΑΡΓΟΛΙΔΑ.TV  του Άγγελου Δρίτσα

Πολλοί προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το χαρακτηριστικό “Λίνγκ”

Τον κίνδυνο σύγχυσης και παραπλάνησης των καταναλωτών στην αγορά του μπακαλιάρου για το γιορτινό τραπέζι της 25ης Μαρτίου, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδος.

Όπως υπογραμμίζει η ένωση “όπως κάθε χρόνο, στη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, την 25η Μαρτίου, η πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών προγραμματίζουν να καταναλώσουν, σύμφωνα με το έθιμο, το ιδιαιτέρως δημοφιλές ψάρι της ελληνικής κουζίνας, τον μπακαλιάρο (βακαλάος).

Ακριβώς λόγω της δημοφιλίας του όμως, δίνεται η ευκαιρία σε επιτήδειους να παραπλανήσουν το καταναλωτικό κοινό, προσφέροντάς του (με την ίδια τιμή), ένα άλλο ψάρι το οποίο παρουσιάζεται ως μπακαλιάρος, πλην όμως δεν είναι. Το ψάρι αυτό λέγεται λινγκ και ήδη έχουμε διαπιστώσει ότι βρίσκεται στις προθήκες των ιχθυοπωλείων”.

Η ΕΕΚΕ υπενθυμίζει στους καταναλωτές τα εξής:

1 Οι αυθεντικοί υγράλατοι ή αλίπαστοι (παστοί) μπακαλιάροι προέρχονται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας. Η Ελληνική αγορά προμηθεύεται τον μπακαλιάρο κυρίως από τον Ατλαντικό και την Ισλανδία, Φιλανδία και Νορβηγία.

2 Το παστωμένο ψάρι με την ονομασία λινγκ, πωλείται συνήθως δίπλα από τον αυθεντικό υγράλατο μπακαλιάρο, επομένως έχει μεγάλη σημασία να ελέγχουμε τις ταμπέλες του ιχθυοπωλείου. Πολλοί προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το χαρακτηριστικό “Λίνγκ” ή “Ling” και με μεγαλύτερα γράμματα την περιοχή προέλευσης, π.χ. ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ.

3 Επισημαίνουμε ότι τόσο ο αυθεντικός μπακαλιάρος όσο και το λίνγκ, έχει κόκκαλα οπότε η αναγραφή του χαρακτηριστικού αυτού δεν είναι επαρκής για την αποφυγή της σύγχυσης.

4 Ο μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δυο του πλευρές. Αν δεν είναι ορατή και από τις δύο πλευρές αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί γιατί μπορεί η γραμμή από τη μία πλευρά του ψαριού να είναι κρυμμένη εξαιτίας του φιλεταρίσματος.
Μπακαλιάρος

5 Μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ποιότητα του καλού μπακαλιάρου, όπως και κάθε ψαριού, από το χρώμα του. Πρέπει να είναι λευκός, χωρίς κηλίδες ή κίτρινη απόχρωση και να μην επιλέγουμε ψάρι με ορατές αλλοιώσεις ή κιτρινισμένο χρώμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Γ΄ Εθνική Αργολίδα: Μεγάλη νίκη για τον Παναργειακό με χατ τρικ του De Souza – Ήττα για την Ερμιονίδα

AGGELOS DRITSAS

Νέα οικογενειακή τραγωδία με τον πεθερό να σκοτώνει τον γαμπρό…

AGGELOS DRITSAS

Χαιρετισμός του Ανδρέα Πουλά στην ημερίδα του Δήμου Επιδαύρου για την “Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ”

AGGELOS DRITSAS

Δημήτρης Πτωχός: «Αύξηση του ορίου πληρωμών, ένα κρίσιμο εργαλείο για τις Περιφέρειες και τους Δήμους»

AGGELOS DRITSAS

Γιάννης Γεωργόπουλος: Τιμήσαμε και φέτος την εορτή του Αγίου Πνεύματος στο ομώνυμο εκκλησάκι στα Δίδυμα.

AGGELOS DRITSAS

”Δύναμη Προοπτικής”: Σήμερα η κεντρική ομιλία στο Λυγουριό

AGGELOS DRITSAS

Έρχεται επίδομα θέρμανσης για όσους ζεσταίνονται με ρεύμα

AGGELOS DRITSAS

Συναντήσεις με εμπορικούς επισκέπτες θα έχουν οι 8 Δήμοι της Περ. Πελοποννήσου στην 38η Philoxenia

AGGELOS DRITSAS

Στην Αργολίδα για το θέμα του βιολογικού ο Mανώλης Γραφάκος

AGGELOS DRITSAS

Σκακιστικό διήμερο από τη Σκακιστική Ακαδημία Ναυπλίου

AGGELOS DRITSAS

Προϊόντα για υγιεινό πρωινό στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Αργολίδας από την ΑΒ Βασιλόπουλος

AGGELOS DRITSAS

Τρεις αθλήτριες του Φείδωνα Άργους κλήθηκαν στις προπονήσεις της Εθνικής Κορασίδων και Νεανίδων

AGGELOS DRITSAS